Sök Meny

3 tips för att ta reda på vilken bostad du har råd med

När du letar bostad är det viktigt att tänka efter noga kring vad du har råd med. Det är lätt att surfa runt på bostäder och drömma sig bort till balkonger i söderläge eller till en större lägenhet eller hus än vad man egentligen har råd med. Men det bästa sättet att leta bostad är att först, på allvar, räkna på vad du kan köpa för.

Börja med att göra en bolånekalkyl, men tänk också på följande:

 • Hur mycket pengar vill du ha kvar till annat varje månad? Ett riktmärke är att räkna på att boendekostnaden inte ska vara mer än 25-30 % av din disponibla inkomst. På så vis har du både råd att leva och att spara pengar. Men det här är bara ett riktmärke, det beror på just din unika situation. Vill du kunna resa mycket eller har andra dyra vanor, kanske du måste nöja dig med en lägre boendekostnad.
 • Räkna på vad du har råd med idag, men också vad som händer om räntan höjs eller om du får en lägre inkomst – t ex vid en föräldraledighet eller en längre sjukdom. Det är bra med ett visst ”om-det-oförutsedda-händer-utrymme” i din kalkyl. Det här beror förstås på om du har sparade pengar att använda som buffert eller hur högt belånad du blir när du köper.
 • I samband med ett bostadsköp uppstår en del kostnader som man kanske inte alltid räknar med. Hit hör kostnader för själva flytten, inköp av möbler och husgeråd och kostnader för eventuella pantbrev och lagfart. Du måste också ha pengar till kontantinsatsen, som Finansinspektionen har bestämt ska vara 15 % av beloppet du köper bostaden för. Glöm inte bort att räkna med allt detta när du gör kalkylen.

En stor del av förberedelserna består alltså i att räkna och tänka efter noga. När du har bra koll på din ekonomi är det lättare att hitta en bostad som passar just din unika situation. Ett sätt kan vara att redan idag sätta av de pengar som boendet skulle kosta, och på så vis prova hur det känns med den högre kostnaden.

Det är roligt att drömma och drömma ska man – men är du väl förberedd och har tänkt till så är risken mindre att du köper mer än du har råd med. Lycka till med ett genomtänkt bostadsköp!

Liknande artiklar
Sponsrade länkar

Hemkunskap


  Bygga ut och bygga om

  • Förbättra läget med insynsskydd
   Förbättra läget med insynsskydd

   Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter. Här är några enkla förslag!

  • Att tänka på för ett lyckat altanbygge
   Att tänka på för ett lyckat altanbygge

   Bygg en altan till sommaren och få ett helt extra rum att umgås i. Här är några tips för ett lyckat altanbygge.

  • Nytt kök med små medel
   Nytt kök med små medel

   Att sätta egen personlig prägel på köket behöver inte betyda en helrenovering där man river ut allt. Här är bästa tipsen till hur du kommer billigt undan för en ny känsla i köket.

  • Renovera tidstypiskt 40-tal
   Renovera tidstypiskt 40-tal

   Inget krimskrams men hemtrevligt och funktionellt i bra kvalitet. Bostäder från 40-talet kan vara byggda i funkisstil men oftast med ett mjukare formspråk. Här är de mest tidstypiska 40-talsdetaljerna!

  • Renovera tidstypiskt - sekelskifte
   Renovera tidstypiskt - sekelskifte

   Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!

  • Vad får man renovera i sin bostadsrätt?
   Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

   Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista.

  • Renovera tidstypiskt 60-tal
   Renovera tidstypiskt 60-tal

   Mexitegel, plåt och betong. Husen uppförda på 60-talet är rationellt byggda för ett bekvämt och praktiskt boende. Här är några tidstypiska 60-talsmarkörer att inspireras av!

  • Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide
   Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

   Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

  • Skriv avtal med hantverkaren!
   Skriv avtal med hantverkaren!

   Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.


   Guider & Tips