Sök Meny

Så inreder du smartast på liten yta.

När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Att kunna skapa känslan av rymd trots att både matplats, sovplats och en plats att umgås på ska få plats i ett rum är ett konststycke i sig. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

UTNYTTJA HÖJDEN PÅ VÄGGARNA

Att utnyttja höjden är alltid väldigt praktiskt när det kommer till att bo litet. Ett bra alternativ, särskilt om man har en bostad med hög takhöjd, är att bygga ett sängloft och nyttja takhöjden. Loft är ett populärt sätt att maximera boendeytan och kan lösa många problem med utrymmen. Förvaring i form av skåp och hyllor kan med fördel flyttas upp från golvet för att ge ett luftigt intryck och frigöra yta.

smart förvaring

När man bor litet är smarta och funktionella förvaringslösningar det viktigaste. Försök att få till så mycket dold förvaring som möjligt för att skapa en lugn miljö. Har du sängen på golvet ska man utnyttja ytan under. Inhandla smarta förvaringslådor på hjul på som är lätta att dra ut eller välj en säng som har färdiga stommar med inbyggda lådor och skåp. Eller satsa på dold förvaring ovanför sängen. Utnyttja förråden i källaren eller på vinden maximalt och organisera så att det blir lätt att hämta dina saker.

skapa rum i rummet

Om man har ett rum där allt ska samsas får man försöka skapa rum i rummet. Börja med att dela av rummet i tydliga sektioner, så att varje del får sin plats. Sätt upp en skena i taket och häng upp ett tyg, skärmvägg eller en bokhylla. Har du råd så är vårt tips att sätta upp en glasvägg. Glasväggar delar upp rummet på ett snyggt sätt, utan att minska ljusinsläppet.

Tre tips!

Ha färre saker - Ta för vana att regelbundet rensa bort onödiga prylar som tar plats och inte behövs. 

Håll dig till en neutral färgskala - Tänk på att ljusa färger ger ett luftigare intryck. 

Möbler med fler funktioner - Bäddsoffa och möbler med dold förvaring är guld värda i små hem.

Liknande artiklar
Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips