Sök Meny

Radon – en hälsofara

För höga halter av radon är på sikt farligt att leva med – eftersom det kan ge upphov till lungcancer. Idag uppskattas runt 400 000 bostäder i Sverige ha högre radonhalter än de rikt- och gränsvärden som gäller. Enda sättet att ta reda på om en bostad har för höga radonhalter är att göra en mätning.

En helt osynlig gas

Radon är en helt luktfri gas, som bildas när det radioaktiva ämnet radium faller sönder. När denna gas sönderfaller bildas radioaktiva metallatomer – så kallade radondöttrar. Dessa atomer får vi ner i luftrör och lungor när vi andas in dammet i inomhusluften.

Kan orsaka lungcancer

Om du bor under en längre tid i ett hus med för höga radonhalter riskerar du att drabbas av lungcancer – och i synnerhet om du dessutom är rökare. Runt 400-500 personer drabbas varje år av lungcancer som misstänks komma från radon i inomhusluft.

Fråga kommunen om högriskområden

Radon kan finnas på tre ställen: i marken, i byggnadsmaterialet eller i dricksvattnet. Det är särskilt viktigt att mäta radon om du bor i ett område där radonhalten i marken är hög, vilket du kan få reda på genom att kontakta kommunens miljökontor.

Blåbetong

En annan högriskfaktor är om du anar att ditt hus kan vara byggt med blåbetong. Blåbetong är ett alunskifferbaserat byggnadsmaterial som tillverkades mellan 1929 och 1975. Radonhalten mäts i Becquerel per kubikmeter inomhusluft. Med 1 Bq/m3 menas alltså att 1 atom per sekund sönderfaller i varje kubikmeter luft. Gränsvärdet för bostäder – både bostadsrätter, radhus och villor – är 200 Bq/m3.

På Boverket kan du läsa mer om radon och hur det saneras.

Källa: Strålskyddsmyndigheten.

Liknande artiklar
Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips