Sök Meny

Så här får du en grönare och finare gräsmatta

Trädgårdens gräsmatta är platsen för umgänge, spel och lek. En gräsmatta skall tåla mycket och skall ändå se grön och skön ut - allt är en fråga om skötsel. Här ger vi dig tipsen du behöver.

Gödsla

En välgödslad gräsmatta blir tåligare och tillåter inte ogräs och mossa att ta över. Det är viktigt att man gödslar årligen upp till tre gånger, i början av maj, en gång vid midsommar och i slutet av augusti. Gödsla helst gräsmattan i samband med regn. Näringskornen smälter snabbar ner i jorden, annars är det lätt att de hinner bränna gräset och ge fula gula fläckar. Om det blir mycket sol och torka efter att du har gödslat, sätt på vattenspridaren och låt den stå på några timmar.

Mossbekämpa

Den största anledningen till att man har mossa är att gräsmattan har näringsbrist. I kombination med skugga och låga pH-värden tar mossan lätt över. För att bli av med mossa kan du använda en mossrivare eller vertikalskärare. Det finns även kemiska medel som du kan vattna ut eller strolla gräsmattan med.

Klipp gräset

Ju oftare du klipper din gräsmatta desto finare blir den. Klipp hellre gräset för långt än för kort, en tumregel är att inte klippa mer än en tredjedel i taget av gräsets längd. Vissa grässorter klarar att klippas kort och andra behöver vara längre, men generellt kan man säga att det inte bör vara kortare än fyra centimeter. Längre strån skyddar rötterna bättre så att mattan inte blir gul och torkar ut. Har gräset vuxit sig långt, gå successivt ner i klipphöjd. Oavsett vilken slags gräsklippare ni än har måste kniven eller knivarna vara vassa så att stråna inte slits av istället för att skärs. Om grässtrån slits av blir det mycket större angreppsyta där sjukdomar kan ta sig in och det tar längre tid för gräset att återhämta sig efter en klippning.

Vattna

Om du vill ha en grön och frodig gräsmatta hela sommaren är det viktigt med bevattning. Hur ofta du behöver vattna gräsmattan beror på temperatur och luftfuktighet. Vattna gärna tidig morgon eller på kvällen, för på dagen dunstar mycket av vattnet och kommer aldrig gräset till godo. Man bör bevattna gräsmattan med stora mängder åt gången som 20-30 mm, så att vattnet tränger ner ordentligt till rötterna.

Reparera

Ytor som skadats under vintern eller av slitage behöver bytas ut mot nytt och fräscht gräs. Använd en hård kratta för att luckra upp jorden, blanda i lite ny planteringsjord och så ut gräsfrö jämt. Se till att hålla jorden fuktig hela tiden medan fröet gror. Vattna gärna lite varje dag.

Liknande artiklar
Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips