Sök Meny

Mäklarhusets köpguide för bostadsrättsköpare

Frågor och svar inför ditt köp av ny bostad

Nu är det dags för dig att köpa bostadsrätt. Kanske är detta din första bostad i livet eller köpt och sålt flera gånger, eller ska flytta till lägenhet från ett hus? Oavsett så hjälper vi på Mäklarhuset dig att få all information du behöver inför lägenhetsköpet. Med vår köpguide blir det lättare att förstå säljinformationen och fatta ett välinformerat beslut.

Hur går ett lägenhetsköp till?

De allra flesta går på flera visningar innan man vet vad man är ute efter. Ju fler lägenheter man tittar på desto mer lär man sig om vad man tycker är viktigt. Utrusta dig med måttstock, papper, penna och ett litet frågebatteri till mäklaren med saker du undrar över.

Lånelöfte
Om du har bestämt dig för att köpa bostadsrätt är det första du måste göra att skaffa ett lånelöfte från en bank eller bolåneinstitut. Du får då en bra överblick över din ekonomi och vilken bostadsrätt du har råd att köpa. Med lånelöftet i handen kan jakten på drömlägenheten börja!

Hur mycket kan jag låna? Ansök om lånelöfte här och få besked direkt på skärmen.

Prisjämförelse
Det kan vara en god idé att göra en snabb undersökning för att ta reda på vad liknande bostadsrätter i området sålts för. Det finns information om slutpriser på nätet som t.ex. hemnet.se eller booli.se som kan ge en indikation över hur marknaden ser ut för just ”din” lägenhet.

Öppen budgivning
Mäklarhuset tillämpar öppen budgivning, vilket innebär att mäklaren löpande redovisar buden till både säljaren och alla budgivarna. Budgivarna har då har möjligheten att bjuda över varandra. Öppen budgivningslista innebär att den slutgiltiga köparen och säljaren får ta del av den lista där buden noterats under budgivningsprocessen efter avslutad affär.

LÄS OCKSÅ: Så här går en budgivning till.

Vad är en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening utan vinstsyfte, vars medlemmar äger fastighetens lägenheter. Föreningen måste ha minst tre medlemmar och minst tre lägenheter eller lokaler. Du som bor i bostadsrätt blir alltså medlem i bostadsrättsföreningen och kan engagera dig i bostadsrättsföreningens styrelse och få inflytande över bostadsrättsföreningens ekonomi och fastighetens skick.

Äkta eller oäkta förening
En bostadsrättsförening kan vara en äkta eller oäkta förening. Det vanligaste är äkta bostadsrättsföreningar som har minst 60 procent av sin inkomst som från s.k. kallad kvalificerad verksamhet dvs har 60 % av intäkter från de egna medlemmarna. En oäkta förening har alltså mer än 40% av sina intäkter från andra än sina medlemmar t.ex. uthyrning av affärslokal.

Som köpare är det viktigt att du känner till om föreningen anses vara äkta eller oäkta då detta påverkar de skattetrycket. En oäkta förening måste betala mer i skatt än en äkta, dessutom kan bostadsrättsägaren bli förmånsbeskattad. Det är också olika skattesats vid beräkning av reavinst vid försäljning.

Hur mycket kostar det att bo i lägenhet?
Vad det kostar att bo i lägenhet beror på lägenhetens månadsavgift och eventuellt andra avgifter till föreningen uppvärmning och eventuella renoveringar som måste genomföras.

Avgift
Varje månad, kvartal eller år, betalar du som bostadsrättsägare in en avgift till bostadsrättsföreningen. Avgiften är tänkt till att täcka kostnaderna för de löpande driftskostnaderna som t.ex. värme, vatten, sopor, fastighetsförsäkring och fastighetsskatt. Ibland kan t.ex. även TV- och bredbandsavgift ingå i månadsavgiften och ibland betalar man för vatten och värme separat utöver månadsavgiften. Fråga gärna mäklaren vad som ingår i avgiften.

Om du vill jämföra olika bostäders avgift är det bra att räkna ut avgiften per kvadratmeter, detta står oftast i årsredovisningen för bostadsrättsföreningen.

Underhåll och renoveringar
Det kan vara bra att se över gjorda och framtida underhåll och renoveringar då detta kan påverka bostadsrättsföreningens ekonomi och avgiften för bostadsrätten. Du bör särskilt se över planerade stambyten. Ett stambyte innebär att man byter rör och ledningar som transporterar avlopps- och dricksvatten i huset och är ofta en kostsam åtgärd och som kan ta lång tid att genomföra.

