Solceller till hemmet eller stugan? Se om det är lönsamt för dig!

Har du också varit nyfiken på om solceller på taket kan vara en bra investering för ditt hem eller sommarstuga? Då är du inte ensam. Intresset för solceller fortsätter öka lavinartat. Nu kan du också göra en enkel analys helt gratis via energiappen Greenely för att se om det är en lönsam investering för dig. Du får reda på uppskattad kostnad, hur mycket el du kan producera per år, total besparing samt återbetalningstid. Appen finns tillgänglig  både för iPhone och Android mobiler.

Glädjande nyheter för Sveriges fossilfria framtid kom via regeringens vårbudget som presenterades för två veckor sedan. Regeringen investerar ytterligare 170 miljoner kronor i form av stöd till privatpersoner och företag som installerar solceller. Stödet för solceller ligger nu totalt på 1085 miljoner kr för 2018, en nästan tjugodubbling jämfört med 2014! Sedan 1 januari i år har solcellsstödet för privatpersoner dessutom höjts från 20% till 30% vilket resulterat i en stor tillströmning av nya ansökningar till landets länsstyrelser. 

Vad innebär det då för dig som privatperson? Tack vare den ökade budgeten, som delvis ska gå till att hjälpa länsstyrelserna hantera ansökningarna, så förväntas kötiden minska ytterligare. Om du är nyfiken på solceller kan det nu därför vara ett utmärkt läge att ansöka om solcellsstöd. Hittills i år har 260 miljoner kr beviljats så det finns fortfarande mycket pengar kvar att dela ut för solcellsinstallationer.

Gör en enkel analys i Greenely appen för att se om solceller skulle vara en bra investering för just ditt hem eller sommarhus. Du kan dessutom direkt i appen begära in offerter från pålitliga solcellsinstallatörer i ditt område. Utöver detta komme du att kunna följa din elanvändning på timnivå, jämföra dig med liknande hushåll, få varningar vid onormal förbrukning och mycket mer. Gör som över 10.000 andra hushåll och ladda ner appen gratis redan idag.

 

Så här enkelt kommer du igång:

Ladda ner appen för iPhone eller Android.
Skapa ett konto och koppla upp din eldata.
Börja spara el!


Greenely är ett företag från KTH Innovation och KIC InnoEnergy som har skapat ett nytt sätt att uppmuntra hushållen till en smartare energianvändning via en mobilapplikation utan krav på hårdvara. Tjänsten använder beteendevetenskap och dataanalys för att ge hushållen mer information om sitt beteende och hjälper dem anamma ett hållbart beteende. Bolaget består idag av 11 heltidsanställda.

 

Du kanske också gillar

Besiktning - så funkar det.

7 sätt att renovera miljövänligt

Mäklarhusets köpguide för husköpare. 

Hemkunskap
Visa fler artiklar inom Hemkunskap
Guider & Tips
Visa fler artiklar inom Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
Visa fler artiklar inom Bygga ut och bygga om