Sök Meny

Stänga fritidshuset inför vintern

Vintern medför en ökad risk för vatten- och fuktskador i fritidshuset. Men med enkla medel kan man förebygga och förhindra att många av dessa skador uppstår.

Så här kan du undvika skador i fritidshuset.

Inomhus

 1. Stäng huvudkranen till vattnet och töm eventuell pump och hydrofor enligt tillverkarens anvisningar. Då begränsas skadorna om rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage. Rensa brunnar och vattenlås.
 2. Töm alla vattenlås och frostskydda alla vattenlås genom att hälla frysskyddsvätska i handfat och WC-stol (spola så att cisternen töms) och låt vätskan rinna ner.
 3. Alla termostatblandare bör monteras bort och förvaras rostfritt eftersom en backventil hindrar vattnet från att rinna ut.
 4. Stäng av strömmen och töm varmvattenberedaren enligt tillverkarens anvisningar som annars riskerar att frysa sönder.
 5. Öppna luftventilerna, spjäll, innerdörrar, skåp och lådor för att säkra god luftcirkulation och för att motverka fukt- och mögelangrepp.
 6. Om huset är vinterbonat eller isolerat ställ in underhållsvärme på minst 10 grader, gärna lite varmare i kök och badrum minst 15 grader. Se till att inget brännbart ligger mot elementen.
 7. Är huset oisolerat rekommenderar vi att värme och el stängs av helt under vintern.
 8. Tänk på att hänga undan madrasser, kuddar och täcken som möss och råttor gärna använder som bomaterial.
 9. Dra ur alla elledningar från vägguttagen.

Utomhus

 1. Kontrollera taket både utvändigt och invändigt. Åtgärda eventuella skador.
 2. Rensa hängrännor, annars finns risk för vattenskador på fasad och grund. Placera avledningsrännor från stuprörens mynningar för att leda bort regnvatten från huset.
 3. Täck över skorstenen för att undvika vattenskador inomhus, men se till att luft kan cirkulera.
 4. Kontrollera att alla fönster och dörrar är stängda och låsta.
 5. Stäng källarluckor och se till att det inte finns några andra öppningar som skadedjur kan ta sig igenom. Tänk på att en mus kan tränga sig in genom hål på 6-8 mm.
 6. När du har stängt av huvudkranen, koppla bort slang och öppna kranen så att allt vatten rinner ut

Inbrott och stöld

 1. Gå en runda i huset och kontrollera att du inte lämnat något som är stöldbegärligt. Har du en båt uppställd på tomten, se till att den är försedd med ett godkänt lås. Lås in eventuell elektronisk utrustning, lösa inventarier och båtmotor.
 2. Finns det möjlighet - be gärna en granne att titta till huset då och då.
 3. Glöm inte att ge grannen ditt telefonnummer.
Liknande artiklar

Guider & Tips


  Bygga ut och bygga om

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Hemkunskap

   • Fixa rätt belysning
    Fixa rätt belysning

    Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

   • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
    Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

    Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

   • Flytta ut och njut i vårsolen!
    Flytta ut och njut i vårsolen!

    När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.