Sök Meny

Fritidshus – mer än röda stugor med vita knutar

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB

Men, tänker du kanske, läsa om fritidshus nu på hösten. Varför det?
Det är förvisso sant att den traditionella fritidshussäsongen brukar komma igång i samband med de första vårtecknen. Det varierar ju från norr till söder när tussilagon syns som gula påminnelser om att våren är på väg. Och då väcks kanske tanken på att köpa framför allt fritidshus till liv för de allra flesta som inte har tillgång till ett.

Så länge våra fritidshus till största del bestod av klassiska röda stugor, med utedass och vedbod, går det mycket väl att förstå att högsäsongen i alla bemärkelser sammanföll med att dagstemperaturen steg. De röda stugorna med vita knutar finns ju kvar, utedassen likaså, men i allt mindre utsträckning än tidigare. I våras frågade SBAB drygt 1 000 personer vad de helst vill ha i sin stuga. Elektricitet och indraget vatten toppade listan. Dagens röda stuga i skogsgläntan må se ut som när Karl Oskar och Kristina utvandrade, men innanmätet är moderniserat. I alla fall om svenska folket får välja.

Fritidshusen idag har ofta många moderniteter som gör livet så mycket enklare. Att ersätta vedspisen med en modernare variant (om än vanligt att vedspisen sparas som kuriosa, precis som utedasset, och pumpen som kanske målas blå) innebär att du inte behöver planera din matlagning i flera timmar innan, för att få vedspisen rätt tempererad. En tidig morgon på utedasset i oktober? Nej tack säger de flesta, att ha en riktig toalett underlättar uppvaknandet. En del skulle kalla det för livskvalitet.

Allt detta innebär att skillnaden mellan fritidshuset och året runt-huset slätas ut. Visst kan det finnas de som vill ha allt det gamla kvar, som det alltid har varit, av olika anledningar. Men det moderniserade fritidshuset går förmodligen att nyttja en större del av året, så även om priset är högre än den där stugan i original kan du resonera som så att säsongen blir längre. Och så breda variationer erbjuder den svenska fritidshusmarknaden, att det faktiskt ofta finns något för de flesta smaker och plånböcker.

Ernst och hans eviga leende i rutan kan göra att renoveringsivern sätter in även hos den med tummen mitt i handen. Vad som sällan framkommer när Ernst ler och snickrar är att han har ett helt team bakom sig. Var realistisk med din egen förmåga, det är bra att anlita hjälp.

Med detta sagt kan det vara idé att gå mot strömmen och titta efter fritidshus på hösten. För det kan finnas de som efter den senaste säsongen i stugan känner att ”nu är det nog!”, och lägger ut det till försäljning. Kanske är det just ditt drömställe som väntar på en ny ägare.

Lycka till med ditt fritidshus!

Som kund hos Mäklarhuset får du räntefritt handpenningslån hos SBAB

Liknande artiklar
Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips