Sök Meny

Fritidshus – mer än röda stugor med vita knutar

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB

Men, tänker du kanske, läsa om fritidshus nu på hösten. Varför det?
Det är förvisso sant att den traditionella fritidshussäsongen brukar komma igång i samband med de första vårtecknen. Det varierar ju från norr till söder när tussilagon syns som gula påminnelser om att våren är på väg. Och då väcks kanske tanken på att köpa framför allt fritidshus till liv för de allra flesta som inte har tillgång till ett.

Så länge våra fritidshus till största del bestod av klassiska röda stugor, med utedass och vedbod, går det mycket väl att förstå att högsäsongen i alla bemärkelser sammanföll med att dagstemperaturen steg. De röda stugorna med vita knutar finns ju kvar, utedassen likaså, men i allt mindre utsträckning än tidigare. I våras frågade SBAB drygt 1 000 personer vad de helst vill ha i sin stuga. Elektricitet och indraget vatten toppade listan. Dagens röda stuga i skogsgläntan må se ut som när Karl Oskar och Kristina utvandrade, men innanmätet är moderniserat. I alla fall om svenska folket får välja.

Fritidshusen idag har ofta många moderniteter som gör livet så mycket enklare. Att ersätta vedspisen med en modernare variant (om än vanligt att vedspisen sparas som kuriosa, precis som utedasset, och pumpen som kanske målas blå) innebär att du inte behöver planera din matlagning i flera timmar innan, för att få vedspisen rätt tempererad. En tidig morgon på utedasset i oktober? Nej tack säger de flesta, att ha en riktig toalett underlättar uppvaknandet. En del skulle kalla det för livskvalitet.

Allt detta innebär att skillnaden mellan fritidshuset och året runt-huset slätas ut. Visst kan det finnas de som vill ha allt det gamla kvar, som det alltid har varit, av olika anledningar. Men det moderniserade fritidshuset går förmodligen att nyttja en större del av året, så även om priset är högre än den där stugan i original kan du resonera som så att säsongen blir längre. Och så breda variationer erbjuder den svenska fritidshusmarknaden, att det faktiskt ofta finns något för de flesta smaker och plånböcker.

Ernst och hans eviga leende i rutan kan göra att renoveringsivern sätter in även hos den med tummen mitt i handen. Vad som sällan framkommer när Ernst ler och snickrar är att han har ett helt team bakom sig. Var realistisk med din egen förmåga, det är bra att anlita hjälp.

Med detta sagt kan det vara idé att gå mot strömmen och titta efter fritidshus på hösten. För det kan finnas de som efter den senaste säsongen i stugan känner att ”nu är det nog!”, och lägger ut det till försäljning. Kanske är det just ditt drömställe som väntar på en ny ägare.

Lycka till med ditt fritidshus!

Som kund hos Mäklarhuset får du räntefritt handpenningslån hos SBAB

Liknande artiklar
Sponsrade länkar
Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förläng utesäsongen med ett uterum.
  Förläng utesäsongen med ett uterum.

  Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.