Sök Meny

Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

Under 2016 var svenskarnas disponibla inkomst 2 135 miljarder kronor. Med disponibel inkomst menas vad hushållen har kvar i plånboken när skatt och arbetsgivaravgifter är dragna och bidrag tillagda. Det motsvarar 214 000 kronor i genomsnitt per person. En stor del av inkomsterna gick så klart till att bekosta konsumtion och annat men hushållen avsatte ändå hela 189 miljarder kronor – 19 000 kronor per person - till sparande och amorteringar. Hushållen sparade alltså 9 procent av sin inkomst.

Detta är anmärkningsvärt då hushållens sparkvot var negativ, dvs hushållen levde över sina inkomster, så sent som för tio år sedan. Lägger vi även på det tjänste- och premiepensionssparande som de flesta har så kommer vi upp i en sparkvot på hela 17 procent av inkomsten, den högsta nivå någonsin. I den utvecklade delen av världen är det egentligen bara ”finansländerna” Schweiz och Luxemburg (och möjligen några små skatteparadis) som kan mäta sig med Sverige. Övriga länder ligger i snitt mer än 10 procentenheter efter när det gäller sparandet.

Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga. Successivt har allt fler hushåll därmed kommit upp i inkomstnivåer där de har utrymme att spara. Skatte- och regeländringar har också bidragit till det ökade sparandet. T.ex. har jobbskatteavdragen höjt inkomstnivåerna i de lägre inkomstskikten medan bolånetak och amorteringskrav på bolån har ökat trycket på att spara ihop eget kapital till bostadsköp. Sannolikt har även en ökad försiktighet bidragit till det ökade sparandet. Av de 189 miljarder kronor som hushållen sparade förra året så sattes nämligen 136 miljarder in på vanliga bankkonton.

Med sparräntor som är noll hos de flesta banker hade man kanske väntat sig att sparpengarna skulle gå någon annanstans. Men investeringar i exempelvis aktier och fonder innebär en risk att sparpengarna tappar i värde och uppenbarligen är det inte många som tvekar att ta den risken. Den ökade efterfrågan på kontosparande kan också vara en effekt av att behovet av en lättillgänglig sparbuffert har ökat, i och med att välfärdssystemen blivit lite mindre generösa och att det blivit vanligare med tillfälliga anställningar. Sammantaget har detta inneburit att saldona på hushållens bankkonton svällt från motsvarande 40 procent av deras inkomster för femton år sedan till nästan 80 procent i dagsläget. En överslagsberäkning visar att svenskarna hade kunnat tjäna drygt 8 miljarder kronor om året om de hade undvikit de sämsta bankkontona som inte ger någon ränta alls och istället hittat ett konto som ger åtminstone 0,5 procent i ränta.

 

Tor Borg, chefsekonom SBAB. 

Liknande artiklar
Sponsrade länkar
Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förläng utesäsongen med ett uterum.
  Förläng utesäsongen med ett uterum.

  Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.