Sök Meny

Ett radonfritt hem

Ett hem ska vara en trygg och sund plats för dig och dina kära. Men ibland lurar faror som kan vara förrädiska för hälsan. Radon är en osynlig gas som finns i många av våra bostäder och som på sikt är farlig att leva med. Så här försäkrar du dig om att inte drabbas.

När du är i färd med att byta bostad vill du självklart vara säker på att det är ett sunt och friskt hem du flyttar in i. Med hjälp av en besiktningsman kan du få klarhet i de fel och brister som du som lekman inte kan se med blotta ögat. Men en av de värre potentiella hälsoriskerna med en bostad är helt osynlig –och kan inte heller upptäckas vid en vanlig besiktning: Radon.

Om du ska köpa bostadsrätt

Om du bor i – eller planerar att köpa – en bostadsrätt är det föreningen som ansvarar för radonmätning. Föreningen ska kunna svara på vilken radonhalt bostaden har och ansvarar också för att eventuellt sanera radonet.

Om du ska köpa småhus

Om du bor i – eller planerar att köpa – en villa eller ett radhus är det du själv som ska göra en radonmätning. Själva mätningen är enkel – från en auktoriserad firma beställer du dosor som placeras i två eller flera rum – beroende på hur stor bostaden är. När mätningen är slut analyseras dosorna av mätfirman.

Mät under vintern

Mätning av radon ska normalt göras under eldningsperioden, det vill säga från början av oktober till slutet av april. För att få ett rättvisande årsmedelvärde – som baseras på variationer i temperatur, ventilation, och vindar – ska mätningen pågå under två månader.

Snabbmätning vid bostadsbyte

Men ska du just till att köpa en ny bostad har du som köpare inte tid att vänta så länge. Du kan då begära att få lägga till en klausul i köpekontraktet om att få göra en mätning i efterhand. Där kan du också ange hur en eventuell sanering ska bekostas – av köpare eller säljare. Du kan också låta göra en så kallad rådgivande snabbmätning som tar runt en vecka. På Swedac eller på miljökontoret i din kommun kan du få vägledning till var du kan beställa en radonmätning.

Sanering vid för höga värden

Om din radonmätning visar att bostaden har för höga värden, är rekommendationen att du sanerar bostaden. Då tar radonkonsulter reda på varifrån radonet kommer så att lämplig saneringsmetod kan utföras.

Då ska du mäta

Att göra en radonmätning är motiverat, när du...

 • ... ska köpa ett hus
 • ... ska bygga ett nytt hus
 • ... ska bygga till eller bygga om ditt hus
 • ... gör förändringar på uppvärmningssystemet eller ventilationen i ditt hus
 • ... vet eller tror att ditt hus ligger i ett område med höga halter av markradon
 • ... vet eller tror att huset är byggt med blåbetong.
 • ... planerar att sälja ditt hus

Boverket kan du läsa mer om radon och hur det saneras.
Källa Strålskyddsmyndigheten.

Liknande artiklar
 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Deklarationsdags!
  Deklarationsdags!

  Har du sålt en bostad under 2016 så är det dags att deklarera försäljningen i år.

Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips