Sök Meny

Förverkliga drömmen: Bo kvar på landet året om!

Drömmer du om att bo på landet året om? Genom att förvandla fritidshuset till ett modernt permanentboende kan du få en unik möjlighet att förverkliga drömmen!

Att rusta upp en sommarstuga med exempelvis kommunalt vatten och avlopp kan vara en investering till det egna fritidshuset – en chans att öka attraktionskraften för stugan på sikt. När du har planer på att bosätta dig permanent i ett fritidshus bör du tänka på några saker.

 • Avloppet. Först och främst – kontrollera vad huset har för slags avlopp. Till att börja med kolla att avloppet har ett tillstånd – annars är det att betrakta som att avlopp saknas. Kolla också med kommunen vad de har för planer för området. Planeras kommunalt avlopp? På Avloppsguiden kan du ”testa” ditt avlopp, hitta information om olika lösningar och företag som erbjuder varor och tjänster.
 • Vattnet. Kontrollera hur vattenkvaliteten ser ut. Det räcker inte med att smaka och lukta på vattnet. Med en vattenanalys får du reda på om det innehåller bakterier, mikroorganismer och om det lämpar sig att dricka. Särskilt viktigt är detta om du har småbarn. Hör med miljöförvaltningen i kommunen – de kan tipsa om auktoriserade analysföretag. Du bör även försäkra dig om att vattnet – och varmvattenberedaren – räcker till för alla i familjen om ni bosätter er permanent.
 • Elen. Hur gammalt är husets elsystem, och är det rätt dimensionerat för modernt leverne? Elektriska hushållsapparater och annan hemelektronik ställer ofta höga krav på elen i en gammal sommarstuga. För att undvika brandrisk och proppar som ideligen går, bör systemet moderniseras och dimensioneras efter dina behov.
 • Uppvärmningen. Många gamla sommarstugor är utrustade med direktverkande el – vilket inte är den optimala lösningen när man bor året runt. Titta på vilket värmesystem som är mest energieffektivt för just ditt hus.
 • Husets skal. Hur ser fönstren ut? Har de bara enkel- eller dubbelglas kan det vara idé att ersätta dessa med snålare energiglas. Tänk dock på husets ventilation, så att du inte tätar för mycket. Ytterdörrens skick, liksom taket, bör också ses över.
 • Isoleringen. Gamla hus behöver ofta tilläggsisoleras. När du spenderar mer tid i ett fritidshus kan inomhusluften bli varmare och fuktigare än tidigare, så tänk på att eventuell tilläggsisolering måste göras med stor försiktighet och i samband med att du eventuellt byter uppvärmnings- och ventilationssystem – så att inte huset drabbas av fuktskador.
 • Bredband. Hur ser utbyggnaden av bredband ut i området – till exempel fiber? Vill du kunna vara uppkopplad dygnet runt kan detta vara en viktig aspekt att undersöka. På PTS Bredbandskartan kan du se tillgången till bredband där du tänkt bosätta dig.
 • Framtiden. Hur vill du att ditt boende ska se ut i framtiden? Vill du bygga ut – och i så fall finns det möjlighet till detta? Kontrollera vilken byggrätt din tomt har. Denna regleras ofta i detaljplanen för området där du bor. Kontakta kommunen så får du reda på hur det ser ut för just din tomt.
Liknande artiklar
Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips