Sök Meny

Förläng utesäsongen med ett uterum.

Nära naturen men med högsta möjliga bekvämlighet. Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

Ett uterum jämnar ut skiftet mellan årstiderna. Förlänger sommaren, förkortar hösten och hälsar våren välkommen tidigt. Även på vintern kan ett välisolerat uterum förhöja mysfaktorn inomhus. Fundera över dessa punkter innan du går vidare med ditt projekt!

 • Bygglov? Innan du sätter igång med projektet, kontakta kommunens stadsbyggnadskontor och kontrollera om du behöver söka bygglov.

 • Placering? Ta en rejäl funderare på var du ska placera ditt uterum. Ibland tänker man det som en förlängning av altanen. Rakt i söder kan då kännas frestande, men tänk på att det kan bli väldigt varmt när solen ligger på. Nordost är ett bättre alternativ. Mest användbart blir det kanske om du lägger rummet i anslutning till kök eller vardagsrum.

 • Funktion? Hur vill du kunna använda ditt uterum? Ett inglasat rum som funkar när det blåser kallt om sommaren har en enklare och billigare konstruktion än en vinterträdgård för året runt-bruk.

 • Material? När du väl slagit fast vilken typ av uterum du vill bygga är det dags att välja material. Precis som det finns olika typer av isolerglas finns det olika typer av stommar. Aluminium är underhållsfritt, lärk är levande och vackert. Ett sommarrum kan byggas direkt på ett trallgolv, medan en vinterträdgård kräver en gjuten bottenplatta. Är golvvärme att föredra eller ska du ha en kamin att mysa vid.  

 • Leverantör? Att dra igång ditt uterumsprojekt på höstkanten har sina fördelar. Trycket är inte lika hårt med en längre tidshorisont, du har utrymme att vela och god tid att ta kontakt med olika uterumsleverantörer och ställa alla frågor.

Checklista

Frågor du bör ha tänkt igenom innan du träffar uterumsförsäljare:

Budget. Hur mycket får det kosta?

Typ. Vinterträdgård eller sommarrum? Ska rummet vara isolerat eller bara för sommarbruk?

Tid. Hur mycket kan vi bygga själva – hur mycket vill vi lägga ut? När vill vi att rummet ska stå klart?

Läge. Var är bästa platsen för ett uterum, men hänsyn till väderstreck, sol och byggregler. Och hur ser markförutsättningarna ut?

Material. Vilka material vill vi ha för tak väggar och golv?

Det lilla extra. Vill vi ha braskamin, plats för växter eller kanske en liten fontän? Billigare att tänka igenom innan spaden sätts i marken. 

Läs också

Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide.

Skriv avtal med hantverkaren.

Att tänka på för ett lyckat altanbygge.

Du kanske också gillar

21 sätt att spara pengar

7 sätt att renovera miljövänligt

Liknande artiklar
Sponsrade länkar
Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förläng utesäsongen med ett uterum.
  Förläng utesäsongen med ett uterum.

  Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.