Arkitektritat sommarhus

Nu när vårvärmen börjat dyka upp är det många som börjar planera inför sommar och semester. En del flyr utomlands för att säkra soltimmarna medan andra tycker att den svenska sommaren är det bästa som finns oavsett väder. Drömmen om det egna sommarstället är det många som delar, men hur ska man tänka kring materialval, ljusinsläpp och compact living? Calle Smedshammar på Arkitektkontoret DAP svarar på frågor kring detta.

 

Foto: Åke E:son Lindman

Ägarna ville ha ett helgställe att kunna dra sig undan till. Den sluttande tomten med obruten utsikt över två ängar gav idén till ett hus med mycket luft, rymdkänsla och originella lösningar. Tanken med ett trekantigt (egentligen femkantigt) hus kom tack vare tomtens form. Första intrycket är att terrassen, inkilad mellan 400 år gamla ekar, sticker ut som en vass kompassnål. Antagligen Sveriges spetsigaste fritidshus.


Foto: Åke E:son Lindman

Hur uppstod idén till husets utseende?
Några av de grundläggande önskemålen från kunden var att vi skulle maximera byggrätten på tomten och skapa en tydlig arkitektonisk idé till en låg kostnad. Med dessa förutsättningar har vi utgått från en enplanslösning för huset. Då tomten delvis sluttar och stora partier upptas av ett flertal gamla och stora ekar arbetade vi med idén om en kompakt form på en så plan yta som möjligt. På detta sätt slapp vi sprängning, extra bjälklag samt minimalt med kommunikationsytor i form av korridorer och trappa. Den plats på tomten som levde upp till dessa kriterier var en ”trekant” i norra hörnet av tomten och husets form är därför anpassat därefter.

Huset kamoufleras delvis av växtligheten runtomkring – tillhör det grundidén med husets form?
Absolut. Ett hus på en plats som denna - näst intill fritt i naturen bör utformas med hänsyn och dra nytta av det omgivande landskapet. Här bildar buskar och stora ekar både vindskydd, skugga och skapar olika utvändiga rumsligheter. En del mer privata andra med utblickar över ett vidsträckt ängslandskap.

Vilka material har använts och varför?
Huset är byggt på plintar. I övrigt en träregelstomme och en svartmålad träpanel som fasad. Taket är klätt med en svart takduk. Material och kulör är valda med hänsyn till naturen. Ett svart hus står mer i harmoni med landskapet än om vi valt att måla det vitt. Husets insida å andra sidan är genomgående ljust för att fånga och reflektera det naturliga ljusinsläppet så mycket som möjligt.

Huset har ett fantastiskt ljusinsläpp, berätta om tanken bakom detta.
Kunden önskade så mycket ljusinsläpp som möjligt. Utmaningen låg mycket i att hålla kostnaderna nere, vilket lyckades genom att eftersträva att använda så många fasta partier som möjligt och inga skjutglaspartier. Viktigt var också att använda de stora glaspartierna på ”rätt” ställen för att få maximal effekt.

Hur ska man tänka för att få ett mindre ”compact living” hus att kännas luftigt?
Börja med att tänka öppen planlösning; det är att föredra. Kan man slå ihop vissa rumsfunktioner och på så sätt minimera antalet rum kan man lägga mer fokus på rymd, detaljering och ytskikt i husets alla delar. Genom att göra sovrummen mindre och ge mer plats till sociala ytor som kök och vardagsrum, upplevs huset större. Stora glaspartier och en stor uteplats som förlänger vardagsrummet kan också förstärka känslan av luftighet och rymd.

Foto: Åke E:son Lindman.

 

 

DAP är en design- och arkitektbyrå som arbetar med allt från fastighetsutveckling till möbeldesign. DAP grundades 2007 och har sitt huvudkontor i Stockholm. De samarbetar med partners och leverantörer i hela världen. Läs mer om DAP.

Guider & Tips
Visa fler artiklar inom Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
Visa fler artiklar inom Bygga ut och bygga om
Hemkunskap
Visa fler artiklar inom Hemkunskap