Sök Meny

Att tänka på för ett lyckat altanbygge

Om det är något som vi svenskar drömmer om, är det en altan. Altanen är en naturlig gräns mellan ute och inne och låter oss njuta av det härliga vädret under sommarhalvåret. Det är också ett relativt lätt sätt att få större boytor. Rätt uttänkt blir altanen snabbt en favoritplats.

 • Planeringen

  Hur ser väderstrecken ut på den plats där du tänkt dig att bygga? Hur är det med insynsskydd? Hur stor ska altanen vara? När ska den vara klar? Ska du bygga själv eller leja ut jobbet? Behöver du ett altanräcke? Ska altanen ha en pergola? Behövs belysning? Utekök? Ju mer du frågar dig innan bygget är igång, desto smidigare löper sedan själva byggprocessen. Börja med att mäta upp och med ett snöre märka ut var altanen ska ligga, då skaffar du dig en bra känsla av din kommande altans storlek. Spatsera omkring på ytan och mät ut matplats och solstolar. Kanske vill du ha plats för några odlingslådor också?
 • Bygglovet

  En ordinär altan kräver vanligen inget bygglov, så länge du håller dig inom 4,5 meter från tomtgränsen. Men det är skillnad på ett trädäck i marknivå och på en altan som svävar en bit över marken – eller som kanske måste byggas på sluttande mark med utrymme under. Då kan det räknas som tillbyggnad eller nybygge. Hör efter om du behöver bygglov på boverket.se eller hos din kommun!
 • Grunden

  För en altan i marknivå kan det räcka med stenplattor som grund. Alternativet är att du gjuter plintar. Det behövs definitivt om du ska bygga en altan som måste placeras en bit ovan mark.
 • Virket

  Det finns många olika typer av virke att välja på till din altan. Det som skiljer är priset och i någon mån livslängden och typen av underhåll. Det billigaste är tryckimpregnerat trallvirke. Använder du detta, kontrollera att det är NTR-klassat. Mer miljövänliga alternativ som kärnfuru, lärk, ek och cederträ är dyrare, men rätt behandlat har dessa träslag lång livslängd. Ekologiska Organowood, gjort av nordisk furu, är också ett intressant alternativ – fritt från biocider och tungmetaller. Ett annat nytt material är träkomposit, tillverkat av träspill och återvunnen plast.
 • Altanräcket

  Det smidigaste är om du har funderat ut huruvida du ska ha ett räcke eller inte redan vid planeringsstadiet.
 • Inredningen

  När det fina trädäcket är klart börjar det roligaste! För nu finns flera extra kvadratmeter att mysa på. Har du byggt en större altan kan den möjligen upplevas som lite ödslig. Tricket är då att dela in altanen i flera olika rum. Inred i små grupper – kanske en yta för matlagning, grill och matplats. Gör en mysig loungedel där man bara kan slappa och sola, eller skapa en skuggig plats med hjälp av parasoller eller en segelduk. Glöm inte att rätt belysning skapar fin stämning när det mörknar. Gör plats för en vattentät förvaring för alla kuddar och dynor så att dessa smidigt kan plockas undan vid plötsliga skyfall.
 • Underhållet

  Oavsett vilken typ av virke du har valt, behöver du ta hand om din altan för att den ska hålla i längden. Beroende på träslag kan ditt däck behöva oljas in. Med all säkerhet måste det rengöras. Använd skurborste, vatten och såpa. Ta det varligt med högtryckstvätten om du har en sådan, om du kör för hårt kan träet skadas.
Liknande artiklar
Sponsrade länkar
Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förläng utesäsongen med ett uterum.
  Förläng utesäsongen med ett uterum.

  Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.