Vem äger marken?
Ta reda på om det är bostadsrättsföreningen eller någon annan som äger marken som fastigheten står på. Om det är en tomträtt innebär det att kommunen äger marken och ägaren av huset, dvs bostadsrättsföreningen, betalar en avgift till kommunen, avgiften kallas för tomträttsavgäld.

Om ditt nya boende står på en tomträtt är det viktigt att se över avtal och friköpspris, avgiften för en tomträttsavgäld kan nämligen variera kraftigt mellan olika platser. Om avtalet snart går ut finns det också risk att avgiften kan komma att höjas kraftigt när ett nytt avtal börjar gälla.

Pantsättning
Om du tar ett lån för att finansiera din bostadsrätt, och använder din bostad som säkerhet blir bostadsrätten pantsatt. Det innebär att det sker en pantsättning mellan dig och långivaren. De flesta föreningar tar en avgift på 1% av aktuellt prisbasbelopp (2017 är det 448 kr/lån).

Måste jag besiktiga lägenheten?

Utgångspunkten när du köper en lägenhet är att du köper i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Som köpare är du själv ansvarig att undersöka bostadsrätten före köp, vad som kallas för undersökningsplikt. Därför rekommenderar vi på Mäklarhuset att man som köpare låter göra en noggrann besiktning innan köp.

Undersökningsplikt
Som köpare har du undersökningsplikt, vilket innebär att du är skyldig att undersöka bostadsrätten noga. Säljaren har inte ansvar för fel som är möjliga att upptäcka vid en undersökning eller som kan förväntas med hänsyn till pris, ålder, och användning.

Dolda fel
Det är säljaren som är ansvarig för dolda fel i två år efter överlåtelsen för bostadsrätter. Dolda fel är större fel eller brister som inte kunnat upptäckas av vare sig säljare, köpare eller besiktningsman. Felet ska inte heller kunna vara förväntat för bostadens ålder, pris eller skick.

Hur lär jag mig mer om min förening?
Innan du köper en bostadsrätt rekommenderar vi att du läser igenom bostadsrättsföreningens årsredovisning för att förstå hur ekonomin i bostadsrättsföreningen ser ut.  Om du tycker att det är svårt eller om det uppstår några oklarheter kan du alltid fråga mäklaren som kan hjälpa till att reda ut olika begrepp.

Föreningens stadgar
Läs också igenom bostadsrättsföreningens stadgar för att göra ett välinformerat köp. Det är viktigt att du känner dig bekväm med föreningens regler och att du vet vad som gäller just för din bostadsrätt och vilket ansvar du som föreningsmedlem har. Det kan till exempel handla om städdagar eller vad som händer om du gör sönder något i de allmänna utrymmena. För dig som vill köpa bostadsrätt gäller också att föreningen måste godkänna dig som medlem av föreningen.

Förvaltningsberättelse
I förvaltningsberättelsen beskrivs de viktigaste händelserna under det gånga året. Här kan du också läsa om planerade ändringar så som avgiftshöjning eller omfattande renoveringar.

Resultaträkning
Föreningens resultat är summan av de pengar som föreningen har kvar när alla kostnader dragits från. Vinst blir det när intäkterna är större än föreningens kostnader, och förlust om intäkterna är mindre. Som köpare bör du vara uppmärksam både på om det finns förluster eller för stort överskott.

Balansräkning
En balansräkning visar föreningens ekonomiska status, dvs tillgångar och skulder. En förenings tillgång är till exempel mark, fastigheten och andra inventarier.

Skuldsättning
Bostadsrättsföreningens lån per kvadratmeter är ett mycket viktigt nyckeltal att ta hänsyn till när man jämför olika bostäder. Skuldsättningsgraden räknar du ut genom att dividera föreningens långfristiga skulder med föreningens totala bostadsyta. Om föreningen har stora lån innebär det att de är mer känsliga för en räntehöjning än om lånen är små.

Tilläggsupplysningar
Tilläggsupplysningarna i en årsredovisning beskriver till exempel om det finns avsättningar till en underhållsfond, styrelsens arvode och eventuella avskrivningar.

Se särskilt över om föreningen har en underhållsfond. Det kan vara bra att få en bild över hur mycket som finns sparat för att täcka kommande reparationer eller annat underhåll av fastigheten.

Läs också

Så köper du en bostad - från lånelöfte till kontraktsskrivning.

Besiktning - så funkar det! 

Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

Du kanske också gillar

7 sätt att renovera miljövänligt.

5 saker att tänka på när du blir sambo.

Odla ätbart på liten yta.

 

Liknande artiklar
 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

Sponsrade länkar
Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förläng utesäsongen med ett uterum.
  Förläng utesäsongen med ett uterum.

  Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.