Gryt 752A / Gryt / Knislinge / Östra Göinge

F.d Ordenshuset i Gryt har förvandlats till ett charmigt och unikt boende!

Slutpris
1 600 000 kr
Boarea
135 kvm
Driftkostnad
29 260 kr/år
Totalareal
1 846 kvm
Rum
4 rum (2-3 sovrum)
Såld
2019-07-19
Bostaden är såld!

Denna fritidshus på gryt såldes av oss 2019-07-19. Se alla våra försäljningar i Knislinge samt även på gryt

Om du går i säljtankar och bor i närheten av Gryt är du varmt välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri värdering.

Boka värdering

Ordenshuset har huserat många festligheter genom åren bl.a tack vare den storslagna salongen. Nuvarande ägare har med stor omsorg renoverat och gjort om huset till en fantastisk bostad som erbjuder en härlig rymd med högt i tak, vackra golv och många fina detaljer bevarade. Här tillbringar man mer än gärna såväl helger som hela semestrar eller varför inte bosätta sig här permanent.

Huset är vackert beläget i underbar natur på en rogivande plats i Gryts kyrkby. En slingrande väg genom vacker lövskog leder vidare till Wanås slott med anor från 1400-talet. På Wanås drivs även Wanås Restaurant Hotel och här finns en av världens mest uppmärksammade skulpturparker.

Varmt välkommen på visning av detta unika boende!

Vill du veta värdet på din bostad?

Om du funderar på att sälja och vill veta vad din bostad är värd, kontakta oss för en fri muntlig värdering. Du förbinder dig inte till någonting i samband med värderingen.

Genom att klicka på knappen Kontakta mig godkänner du användarvillkoren och personuppgiftspolicyn

Området

Gryt

Gryts socken i Skåne har funnits sedan den tidiga medeltiden. Innan dess vittnar åtskilliga järnåldersgravfält och fornåkrar om att trakten har varit bebyggd sedan lång tid tillbaka. I socknen ligger Wanås slott med anor från 1400-talet och Frännarps hällristningar som är en av de få hällristningslokalerna i Skåne. Gryts församling ligger väster om Knislinge församling i en gränsbygd som präglas av det steniga och skogrika Småland men också av lövskogar och det öppna landskapet runt Kristianstad. Befolkningen har i huvudsak livnärt sig genom jordbruksarbete och de flesta har arbetat under Vanås gods som arrendatorer, jordbruksarbetare eller som pigor, drängar, kuskar, smeder eller husor på gården. I slutet av 1870-talet hade församlingen närmare 800 invånare, men ca en fjärdedel av befolkningen emigrerade till Danmark, Tyskland och Nordamerika och idag bor endast drygt ett hundra personer kvar. Fram till 1961 var Gryt annexförsamling till Kviinge (Hanaskog) där kyrkoherden bodde. Därefter bildades ett pastorat med Knislinge, Kviinge och Gryts församlingar. Idag är Knislinge-Gryt en församling. När befolkningen bestod av flera hundra invånare fanns det folkskola, ett par småskolor, affär, telestation, tegelbruk och bränneri.

Service

I Knislinge, ca 2 km från Gryt, finns all service där Mickelstorg är torget i byn, med en livsmedelsbutik, bank, vårdcentral, apotek, optiker, frisör och tandläkare. Genom Knislinge går en asfalterad cykelbana på den gamla banvallen som sträcker sig mellan Broby och Hanaskog. Denna invigdes 2005. En liten bit av den gamla järnvägen är bevarad framför Knislinge stationshus.

Sport, fritid och evenmang

Helgevallen är en fotbollsanläggning nära Helge å i Knislinge Sedan 2015 står den nybyggda Snapphanehallen på den plats där den äldre Sim- och Sporthallen tidigare fanns i Knislinge. Den nya hallen rymmer både bowling, handbollsplan och kafeteria. Sedan 2005 arrangeras under sommaren Helgeåfestivalen där bland annat band som Hammerfall, Europe, The Hives och det återkommande hemmabandet Smens Baglomma har spelat.

Kommunikation

Regelbundna bussförbindelser med både Hässleholm och Kristianstad utgår från Knislinge.

Skolor

Skolor är Västerskolan (F-åk 3) samt Snapphaneskolan (åk 4-9). Elever med behörighet till gymnasiet söker utbildningar vid skolor i Kristianstad, Hässleholm och Sibbhult.

Tips & inspiration