Hur funkar det med att köpa bostad i Spanien?

Att köpa bostad på en främmande marknad innebär stora skillnader mot sedvanlig process i Sverige.
Språk, kultur, lagar, skatter och administration skiljer sig åt och vi hjälper dig genom hela processen.
Vi är måna om att du som köpare skall hitta ”rätt” bostad så vi lägger stort fokus vid att göra en grundlig kravspecifikation med fokus på att fortsätta ha marknadens mest nöjda kunder!

Visning av bostäder

Vi hjälper till att hitta en bostad som passar dina sökkriterier och därefter bokar vi en visning, där vi åker runt och kollar på de olika bostäderna som skulle kunna passa er. Efter visningarna har du förhoppningsvis hittat en bostad som du vill gå vidare med. Våra mäklare hjälper till att svara på diverse frågor och funderingar och framför eventuella bud till säljaren.

Budgivning

I Spanien sker normalt sett ingen budgivning som i Sverige, utan i stället stängs affären så fort säljaren får ett bud som denne accepterar.

Reservation

När ett bud accepterats av säljaren, betalar köparen in en handpenning till advokatens klientmedelskonto alternativt direkt till utvecklaren vid köp av nyproduktion. Reservationsavgiften kan variera, dock som lägst 3.000 €. Under reservationstiden hinner köparen besiktiga bostaden via en oberoende besiktningsman och anlita en advokat som får en fullmakt, så att de kan börja granska fastighetens dokumentation. Vi rekommenderar våra kunder att anlita Abaco Advisors med säte i Alicante, de talar svenska och har väldigt gott anseende.

Köpeavtal

Normalt betalar köparen 10% i handpenning vid upprättande av köpekontrakt, minus ev erlagd reservationsavgift. Efter denna betalning är affären ”låst” och har man en advokat som man givit en legaliserad fullmakt, så behöver man själv inte närvara vid kontraktskrivning utan advokaten kan signera köpekontraktet.

Tillträde

Inför tillträdesdagen betalas resterande av köpeskillingen. Pengarna måsta vara tillhanda i förväg då själva skrivningen av lagfart sker på tillträdesdagen.
På tillträdesdagen blir man ägare till fastigheten. Köpet görs upp hos Notarius Publicus i Spanien oftast på den ort där bostaden finns, där köpare och säljare ofta representeras av sina juridiska ombud. När det är klart överlämnas nycklar till köparen tillsammans med en förenklad lagfart. Efter ca 1-2 månader får man den fullständiga lagfarten som i Spanien heter Escritura.

Aktuella försäljningar
Visa alla 50
Våra mäklare & medarbetare
Nyproduktion