Sök Meny

Flytta ut och njut i vårsolen!

När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska. Nu är det hög tid att städa bort all vintersmuts. Blanda gärna olika material som trä, metall, textiler och blommor i härliga pastellfärger för att liva upp. När det kommer till växterna så tänk på att växterna i vårens första krukor måste vara lite extra tuffa och tåla kyliga nattemperaturer. Den här tiden på året kan det fortfarande bli kalla nätter med frost, speciellt uppe i norr.

10 växter som tål vårkyla

 1. Penséer
 2. Våriris
 3. Tusensköna
 4. Klottuja
 5. Narcisser
 6. Påsklilja
 7. Pärlhyacint
 8. Krokus
 9. Julros
 10. Jordviva

Så här gör du altanen vårfin

Rengör trallvirket ordentligt innan du oljar in. Använd högtryckstvätt eller borste för att få bort smuts. Låt altanen torka ut ordentligt innan du oljar in den. Nedanför kan du läsa om hur du behandlar olika trallvirke:

Tryckimpregnerad furu: Vänta 1-2 år tills impregneringens ytskikt har gått ur. Annars vill inte träet dra åt sig oljan. Vid behov behandla virket med träolja för att minska sprickbildning och fuktrörelser.

Furu: Olja altan med eller utan pigment.

Cederträ: Efter ett tag förlorar cederträet sin röda färg och grånar, precis som teak. Vill man behålla den röda färgen bör man då och då stryka träet med cederolja.

Ek: Behöver oljas för att inte bli grå då den grånar över en sommar och får en silvergrå nyans i torrt tillstånd. Välj en pigmenterad olja.

Lärk: Utan behandling får lärkträet en vacker silvrig och grånad yta. Många väljer att låta bli att behandla lärken. Men vill man behålla dess ursprungliga nyans rekommenderas behandling med träslasyr eller olja. Behandla aldrig lärkvirket första säsongen då träet har svårt att absorbera oljan eller lasyren.

Liknande artiklar
 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips