Sök Meny

Skriv avtal med hantverkaren!

Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Bara så att du vet, du har ett konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen när du anlitar en hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd. Förutsättningen för att detta ska gälla är så klart att du inte anlitar svart arbetskraft. I lagen står dock ingenting om att du bör vara utrustad med tålamod och förmåga tänka långsiktigt kring ditt renoveringsprojekt för att bli så nöjd som möjligt. Fort kan ju ofta bli fel! Här är ytterligare 6 rejäla tips som underlättar din renovering.

 • Vilken typ av jobb vill du ha utfört? Vad behöver du hjälp med? Undersök om det jobb du tänker leja ut kräver bygganmälan eller bygglov. Läs mer om bygglov här. Tänk på att vid vissa jobb, t ex el-och VVS arbeten, krävs det att hantverkaren både har speciell behörighet och är auktoriserad.
 • Gäller ROT-avdraget? Kontrollera med Skatteverket om det jobb du vill ha utfört faller inom ramen för detta.
 • Ta in offerter från flera hantverkare. Studera sedan dessa noggrant, den lägsta offerten kanske har vissa tillägg och i slutänden inte alls är det billigaste alternativet. Se till att allt som du vill ha gjort verkligen ingår och kan bli gjort på den tid du vill. Förhör dig om vad som kan riskera att tillkomma. Tänk på att de lite mindre posterna kan dra iväg, vem som står till exempel för material, el, resor och städning? Var uppmärksam på att offerten är inklusive moms.
 • Kolla upp hantverkaren. Har den du väljer att anlita F-skattsedel, den behörighet som krävs och försäkringar i ordning? Be att få referenser från tidigare kunder – ibland kan det vara lönt att åka och titta på dessa jobb och förhöra sig om slutresultatet blev som planerat, om tidplan och budget höll, om arbetet är tillfredställande utfört och hur eventuella fel hanterades. Försäkra dig hos Kronofogden om att hantverkaren inte har skulder eller betalningsanmärkningar.
 • Specificera och skriv avtal! Om något går fel är det betydligt enklare att med ett papper bevisa vad ni kom överens om. Skriv noga ner arbetets omfattning och se till att båda parter har kristallklar samsyn på detta. Bestäm när arbetet ska påbörjas och avslutas och hur ni ska hantera om renoveringen inte blir klar i tid. Och en viktig sak; se till att ni är överens om hur ändringar och tilläggsarbeten ska hanteras. Det bästa är att skriva avtal även för dessa när de uppstår.
 • Betala bara för utfört arbete. Betala inte i förskott. Bestäm och skriv in i avtalet hur och när betalningen ska ske. Ska du välja fast pris eller löpande räkning? Du har rätt enligt lag rätt att få en specificerad faktura och du behöver inte betala något förrän du fått den. Se till att spara alla kvitton – både som bevis om något går snett, men även för att vid en eventuell försäljning av din bostad kunna specificera vilka renoveringskostnader du haft – det påverkar reavinstbeskattningen!

Tips

Konsumentverket, Omboende och Villaägarna finns bra avtalsmallar att ladda ner.

Liknande artiklar
Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips