Sök Meny

Så säljer du din borg – Mäklarhusets sälja hus-guide

Mycket att hålla i huvudet när du ska sälja villan, radhuset eller fritidshuset. Här är Mäklarhusets sälja hus-guide över vad du ska tänka på. Trygga och säkra din försäljning – steg för steg.

 • Värdera

  Vad är din borg värd? Ett hus värde avgörs av många olika faktorer. Läget är ett, stilen på huset ett annat, skick och standard ett tredje. Om du ska sälja för att köpa nytt brukar banken vara intresserad av vad du kan få ut för din nuvarande bostad. Mäklarhuset kan hjälpa dig med en kostnadsfri värdering, där du inte förbinder till någonting.

 • Välj mäklare

  Trygghet, förtroende och inte minst god lokalkännedom är viktiga faktorer när man väljer mäklare. När du väljer mellan olika mäklare ska du dessutom kika extra noga på hur din bostad marknadsförs, ju fler som kan se ditt objekt desto bättre. Förbered dig inför mötet med mäklaren och tänk igenom om du har några speciella villkor som är viktiga för dig med försäljningen, som tillträdesdatum och kanske sådant som du eventuellt inte vill ska ingå i försäljningen. Så här marknadsförs din bostad när du säljer via Mäklarhuset.

 • Ta fram fakta

  Ta fram all fakta du har om ditt hus inför mötet med mäklaren. Ritningar samt information om eventuella pantbrev och servitut ska finnas med. Vad har du för uppvärmning? Vad har du för driftskostnader? Din fastighetsmäklare kommer att presentera en frågelista för dig att fylla i. Det är bra om du sätter dig in i köparens situation när du fyller i listan, ju mer korrekt information desto tryggare blir affären. Du måste också göra en energideklaration, din mäklare ger dig råd om hur du går tillväga.

  Det är Jordabalkens bestämmelser som tillämpas när du säljer en fastighet. Den reglerar vad som skiljer fast från lös egendom. Det kan finnas gränsfall för vad som räknas som fast egendom, det vill säga fastighetstillbehör och byggnadstillbehör, och lös egendom. Då måste köpare och säljare vara överens skriftligen - här kan din mäklare ge råd om hur du ska gå till väga.

  När man säljer ett hus bär man ansvar för alla eventuella dolda fel och kan bli ersättningsskyldig i upp till 10 år. Din mäklare kan erbjuda dig råd kring hur du kan skydda dig. Läs mer om dolda fel och hur du kan skydda dig mot dessa.

  Som säljare kan du också förbesiktiga din bostad. Det är vanligt att köparen tar in en besiktningsman, men det kan finnas en poäng i att även du som säljare gör en egen besiktning. Prata med din mäklare om detta. Besiktning - så funkar det.

 • Förbered för visning

  Mäklaren gör en objektsbeskrivning där ditt hus presenteras. Här ska alla uppgifter finnas med och det ska tydligt framgå vad som ingår i köpet. Kolla att allt som står där är korrekt, om något är fel riskerar du att i framtiden bli ersättningsskyldig. Om du till exempel inte är säker på bostadsytan, gör en ny mätning.

  Mäklaren ansvarar också för att bilder tas på ditt objekt. Bilder är viktigt. Din bostads alla positiva egenskaper ska förstås ges rättvisa. Så tänk på att om du säljer på vintern kan det vara härligt att lägga med en sommarbild så att spekulanterna får en känsla för bostadens fulla potential.

  Inför visningen är en noggrann städning och fönstertvätt att starkt rekommendera. Som minimum! Din bostad ska ju visa sig från sin allra bästa sida. Så, fixa gärna den droppande kranen, den trasiga lampan eller det där lösa handtaget också. Det kan även vara en bra idé att faktiskt rensa ut lite grann – då har du ju dessutom gjort lite av jobbet inför flytten plus att förvaringsutrymmena ser lite luftigare och fräschare ut. Plocka också bort alltför personliga tillhörigheter som foton, tidnings- och pappershögar och rensa helst hallen från ytterkläder.

  Diskutera och bolla med din mäklare. Man kan satsa än mer ambitiöst genom att anlita en homestylist som kan hjälpa till att se ditt hem med nya ögon. Läs mer här: Så fräschar du upp hemmet inför visningen – homestylistens bästa tips.

 • Visning

  Det finns olika typer av visningar, öppna och privata, men en öppen visning är vanligast. Den är öppen för alla och brukar pågå någon timme –oftast vid en tidpunkt under helgen och sedan ytterligare någon vardagskväll. Mäklarhuset har ett omfattande register med spekulanter som bett om speciell bevakning. Är de intresserade av ett sådant objekt som du har, kan de bjudas in till förhandsvisning. Diskutera hur du vill ha det med din mäklare! Det är mäklaren som är ansvarig på plats för visningen och håller koll på vilka som är intresserade av din bostad. Du får veta resultatet av visningen direkt efteråt. Om det kommer för få personer på visningen kan det bli aktuellt med omvisning.

 • Budgivning

  Efter visningen kontaktar mäklaren alla som lämnat en intresseanmälan. Och om intresset är stort kan det bli budgivning. Det här är en nervkittlande process – både för säljare och köpare. Buden kan lämnas över telefon, via mejl och via sms och de intresserade höjer sitt bud med valfritt belopp. Alla spekulanter informeras om nya bud. Värt att tänka på är att buden inte är bindande förrän kontraktet är påskrivet. Och: det är du som säljare som bestämmer vem som får köpa. Du behöver alltså inte godta det högsta budet.

  Ibland blir det inte som man tänkt sig. Förbered dig mentalt inför budgivningen och tänk igenom ett scenario där du kanske måste acceptera ett bud som ligger lägre än vad du önskade.

  Enligt fastighetsmäklarlagen ska mäklaren notera budgivare, bud, villkor och tidpunkt för bud i en förteckning som både säljare och köpare får senast på tillträdesdagen.

 • Skriva kontrakt

  Först när kontraktet är påskrivet är affären klar. Kontraktsskrivningen sker vanligen på mäklarens kontor. Då får du även handpenningen som oftast är 10 procent av köpeskillingen.

  I samband med kontraktsskrivningen ska du också avtala med köparen om tillträdesdag. Se till att du har en klar bild över vad som ingår i försäljningen innan du skriver på. Det är du som säljare som bestämmer vilka eventuella förbehåll som köparen får skriva in.

 • Överlåta

  På tillträdesdagen ska bostaden vara grundligt slutstädad. Det gäller även tomten om du har en sådan. Det kan vara en bra idé att låta köparen få chans att kontrollera slutstädningen före själva överlåtelsens tecknande och också gå igenom vissa praktiska detaljer som hur vissa maskiner fungerar.

  Överlåtelsen av bostaden sker ofta på köparens bank, men inte alltid. Då går man igenom kontraktet en sista gång och om allt är i sin ordning överförs köpeskillingen till ditt konto. Köpebrevet undertecknas och bevittnas och samtliga nycklar och dokument som hör till fastigheten ger du till den nya ägaren. En ny fas i ditt liv kan ta sin början!

Liknande artiklar
 • Checklista: Gå husronden – inför vintern
  Checklista: Gå husronden – inför vintern

  Vintern står för dörren och det är dags att plocka fram kängor, mössor och vantar. Lika viktigt är dock att du rustar ditt hus för den kalla årstiden – så att det inte drabbas av onödiga skador av regn och snömassor.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!


Guider & Tips

 • Nya uppskovsregler för dig som säljer din bostad. Så här fungerar det.
  Nya uppskovsregler för dig som säljer din bostad. Så här fungerar det.

  Säljer du din bostad med vinst måste du betala en skatt på hela eller delar av vinsten, en så kallad reavinstskatt på 22 %. Nu slopas taket för uppskov och du får istället betala en årlig skatt på 0,5% av vinsten.

 • 21 sätt att spara pengar hemma
  21 sätt att spara pengar hemma

  Ibland glömmer vi bort hur mycket energi som krävs för att hålla hemmet igång – morgon, middag, kväll. Se över ditt hem – och dina vanor – och spara mer energi och pengar än du tror!

 • Köpa tomt? Tänk först på detta!
  Köpa tomt? Tänk först på detta!

  Att få möjligheten att bygga sig ett helt nytt hus förutsätter ofta en tomt. Det här ska du tänka på innan du slår till!

 • Fem av våra mest besökta bostäder på maklarhuset.se 2016
  Fem av våra mest besökta bostäder på maklarhuset.se 2016

  Här är några av våra mest klickade bostäder från förra året som gått, kommer du ihåg någon av dem?

 • Elbilar på frammarsch
  Elbilar på frammarsch

  Nyheter om klimatförändringar duggar tätt. Många tror att elektricitet är framtidens ersättning för fossilbränslen och det pågår mycket forskning inom området.

 • Radon – en hälsofara
  Radon – en hälsofara

  För höga halter av radon är på sikt farligt att leva med – eftersom det kan ge upphov till lungcancer. Idag uppskattas runt 400 000 bostäder i Sverige ha högre radonhalter än de rikt- och gränsvärden som gäller.

 • Checklista: Gå husronden – inför vintern
  Checklista: Gå husronden – inför vintern

  Vintern står för dörren och det är dags att plocka fram kängor, mössor och vantar. Lika viktigt är dock att du rustar ditt hus för den kalla årstiden – så att det inte drabbas av onödiga skador av regn och snömassor.

 • Ett radonfritt hem
  Ett radonfritt hem

  Ett hem ska vara en trygg och sund plats för dig och dina kära. Men ibland lurar faror som kan vara förrädiska för hälsan. Radon är en osynlig gas som finns i många av våra bostäder och som på sikt är farlig att leva med.

 • Chillis trendexpert om tendenser inom inredning
  Chillis trendexpert om tendenser inom inredning

  Inredningsmagasinen har länge tryckt upp perfekta glossiga hem i våra ansikten. Välstrukna dukar, kammade mattfransar, glänsande golv och de allra senaste prylarna. Nu märker vi att folk börjar tröttna lite på den där städade, splitternya och anonyma stämningen.

 • Checklista: Undvik vattenskador – så gör du!
  Checklista: Undvik vattenskador – så gör du!

  Fukt- eller vattenskador är det sista du vill drabbas av som nyinflyttad, men det är faktiskt bland de vanligaste skador som kan uppstå i ett hus eller lägenhet. Så här undviker du att drabbas!

 • 5 frågor och svar om energideklaration!
  5 frågor och svar om energideklaration!

  Om du ska sälja huset måste du enligt lag ha en energideklaration. Men det är också ett väldigt användbart dokument för dig som vill få ett mer energismart hem. Läs på här om vad som gäller!

 • Fritidshus – mer än röda stugor med vita knutar
  Fritidshus – mer än röda stugor med vita knutar

  Fritidshusen idag har ofta många moderniteter som gör livet så mycket enklare.

 • 5 frågor om att anlita arkitekt
  5 frågor om att anlita arkitekt

  En arkitekt kan med sin speciella yrkeskompetens hjälpa dig att hitta nya lösningar för såväl ombyggnader som nybyggnader – så att du ska få ett hem som uppfyller just dina behov! Så här går det till!

 • Förverkliga drömmen: Bo kvar på landet året om!
  Förverkliga drömmen: Bo kvar på landet året om!

  Drömmer du om att bo på landet året om? Genom att förvandla fritidshuset till ett modernt permanentboende kan du få en unik möjlighet att förverkliga drömmen!

 • Homestyling - Skapa rätta känslan för en lyckad försäljning
  Homestyling - Skapa rätta känslan för en lyckad försäljning

  Anna-Carin Fihn, inredningsstylist på Residence Styling delar med sig av sina bästa knep för att få bättre pris på bostaden vid en försäljning. Homestyling handlar om att lyfta fram de bästa egenskaperna i din bostad för att göra den så attraktiv som möjligt på marknaden.

 • Så säljer du din borg – Mäklarhusets sälja hus-guide
  Så säljer du din borg – Mäklarhusets sälja hus-guide

  Mycket att hålla i huvudet när du ska sälja villan, radhuset eller fritidshuset. Här är Mäklarhusets sälja hus-guide över vad du ska tänka på. Trygga och säkra din försäljning – steg för steg.

 • Så här får du en grönare och finare gräsmatta
  Så här får du en grönare och finare gräsmatta

  Trädgårdens gräsmatta är platsen för umgänge, spel och lek. En gräsmatta skall tåla mycket och skall ändå se grön och skön ut - allt är en fråga om skötsel. Här ger vi dig tipsen du behöver.

 • Uteplatsen – så får du till det!
  Uteplatsen – så får du till det!

