Sök Meny

Gå på husvisning – vad ska man tänka på?

Förutom ett färskt lånelöfte i handen är det bra med en lista över saker att syna lite extra i sömmarna när du går på visning. Här är Mäklarhusets smarta checklista för visningar!

 • Lånelöfte

  Nummer ett! Om du har bestämt dig för att köpa hus är det första du måste göra att skaffa ett lånelöfte från en bank eller bolåneinstitut. Med det i handen kan jakten på drömhuset börja!

 • Bostad till salu

  För att få reda på vad det är för hus till salu i det område du är intresserad av kan du dels hålla utkik via blocket.se/bostad.se eller hemnet.se alternativt anmäla dig som intressent till de mäklare som finns på orten.

  När du väl hittat ett hus som du blir sugen att titta närmare på – gå på visning, även om det inte är ditt drömobjekt! Ju fler hus man tittar på, desto mer lär man sig om vad man tycker är viktigt. Utrusta dig med måttstock, papper, penna och ett litet frågebatteri till mäklaren med saker du undrar över.

 • Läget

  Hur ligger huset? Man kan ändra på nästan allting i ett hus – men läget är svårt att förändra. Det måste du vara nöjd med när du väl slår till. Hur vetter tomten? Är det stor insyn från grannarna? Ligger det någon kommunal mark i närheten som det finns byggplaner för? Ta en promenad i omgivningarna och bekanta dig med området. Hur ser det ut med kommunikationer? Och hur långt är det till närmaste affär? Kanske är det viktigt för dig att bo nära dagis och skolor – ta reda på hur långt bort de ligger och hur vägen dit ser ut.

 • Huset utvändigt

  När är huset byggt och i vilket skick är det? Behöver du renovera? Husets skal består av tak, fasad, grund och fönster. Finns det sprickor i grunden? Taket är husets paraply, viktigt att försäkra sig om att det är tätt. Vilket skick är fasaden i och vilket material är den gjord av? En tegelfasad är i det närmaste underhållsfri medan en träfasad behöver målas om ibland. Husgrunden är en viktig del i husets konstruktion. Ta reda på vad huset står på. Ligger huset på en betongplatta på marken, är det en krypgrund eller källare? Krypgrund är den typ som är känsligaste för fuktskador. Är det sprickor i grunden? Att byta ut fönster kan vara kostsamt, så syna dessa. Ställ frågor om dräneringsbehov och var uppmärksam på fuktskador. Hur är det med förråd på tomten? Hur ser trädgården ut?

 • Huset invändigt

  Det är lätt att hänga upp sig på detaljer, som en ful tapet eller ett slitet golv, men försök att tänka stort. En vägg eller ett golv är ofta lätt att fixa till, men hur är det med planlösningen – passar den för dina behov? Går den annars enkelt att göra om? Det är stor skillnad på att göra om i en bärande konstruktion gentemot att riva ner en vägg som inte är bärande. Att renovera kök och badrum kostar en del – hur fräscha är de utrymmena? Måste de totalrenoveras? I ett kök kan man byta kakel, bänkskiva och måla skåpsluckor för att få ett nytt intryck till en rimlig kostnad, men en badrumsrenovering bör du ta lite extra höjd för i din kalkyl. Hur luktar det i huset? Ta en noggrann titt i källaren och på vinden och var uppmärksam på fuktskador.

 • Driftskostnader

  Driftskostnaderna är specade i prospektet, men informationen kommer från säljaren. Om du har fyra tonåringar och den som bodde i huset innan är ensamstående utan barn kommer så klart din familjs kostnader att vara högre. Vad har huset för uppvärmningssystem? Nytt eller gammalt? Exempelvis är en nyinstallerad modern bergvärmepump en stor förtjänst jämfört med en äldre oljepanna. I driftskostnader ingår förutom el och uppvärmning sophämtning, sotning, vatten, avlopp, fastighetsskatt och hemförsäkring. Och i vissa fall kostnader för samfällighets- eller vägförening.

 • Prisjämförelse i området

  Gör lite research på vad husen i området gått för. Det finns bra information om slutpriser på booli.se som kan ge en indikation över hur marknaden ser ut för just ”ditt” hus.

Ladda ner vår smarta checklista på vad du ska kontrollera på visningen!

Liknande artiklar

Guider & Tips


  Bygga ut och bygga om

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Hemkunskap

   • Fixa rätt belysning
    Fixa rätt belysning

    Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

   • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
    Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

    Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

   • Flytta ut och njut i vårsolen!
    Flytta ut och njut i vårsolen!

    När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.