Sök Meny

Så säljer du din borg – Mäklarhusets sälja hus-guide

Mycket att hålla i huvudet när du ska sälja villan, radhuset eller fritidshuset. Här är Mäklarhusets sälja hus-guide över vad du ska tänka på. Trygga och säkra din försäljning – steg för steg.

 • Värdera

  Vad är din borg värd? Ett hus värde avgörs av många olika faktorer. Läget är ett, stilen på huset ett annat, skick och standard ett tredje. Om du ska sälja för att köpa nytt brukar banken vara intresserad av vad du kan få ut för din nuvarande bostad. Mäklarhuset kan hjälpa dig med en kostnadsfri värdering, där du inte förbinder till någonting.

 • Välj mäklare

  Trygghet, förtroende och inte minst god lokalkännedom är viktiga faktorer när man väljer mäklare. När du väljer mellan olika mäklare ska du dessutom kika extra noga på hur din bostad marknadsförs, ju fler som kan se ditt objekt desto bättre. Förbered dig inför mötet med mäklaren och tänk igenom om du har några speciella villkor som är viktiga för dig med försäljningen, som tillträdesdatum och kanske sådant som du eventuellt inte vill ska ingå i försäljningen. Så här marknadsförs din bostad när du säljer via Mäklarhuset.

 • Ta fram fakta

  Ta fram all fakta du har om ditt hus inför mötet med mäklaren. Ritningar samt information om eventuella pantbrev och servitut ska finnas med. Vad har du för uppvärmning? Vad har du för driftskostnader? Din fastighetsmäklare kommer att presentera en frågelista för dig att fylla i. Det är bra om du sätter dig in i köparens situation när du fyller i listan, ju mer korrekt information desto tryggare blir affären. Du måste också göra en energideklaration, din mäklare ger dig råd om hur du går tillväga.

  Det är Jordabalkens bestämmelser som tillämpas när du säljer en fastighet. Den reglerar vad som skiljer fast från lös egendom. Det kan finnas gränsfall för vad som räknas som fast egendom, det vill säga fastighetstillbehör och byggnadstillbehör, och lös egendom. Då måste köpare och säljare vara överens skriftligen - här kan din mäklare ge råd om hur du ska gå till väga.

  När man säljer ett hus bär man ansvar för alla eventuella dolda fel och kan bli ersättningsskyldig i upp till 10 år. Din mäklare kan erbjuda dig råd kring hur du kan skydda dig. Läs mer om dolda fel och hur du kan skydda dig mot dessa.

  Som säljare kan du också förbesiktiga din bostad. Det är vanligt att köparen tar in en besiktningsman, men det kan finnas en poäng i att även du som säljare gör en egen besiktning. Prata med din mäklare om detta. Besiktning - så funkar det.

 • Förbered för visning

  Mäklaren gör en objektsbeskrivning där ditt hus presenteras. Här ska alla uppgifter finnas med och det ska tydligt framgå vad som ingår i köpet. Kolla att allt som står där är korrekt, om något är fel riskerar du att i framtiden bli ersättningsskyldig. Om du till exempel inte är säker på bostadsytan, gör en ny mätning.

  Mäklaren ansvarar också för att bilder tas på ditt objekt. Bilder är viktigt. Din bostads alla positiva egenskaper ska förstås ges rättvisa. Så tänk på att om du säljer på vintern kan det vara härligt att lägga med en sommarbild så att spekulanterna får en känsla för bostadens fulla potential.

  Inför visningen är en noggrann städning och fönstertvätt att starkt rekommendera. Som minimum! Din bostad ska ju visa sig från sin allra bästa sida. Så, fixa gärna den droppande kranen, den trasiga lampan eller det där lösa handtaget också. Det kan även vara en bra idé att faktiskt rensa ut lite grann – då har du ju dessutom gjort lite av jobbet inför flytten plus att förvaringsutrymmena ser lite luftigare och fräschare ut. Plocka också bort alltför personliga tillhörigheter som foton, tidnings- och pappershögar och rensa helst hallen från ytterkläder.

  Diskutera och bolla med din mäklare. Man kan satsa än mer ambitiöst genom att anlita en homestylist som kan hjälpa till att se ditt hem med nya ögon. Läs mer här: Så fräschar du upp hemmet inför visningen – homestylistens bästa tips.

 • Visning

  Det finns olika typer av visningar, öppna och privata, men en öppen visning är vanligast. Den är öppen för alla och brukar pågå någon timme –oftast vid en tidpunkt under helgen och sedan ytterligare någon vardagskväll. Mäklarhuset har ett omfattande register med spekulanter som bett om speciell bevakning. Är de intresserade av ett sådant objekt som du har, kan de bjudas in till förhandsvisning. Diskutera hur du vill ha det med din mäklare! Det är mäklaren som är ansvarig på plats för visningen och håller koll på vilka som är intresserade av din bostad. Du får veta resultatet av visningen direkt efteråt. Om det kommer för få personer på visningen kan det bli aktuellt med omvisning.

 • Budgivning

  Efter visningen kontaktar mäklaren alla som lämnat en intresseanmälan. Och om intresset är stort kan det bli budgivning. Det här är en nervkittlande process – både för säljare och köpare. Buden kan lämnas över telefon, via mejl och via sms och de intresserade höjer sitt bud med valfritt belopp. Alla spekulanter informeras om nya bud. Värt att tänka på är att buden inte är bindande förrän kontraktet är påskrivet. Och: det är du som säljare som bestämmer vem som får köpa. Du behöver alltså inte godta det högsta budet.

  Ibland blir det inte som man tänkt sig. Förbered dig mentalt inför budgivningen och tänk igenom ett scenario där du kanske måste acceptera ett bud som ligger lägre än vad du önskade.

  Enligt fastighetsmäklarlagen ska mäklaren notera budgivare, bud, villkor och tidpunkt för bud i en förteckning som både säljare och köpare får senast på tillträdesdagen.

 • Skriva kontrakt

  Först när kontraktet är påskrivet är affären klar. Kontraktsskrivningen sker vanligen på mäklarens kontor. Då får du även handpenningen som oftast är 10 procent av köpeskillingen.

  I samband med kontraktsskrivningen ska du också avtala med köparen om tillträdesdag. Se till att du har en klar bild över vad som ingår i försäljningen innan du skriver på. Det är du som säljare som bestämmer vilka eventuella förbehåll som köparen får skriva in.

 • Överlåta

  På tillträdesdagen ska bostaden vara grundligt slutstädad. Det gäller även tomten om du har en sådan. Det kan vara en bra idé att låta köparen få chans att kontrollera slutstädningen före själva överlåtelsens tecknande och också gå igenom vissa praktiska detaljer som hur vissa maskiner fungerar.

  Överlåtelsen av bostaden sker ofta på köparens bank, men inte alltid. Då går man igenom kontraktet en sista gång och om allt är i sin ordning överförs köpeskillingen till ditt konto. Köpebrevet undertecknas och bevittnas och samtliga nycklar och dokument som hör till fastigheten ger du till den nya ägaren. En ny fas i ditt liv kan ta sin början!

Liknande artiklar

Guider & Tips


  Bygga ut och bygga om

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Hemkunskap

   • Fixa rätt belysning
    Fixa rätt belysning

    Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

   • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
    Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

    Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

   • Flytta ut och njut i vårsolen!
    Flytta ut och njut i vårsolen!

    När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.