5 enkla tips på hur du kan minska elförbrukningen i vinter

Det är inte ovanligt att elpriserna stiger under vintermånaderna. Dels eftersom det kalla klimatet gör att vi förbrukar mer el, men också för att prissättningen på elmarknaden är högre då. Göta Energi reder ut hur den varma sommaren kan påverka vinterns elpriser och vad man själv kan göra för att skydda sig mot pristoppar.  

Det finns flera faktorer som påverkar elpriset. Tillgången och priset på kol i Europa är en; sänks kolpriset, blir också elpriset lägre. Och tvärt om. Priset styrs också av vad som händer runt om i världen. Precis som på börsen är det tillgång och efterfrågan som spelar roll och är efterfrågan på el hög, stiger priset. 

Det kommer säkert inte som en överraskning att även väder spelar en betydande roll i hur högt elpriset blir. Har vi haft en varm och torr sommar står vattenmagasinen med mindre vatten än om det skulle ha regnat mycket. Det gör i sin tur att det blir brist på vattenkraft, vilket bidrar till att elpriset höjs eftersom tillgången på vattenkraften till stor del påverkar Sveriges elpriser. Med årets rekordvarma sommar och bristen på nederbörd, kan vi med stor sannolikhet räkna med ökade elpriser i vinter. Blir det dessutom en kall och torr vinter kan vi komma att behöva importera el från Tyskland, som har betydligt högre priser än vi i Norden för tillfället. Om du inte har ett fast elavtal, påverkar alla dessa olika faktorer i slutändan din elräkning.

Fem enkla tips på hur du kan minska elförbrukningen i vinter:

  • Sänk inomhustemperaturen 1–2 grader
  • Släck lampor när du lämnar ett rum
  • Möblera inte framför elementen
  • Täta fönstren
  • Se till att elektroniken inte står stand-by

 

Få billig el och 300 kr att handla för

Genom vårt partnerskap kan du ta del av ett unikt erbjudande som ger dig ett väldigt förmånligt elavtal, och en värdecheck på 300 kr att handla mat för. Läs mer och ta del av erbjudandet här!

Göta Energi är en av de snabbast växande aktörerna på den svenska elmarknaden som sedan 2017 ingår i Fortum, Nordens största energibolag. Göta Energi utmanar elbranschen med sina smarta lösningar och låga priser.

Guider & Tips
Visa fler artiklar inom Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
Visa fler artiklar inom Bygga ut och bygga om
Hemkunskap
Visa fler artiklar inom Hemkunskap