  Drömmer du om att kunna läsa en bok i skuggan av en syren – eller om sena utemiddagar i skenet av lyktor? Uteplatsen är platsen där vi kan förverkliga många av våra utelivsdrömmar. Vi bjuder på några idéer om hur du skapar en plats att verkligen njuta av!

 • Skyddat köp gör dolda-fel-försäkringen ännu tryggare
  Skyddat köp gör dolda-fel-försäkringen ännu tryggare

  När du säljer ditt hus är du ansvarig i 10 år efter försäljningen för så kallade dolda fel. Mäklarhuset har satsat på en paketlösning som heter Skyddat köp - vilket ger ökat skydd åt både säljare och köpare.

 • Så köper du en bostadsrätt – Mäklarhusets köpa bostadsrätt-guide
  Så köper du en bostadsrätt – Mäklarhusets köpa bostadsrätt-guide

  Från lånelöfte till kontraktsskrivning. Här är allt du behöver veta inför köpet av en bostadsrätt.

 • 3 tips för att ta reda på vilken bostad du har råd med
  3 tips för att ta reda på vilken bostad du har råd med

  När du letar bostad är det viktigt att tänka efter noga kring vad du har råd med. Det är lätt att surfa runt på bostäder och drömma sig bort till balkonger i söderläge eller till en större lägenhet eller hus än vad man egentligen har råd med.

 • Stänga fritidshuset inför vintern
  Stänga fritidshuset inför vintern

  Vintern medför en ökad risk för vatten- och fuktskador i fritidshuset. Men med enkla medel kan man förebygga och förhindra att många av dessa skador uppstår.

 • Håll tjuvarna borta i sommar
  Håll tjuvarna borta i sommar

  Varje år ökar inbrotten i hemmen under semestertiderna. När folk bryter vanor och byter miljö passar tjuvarna på. Men det finns många sätt att försvåra för dem.

 • Besiktning – så funkar det!
  Besiktning – så funkar det!

  Det är väl investerade pengar att låta en professionell besiktningsman undersöka din nya bostad innan du skriver på kontraktet. Så här går du till väga.

 • Gå på husvisning – vad ska man tänka på?
  Gå på husvisning – vad ska man tänka på?

  Förutom ett färskt lånelöfte i handen är det bra med en lista över saker att syna lite extra i sömmarna när du går på visning. Här är Mäklarhusets smarta checklista för visningar!

 • Bra tips att tänka på när du öppnar upp fritidshuset
  Bra tips att tänka på när du öppnar upp fritidshuset

  När du kommer ut till stugan igen efter vintern är det bra att göra en kontroll för att se om det har uppstått några skador på huset under vintern.

 • Tipset som kan öka värdet på hemmet – med miljoner.
  Tipset som kan öka värdet på hemmet – med miljoner.

  Fastighetsmäklaren Peter Eriksén som arbetar på Mäklarhusets kontor på Kungsholmen delar med sig av ett litet knep som kan vara bra att tänka på inför en försäljning.

 • Så köper du ett hus - Mäklarhusets köpa hus-guide
  Så köper du ett hus - Mäklarhusets köpa hus-guide

  Den här guiden förbereder dig för ditt livs största affär och tar dig tryggt igenom de olika stegen i den stundtals nervkittlande processen att köpa ett hus.

 • Att tänka på inför flytten
  Att tänka på inför flytten

  Här är våra tips och råd för att du ska få en så trygg och effektiv flyttning som möjligt. Både inför flyttningen, vid flyttningen och vad du ska tänka på när du packar.

 • 5 saker att tänka på när du blir sambo
  5 saker att tänka på när du blir sambo

  Grattis! Det är kul, stort och spännande att slå sina påsar ihop. I flyttyran finns det dock finns några juridiska saker som det är bra att ha koll på.

 • Tips till dig som vill köpa fritidshus
  Tips till dig som vill köpa fritidshus

  Det gäller att ha koll på vad man köper - även när man köper ett litet enkelt fritidshus. Vi bjuder på några tips om vad du ska tänka på vid ett köp av fritidshus.


  Bygga ut och bygga om

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Hemkunskap

   • Fixa rätt belysning
    Fixa rätt belysning

    Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

   • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
    Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

    Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

   • Flytta ut och njut i vårsolen!
    Flytta ut och njut i vårsolen!

    När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.