Sök Meny

Så köper du en bostadsrätt – Mäklarhusets köpa bostadsrätt-guide

Från lånelöfte till kontraktsskrivning. Här är allt du behöver veta inför köpet av en bostadsrätt.

 • Fixa lånelöfte

  Det absolut första du ska ha i ordning innan du ger dig ut på jakt är ditt lånelöfte. Kontakta bank eller bolåneinstitut för att få fram detta. I framförallt storstäderna är ett lånelöfte ett måste att ha på plats innan du börjar söka aktivt, eftersom budgivningarna kan komma igång rätt snabbt i samband med visning. Då är det bra att veta hur högt du kan gå. Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde, resten måste du betala själv – den sk kontantinsatsen.

 • Definiera dina behov

  En bostadsrätt är ofta en lägenhet, men kan lika gärna vara ett radhus eller en villa. För att göra din urvalsprocess lite smidigare kan det vara en god idé att lista vad som är viktigast för dig när det gäller ditt kommande boende. Vad har du för krav du helst inte vill rucka på? Balkong? Hiss? Modernt eller gammalt? Renoveringsbehov eller nytt och fräscht? Dessutom bör du förstås ha gjort en budget för vad boendet får kosta – och i den tagit höjd för eventuell renovering eller uppfräschning.

 • Gå på visning

  Ju fler visningar du går på, desto mer lär du dig om vad du vill ha – och desto fler idéer och nya infallsvinklar kan du få till ditt kommande boende. På visningen får du en objektsbeskrivning av mäklaren med all information om bostadsrätten. Här ska det också finnas uppgift om föreningens gemensamhetsanläggningar, uppvärmningssystem och driftskostnader. Även en energideklaration för hela fastigheten ska finnas med. Ställ frågor till mäklaren om allting du känner dig osäker på.

 • Läs på

  När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening som tillsammans äger en fastighet. Det innebär att föreningens regler och ekonomi i högsta grad inverkar på ditt liv. Kolla därför upp föreningens årsredovisning och stadgar noga. Vad förväntas av dig som medlem? Är det några stora reparationer eller renoveringar på gång? Om så är fallet kan det finnas anledning för dig som spekulant att höra dig för om detta i sådant fall innebär höjd månadsavgift.

 • Undersök

  Som köpare omfattas du enligt lag av en stor undersökningsplikt. För även om säljaren har en viss upplysningsskyldighet och inför en försäljning bör redovisa bostadens alla fel och brister så står kanske inte allt med i objektsbeskrivningen. Försäkra dig om att allt ligger på bordet inför köpet – det går inte att få ersättning i efterhand för de fel som du borde upptäckt. Kolla även skicket på gemensamhetsutrymmen som tvättstuga och förråd.

 • Kalkylera

  Du har redan ditt lånelöfte, men gör nu en kalkyl över kommande lån – och driftskostnader för ditt boende. HÄR kan du göra en enkel kalkyl. I en bostadsrättsförening betalar du en årsavgift för underhåll av fastigheten. Den brukar vanligen delas upp i en månadsavgift och vad som ingår i den specificeras i objektsbeskrivningen. Be någon som är van att läsa årsredovisningar att läsa igenom bostadsrättsföreningens årsredovisning; föreningens ekonomi kommer ju att bli en del av din. Och är den dålig kan till exempel årsavgifterna skjuta i höjden, vilket så klart påverkar din ekonomi.

 • Lägg bud

  Allt känns rätt? Dags att lägga ett bud! Är flera intresserade av samma objekt blir det budgivning. Innan du ger dig in i den är det klokt att ha satt ett tak för vad som är ditt maxbud. I storstäderna och andra attraktiva områden kan det nämligen bli snabba ryck och det är lätt att dras med när priset stiger. Buden kan lämnas på telefon, via sms eller mejlas. Det är inte alltid den som lägger det högsta budet som får huset, säljaren har fri prövningsrätt vilket betyder att han eller hon alltid har rätt att bestämma till vem de vill sälja. Ditt bud är inte bindande förrän kontraktet är påskrivet.

 • Skriv kontrakt och lägg handpenning

  Först när kontraktet är påskrivet är bostadsrätten din. Kontrollera vad som ingår i köpet och se till att du är överens med säljaren om tillträdesdag innan du skriver på. Du har vissa möjligheter att skriva in förbehåll i kontraktet, som till exempel försäljningen av din befintliga bostad eller godkännande av dig i som medlem i föreningen. Förbehållen är till för att affären ska kännas trygg för både säljare och köpare. Mäklaren kan guida dig i alla dessa frågor.

 • Betala och flytta in

  På den överenskomna tillträdesdagen ska resten av pengarna betalas till säljaren. Du träffar mäklare och säljare igen för att skriva på de sista handlingarna om överlåtelse. I samband med detta kan det vara en bra idé att stämma möte med säljaren i din nya bostad för att kontrollera flyttstädning och få en genomgång av hur vissa maskiner i huset funkar.

Liknande artiklar
Sponsrade länkar
Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Deklarationsdags!
  Deklarationsdags!

  Har du sålt en bostad under 2016 så är det dags att deklarera försäljningen i år.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.

Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.