Sök Meny

Skyddat köp gör dolda-fel-försäkringen ännu tryggare

När du säljer ditt hus är du ansvarig i 10 år efter försäljningen för så kallade dolda fel. Mäklarhuset har satsat på en paketlösning som heter Skyddat köp - vilket ger ökat skydd åt både säljare och köpare. För att göra en bostadsaffär tryggare för både säljare och köpare har Mäklarhuset tillsammans med företaget Independia Group tagit fram en paketlösning som kallas för Skyddat köp – som tecknas av säljaren innan försäljning - kombinerar en säljarförsäkring mot dolda fel med en trygghetsförsäkring. Vi träffade Joachim Jansson, Key Account på Independia, som delade med sig om fördelarna med denna lösning.

Vad ingår i paketet Skyddat köp?

-En besiktning av din fastighet av en oberoende och godkänd besiktningsman, en dolda-fel-försäkring, en trygghetsförsäkring och en okulär kontroll av el, vatten och avlopp. Om man vill kan man välja till energideklaration, som det numera är lag på att man har när man säljer hus, samt en radonmätning..

Vad innebär delen som kallas trygghetsförsäkring?

- Trygghetsförsäkringen skyddar säljaren mot plötsliga fel under 3 månader innan frånträdet. Ponera att en kyl plötsligt går sönder när du som bäst håller på att förbereda din flytt. Då kan du få ersättning för denna. På tillträdesdagen går trygghetsförsäkringen över på köparen – och ger ett skydd i 12 månader om till exempel något i den maskinella utrustningen i den nyinköpta bostaden skulle gå sönder.

Vad täcker dolda fel-försäkringen - i stora drag?

- Som säljare får du för det första hjälp att utreda om det föreligger något felansvar när köparen har ställt krav – det vill säga påpekat ett potentiellt dolt fel. Visar det sig att det verkligen handlar om ett dolt fel ersätter försäkringsbolaget köparen med upp till 850 000 kronor. Det finns möjlighet vid tecknandet av skyddat köp att uppgradera försäkringsbeloppet. Mer info om villkoren hittar du HÄR.

Vad är det bästa med Skyddat köp?

- Det finns flera bra saker! Att du som säljare har lagt alla kort på bordet, att du är förberedd. Premien på 19 700 kronor är dessutom avdragsgill. Och att premien inte betalas förrän du faktiskt fått pengarna för din försäljning. Men sedan är det ju tryggt även för köparen, vetskapen om att säljaren tecknat sig för Skyddat köp gör att det är lättare att lägga ett bud

Mer detaljerad info om Skyddat köp hittar du HÄR

Så funkar det: Dolda fel

När man säljer sitt hus bör man så långt som möjligt ta ansvar för att informera om eventuella fel som finns i fastigheten. Som köpare har man å andra sidan en stor undersökningsplikt. Trots detta kan det dyka upp fel i efterhand. Ibland faller dessa under kategorin dolda fel.

Fyra kriterier ska uppfyllas för att ett fel kunna åberopas som dolt fel:

 • Felet måste ha funnits vid köptillfället.
 • Felet har inte gått att upptäcka vid noggrann undersökning/besiktning.
 • Felet ska inte ha varit förväntat till följd av byggnadens ålder och skick.
 • Felet får inte vara känt av säljare eller köpare innan köpet.

Som säljare är man enligt Jordabalken 4 kap 19 § ansvarig i 10 år efter försäljningen och kan därmed bli ersättningsskyldig om ett dolt fel skulle upptäckas. Många säljare vill därför ha ett skydd och tecknar därför ofta en säljaransvarsförsäkring, en så kallad dolda-fel-försäkring. Denna typ av försäkringar kan tyckas dyra, men den höga premien ska ställas mot att dolda fel ofta handlar om byggtekniska fel som är kostsamma att åtgärda.

Mäklarhusets lösning Skyddat köp kombinerar alltså denna säljarförsäkring mot dolda fel med en trygghetsförsäkring.

Som säljare kan du också välja att friskriva dig från dolda fel genom att lägga till en friskrivningsklausul i kontraktet. Det innebär att köparen inte kan få ersättning för ett dolt fel. Men det har ofta till följd att köpeskillingen blir lägre.

Liknande artiklar
Sponsrade länkar
Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Deklarationsdags!
  Deklarationsdags!

  Har du sålt en bostad under 2016 så är det dags att deklarera försäljningen i år.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.

Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.