Koppla bort på semestern, Greenely håller koll på din el

Nu är sommaren äntligen här och det ser ut som att det fina vädret kommer att hålla i sig på många håll i Sverige. Med sommaren följer ju också oftast ledighet och vi tänkte därför tipsa om några saker som kan vara bra att tänka på i samband med det.

Bor du i hus eller har du en sommarstuga och varit nyfiken på att installera solceller på taket? Läs mer om vad som gäller, de nya reglerna samt hur du enkelt kan göra en solcellsanalys i vårt tidigare blogginlägg om solceller.

Om du vill hålla koll på ditt hem när du är bortrest, eller på din sommarstuga när du lämnar den inför hösten, så kan du göra det kostnadsfritt genom att ladda ner Greenely. Appen finns tillgänglig både för iPhone och Android mobiler. Med hjälp av Greenely så kan du hämta in din eldata från ditt elnätsbolag på timnivå, se om du har en bättre elanvändning än liknande hushåll, få analyser över din elanvändning och mycket mer. Genom att hålla bättre koll på din elanvändning hemma och lära dig mer om ditt hushålls energibeteende så kan du sänka du både minska dina energikostnader och bli mer energismart.

Via Greenely får du dessutom varningar skickade till mobilen om systemet känner av en ovanlig hög eller låg elanvändning i ditt hem eller sommarstuga, vilket kan vara en indikation på att något inte står rätt till. Du kan därför slappna av under semestern utan att behöva oroa dig.

När du reser bort på semester, eller åker hemifrån i flera dagar i sträck, är det dessutom ett utmärkt läge att sänka inomhustemperaturen i ditt hem rejält för att inte slösa el och energi på ett tomt hem. En lagom inomhustemperatur medan du är bortrest är 15°C men du kan även sänka den ända ned till 10°C, speciellt nu under sommaren då det inte finns risk för frostskador. För varje grad som du sänker inomhustemperaturen så sparar du ungefär 5% av energianvändningen i hemmet vilket kan motsvara flera hundralappar i besparing per vecka.

Ladda ner Greenely för att få fler energispartips och lära dig mer om din elanvändning.

 

Så här enkelt kommer du igång:

Ladda ner appen för iPhone eller Android.
Skapa ett konto och koppla upp din eldata.
Börja spara el!


Greenely är ett företag från KTH Innovation och KIC InnoEnergy som har skapat ett nytt sätt att uppmuntra hushållen till en smartare energianvändning via en mobilapplikation utan krav på hårdvara. Tjänsten använder beteendevetenskap och dataanalys för att ge hushållen mer information om sitt beteende och hjälper dem anamma ett hållbart beteende. Bolaget består idag av 11 heltidsanställda.

 

Du kanske också gillar

Besiktning - så funkar det.

7 sätt att renovera miljövänligt

Mäklarhusets köpguide för husköpare. 

Guider & Tips
Visa fler artiklar inom Guider & Tips
Hemkunskap
Visa fler artiklar inom Hemkunskap
Bygga ut och bygga om
Visa fler artiklar inom Bygga ut och bygga om