Sök Meny

Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

Inredning är något som speglar oss, vad vi föredrar och trivs med, hur vi lever och vad vi behöver. En insikt som öppnar upp för oändliga möjligheter men också en hel del utmaningar. Vi som jobbar med inredning vill inspirera, men vi kan omöjligt guida hela vägen. Vi kommer aldrig att kunna mätta allas munnar, men vi kan bjuda på recept. Din utmaning blir att tillsätta rätt kryddor, efter din egen smak och dina behov. 

På Chilli har vi ett stort och mångfacetterat utbud av möbler och inredning. Vi får ofta frågan hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem. Vi tänkte att vi börjar med det övergripande och lättsmälta. I Chillis lilla Stil-lexikon presenterar vi några av huvudingredienserna i ämnet inredning.

Stil-lexikon

Skandinaviskt
Den skandinaviska stilen präglas av naturliga material och mjuka kontraster. Materialen speglar våra nordiska naturresurser, som sten och trä. Kallare toner i svart, vitt och grått är genomgående, med trä som bryter av och tillför värme. Här är man sparsam med detaljerna och lägger hellre energi på att hitta möbler med stilmässig finess. En eftertraktad stil eftersom den har förmågan att få hemmet att kännas lyxigt, stilfullt och genomtänkt.

Skandinavisk stil. Skänk Jakob - Chilli
Skandinavisk stil. Skänk Jakob - Chilli.

RETROMODERNT

I Skandinavien hämtar vi mycket inspiration från tidigare generationer. Vi bär arvet efter våra stora skandinaviska möbelformgivare med stolthet. Den retromoderna stilen präglas av varma träslag och toner över lag. I möblerna ser vi ofta kombinationen av trä och läder. Plast är ett annat populärt material i den retromoderna inredningen. Andra retro-typiska drag på möblerna är vinklade ben och spännande, iögonfallande färgkombinationer.


Retromodern stil. Stol Erin - Chilli.

Rustikt

Råa naturmaterial som förenas och förvandlas till harmoniska konstellationer sammanfattar lite svävande vad rustik inredning handlar om. Inredningsstilen tillför dynamik och ett djup till hemmet. Den rustika stilen kännetecknas av gediget hantverk, rejäla träplankor, kraftigt stål, återvunna material, industriell belysning och läder. Färgerna går i djupa naturfärger vilka kan brytas av med ljusare detaljer som textilier, dekor och liknande. Ett vinnande koncept är att inreda med äldre ting som exempelvis gamla kvarnhjul och tunnor för att skapa en genuin och rustik atmosfär.


Rustik stil. Soffa Chester - Chilli.

Romantiskt

Den romantiska inredningen för tankarna till den franska landsbygden och präglas av målade, vackert slitna möbler som ger liv och karaktär. Just nu ser vi tydliga inslag av ljusa metaller och pasteller som tillför såväl romantik som stil. Helrätt för denna stil är stora möbler i målat trä med mindre skav och skavanker, sprickor och karaktär som illustrerar att dina möbler har levt och har sin egen historia.


Romantisk stil. Stolar Cornelia - Chilli.

Stilarna är välbalanserade som de är, men för att sätta ytterligare personlig touch på din inredning blir din utmaning nu att röra om i grytan. Vi har bara gett dig basvarorna. Nyckeln till den bästa av grytor är den som kryddas med dina egna små hemligheter och tricks. Mixa stilarna och tillsätt personliga element, smaka dig fram och garnera efter smak och tycke.

Välkommen till Chilli för att krydda ditt hem med möbler och inredning som får det att kännas lite mysigare, trendigare och som framför allt framhäver vem du är.

Psst.. Du som är kund hos Mäklarhuset får nu 10% rabatt på Chilli.se! Har du inget konto? Skapa ett konto här för att ta del av erbjudandet.

 

Liknande artiklar
Sponsrade länkar
Guider & Tips
Bygga ut och bygga om
 • Förläng utesäsongen med ett uterum.
  Förläng utesäsongen med ett uterum.

  Inomhus blir utomhus med ett mysigt uterum! Dessutom är det ett enkelt sätt att öka på din levnadsyta.

 • Förbättra läget med insynsskydd
  Förbättra läget med insynsskydd

  Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

 • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
  Att tänka på för ett lyckat altanbygge

  Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

 • Nytt kök med små medel
  Nytt kök med små medel

  Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

 • Renovera tidstypiskt 40-tal
  Renovera tidstypiskt 40-tal

  Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

 • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
  Renovera tidstypiskt - sekelskifte

  Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

 • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
  Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

  Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

 • Renovera tidstypiskt 60-tal
  Renovera tidstypiskt 60-tal

  Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

 • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
  Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

  Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

 • Skriv avtal med hantverkaren!
  Skriv avtal med hantverkaren!

  Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Hemkunskap
 • Hetaste inredningstrenderna i höst!
  Hetaste inredningstrenderna i höst!

  Hösten är på ingång och vi ser fram emot den i särklass mysigaste tiden på året. Chilli’s inredningsexpertJohanna Niva listatRde senaste trenderna

 • Odla ätbart på liten yta
  Odla ätbart på liten yta

  Det krävs inte många kvadratmeter för att få till en egen köksträdgård. I hinkar och krukor kan du få ett grönt skafferi som räcker hela sommaren. Här är fem härliga odlingstips!

 • Så inreder du smartast på liten yta.
  Så inreder du smartast på liten yta.

  När det kommer till små lägenheter brukar det svåraste vara hur man ska få plats med allting. Här får du tips på hur du får hemmet att kännas större!

 • Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år
  Från slösande spekulanter till försiktiga supersparare på tio år

  Det finns flera faktorer som bidragit till att de svenska hushållens sparande så snabbt har stigit till så höga nivåer. En gynnsam ekonomisk utveckling de senaste tio åren har bidragit. Inkomsterna har stigit, fler har fått jobb och huspriserna har ökat samtidigt som både ränta och inflation varit låga.

 • Stil-lexikon för hungriga hemmafixare
  Stil-lexikon för hungriga hemmafixare

  Chillis trendexperter tipsar om hur man skapar ett trendigt och samtidigt personligt hem.

 • Sju sätt att renovera miljövänligt!
  Sju sätt att renovera miljövänligt!

  Lär dig renovera miljövänligt. Det är verkligen inte lätt att göra medvetna val när man ska renovera hemma. Här är sju kloka råd på vägen.

 • Fixa rätt belysning
  Fixa rätt belysning

  Tänk till lite extra när det kommer till ljussättning av ditt hem. Effekten av flera ljuspunkter och en genomtänkt plan för funktion och stämningsljus kan göra stor skillnad!

 • Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!
  Barnsäkra hemmet - Mäklarhusets barnvänliga checklista!

  Under en period i livet får man rigga bostaden för nyfikna fingrar och ostadiga små ben. Här är bästa tipsen som gör livet lite lugnare hemma!

 • Flytta ut och njut i vårsolen!
  Flytta ut och njut i vårsolen!

  När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården eller sitta på balkongen och njuta av fågelkvitter, blommor och grönska.