Sök Meny

Gå på husvisning – vad ska man tänka på?

Förutom ett färskt lånelöfte i handen är det bra med en lista över saker att syna lite extra i sömmarna när du går på visning. Här är Mäklarhusets smarta checklista för visningar!

 • Lånelöfte

  Nummer ett! Om du har bestämt dig för att köpa hus är det första du måste göra att skaffa ett lånelöfte från en bank eller bolåneinstitut. Med det i handen kan jakten på drömhuset börja!

 • Bostad till salu

  För att få reda på vad det är för hus till salu i det område du är intresserad av kan du dels hålla utkik via blocket.se/bostad.se eller hemnet.se alternativt anmäla dig som intressent till de mäklare som finns på orten.

  När du väl hittat ett hus som du blir sugen att titta närmare på – gå på visning, även om det inte är ditt drömobjekt! Ju fler hus man tittar på, desto mer lär man sig om vad man tycker är viktigt. Utrusta dig med måttstock, papper, penna och ett litet frågebatteri till mäklaren med saker du undrar över.

 • Läget

  Hur ligger huset? Man kan ändra på nästan allting i ett hus – men läget är svårt att förändra. Det måste du vara nöjd med när du väl slår till. Hur vetter tomten? Är det stor insyn från grannarna? Ligger det någon kommunal mark i närheten som det finns byggplaner för? Ta en promenad i omgivningarna och bekanta dig med området. Hur ser det ut med kommunikationer? Och hur långt är det till närmaste affär? Kanske är det viktigt för dig att bo nära dagis och skolor – ta reda på hur långt bort de ligger och hur vägen dit ser ut.

 • Huset utvändigt

  När är huset byggt och i vilket skick är det? Behöver du renovera? Husets skal består av tak, fasad, grund och fönster. Finns det sprickor i grunden? Taket är husets paraply, viktigt att försäkra sig om att det är tätt. Vilket skick är fasaden i och vilket material är den gjord av? En tegelfasad är i det närmaste underhållsfri medan en träfasad behöver målas om ibland. Husgrunden är en viktig del i husets konstruktion. Ta reda på vad huset står på. Ligger huset på en betongplatta på marken, är det en krypgrund eller källare? Krypgrund är den typ som är känsligaste för fuktskador. Är det sprickor i grunden? Att byta ut fönster kan vara kostsamt, så syna dessa. Ställ frågor om dräneringsbehov och var uppmärksam på fuktskador. Hur är det med förråd på tomten? Hur ser trädgården ut?

 • Huset invändigt

  Det är lätt att hänga upp sig på detaljer, som en ful tapet eller ett slitet golv, men försök att tänka stort. En vägg eller ett golv är ofta lätt att fixa till, men hur är det med planlösningen – passar den för dina behov? Går den annars enkelt att göra om? Det är stor skillnad på att göra om i en bärande konstruktion gentemot att riva ner en vägg som inte är bärande. Att renovera kök och badrum kostar en del – hur fräscha är de utrymmena? Måste de totalrenoveras? I ett kök kan man byta kakel, bänkskiva och måla skåpsluckor för att få ett nytt intryck till en rimlig kostnad, men en badrumsrenovering bör du ta lite extra höjd för i din kalkyl. Hur luktar det i huset? Ta en noggrann titt i källaren och på vinden och var uppmärksam på fuktskador.

 • Driftskostnader

  Driftskostnaderna är specade i prospektet, men informationen kommer från säljaren. Om du har fyra tonåringar och den som bodde i huset innan är ensamstående utan barn kommer så klart din familjs kostnader att vara högre. Vad har huset för uppvärmningssystem? Nytt eller gammalt? Exempelvis är en nyinstallerad modern bergvärmepump en stor förtjänst jämfört med en äldre oljepanna. I driftskostnader ingår förutom el och uppvärmning sophämtning, sotning, vatten, avlopp, fastighetsskatt och hemförsäkring. Och i vissa fall kostnader för samfällighets- eller vägförening.

 • Prisjämförelse i området

  Gör lite research på vad husen i området gått för. Det finns bra information om slutpriser på booli.se som kan ge en indikation över hur marknaden ser ut för just ”ditt” hus.

Ladda ner vår smarta checklista på vad du ska kontrollera på visningen!

Liknande artiklar
Sponsrade länkar
Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förläng utesäsongen med ett uterum.
  Förläng utesäsongen med ett uterum.

  Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.