Skolgatan 10

Skolgatan 10

Slutpris

7 000 000 kr


Centrala Vaxholm— Vaxholm

Skolgatan 10


Slutpris
7 000 000 kr

Centrala Vaxholm— Vaxholm

Vaxholms skola från 1807-1884

Morgonsolen sträcker sig in mellan spröjsen och ljuset skingras genom de handblåsta glasen. Ropar hej då till mamma och slår igen dörren. På väg till skolan passerar jag skvallertorget intill Norrhamnen där bönder, trädgårdsmästare och fiskare ror eller seglar in för att transportera sina varor till Rådhustorget. På rasterna kan man gå ner till torget för att se dom finklädda sommargästerna klädda i långa kjolar och hårt snörda korsetter och kanske till och med en piga på behörigt avstånd som var med för att hjälpa till att bära. Herrarna kunde vanligtvis spatsera i ljusa byxor, halmhatt, spatserkäpp och en puffande cigarr. Under lektionerna hör jag ofta tre tydliga signaler från ett ångfartyg när vi har fönstret öppet. Året är 1875 och jag vill hälsa er välkomna till Vaxholms skola på Skolgatan 10, en gata som tidigare hette Klockaregatan när min lärare hade till uppgift att ringa i kyrkans klockor.

Byggnadshistoriken över skolhuset i Vaxholm text tagen från Stockholms länsmuseum.

Styrmannen 2 har en bebyggelsehistoria i alla fall från 1690-talet och på kartan från samma år fanns en byggnad på nuvarande Styrmannen 4.

På kartan från 1776 fanns det 2 byggnader på fastigheten. Den byggnad som idag kallas skolhuset är ursprungligen från mitten av 1700-talet och påbyggdes 1806-1807 för att användas som skola. År 1807 togs byggnaden i bruk som skola och 1884 flyttades skolverksamheten till en annan byggnad i staden. Huset var från början en låg byggnad med stomme av liggande timmer. Idag har fasaden utanpåliggande stående och delvis liggande panel. Huset har en källare som sträcker sig under halva huset. Den andra halvan av huset står på berggrund. I samband med ombyggnaden till skolhus i början av 1800-talet fick huset 2 våningar och vind. På nedre botten bodde skolläraren och hans familj och på den övre våningen fanns skolsalen. Huset bestod då av 7 boningsrum och 6 eldstäder. Rummen hade golv av plank. Vid nordöstra gaveln byggdes det till en byggnad av brädor och korsvirke med trappuppgång till den övre våningen av vilken man kan se spår av uppe på vinden idag. På vinden finns också spår av ett igensatt fönster. En bod under trappan tillgänglig utifrån tillkom samtidigt. Förrådet under trappan finns kvar idag. Någon gång i slutet av 1800-talet byggde man in trapphuset så att det blev en del av bostadshuset och skafferiet på nedre botten tillkom. Det inbyggda trapphuset består av plank och brädor vilket kan ses på vinden.

Mot gården fanns ca 1880 en veranda med tak och utförliga snickeridetaljer. Detta var lärarbostadens huvudingång. Verandan är idag borta och har ersatts av ett taksprång över dörren. Gården hade ett antal fruktträd och buskar och ett staket av trä mot Styrmannen 3. 1886 inrymde huset 7 boningsrum med 6 eldstäder och golven var av plank. Sadeltaket var klätt med spån på brädor. Idag är det täkt med rödmålat plåttak. 1889 bestod huset av 2 våningar med inredd vind. Det fanns 10 boningsrum med 9 eldstäder och 2 tamburer och garderober. Taket var av galvaniserat plåt på ett underlag av brädor. Tillbyggnaden av korsvirke och brädor fanns kvar 1889. 1918 inrymde huset 9 rum och kök. 1929 inrymde det 8 rum och kök. Det användes under mitten av 1970-talet som tapetserarverkstad och bostadshus.

På övre våningen finns spår av stänkmålning på väggfältets övre del. Den slutar i midjehöjd. På samma väggyta finns det hack av yxhugg för att få en revetering att fästa bättre. Dessa yxhugg har tillkommit efter att stänkmålningen utförts. Planlösningen har ändrats genom nya väggar för att bland annat avdela den gamla skolsalen. Under 1990-talet har ett extra rum skapats genom trästolpar och plank. Murstocken till en kamin eller kakelugn finns fortfarande bevarad i det nuvarande köket. På övre våningen, i det så kallade blomsterrummet är timmerknutarna inklädda för att ge sken av pilastrar med kapitäl.

På nedre botten finns det spår efter en gråmålad bröstpanel på timmerstommen och marmoreringsmåleri på en tapet i en av de senare tillbyggda garderoberna. Att garderoberna är tillbyggda senare kan man se på den bevarade sockeln inne i garderoben. Här kan man också se husets timmerkonstruktion och rester av mossa vilken användes för att täta huset. I en av garderoberna finns också en bevarad 1800-talstapet. Pärlspont täcker golv och tak i trapphuset. Även skåpens dörr i hörnet på övre våningens trappavsats är täckt av pärlspontpanel.

Byggnaden idag präglas utvändigt av 1880-talet. Invändigt finns på nedre botten ett äldre kök kvar med järnspis, skåp från första delen av 1900-talet och pärlspontpanel på väggarna. Vita kakelugnar från 1800-talets andra hälft finns bevarade på övre och nedre botten, det har tidigare funnits flera. En del tak är isolerade med gipsplattor men under dessa finns det trätak vilka varit pappspända. Många av rummen har obehandlade trägolv. Längs med golven finns i vissa rum socklar vilka är ca 30 cm höga. Det finns också modernare socklar av lägre höjd. Uppe på vinden finns tapetrester från 1800-talet bevarade vilket tyder på att man kan ha använt delar av vinden som bostad eller sommarrum. Fragment av en grön kakelugn finns också bevarad. De vackra fönstrens form, fönsterfodren och taksparrarnas profiler är värdefulla.

Den andra byggnaden på 1776 års karta var en ladugård vilken låg mot Styrmannen 1 och Rådstugegatan. Den försvann på 1860-talet och gav plats för gymnastik och vapenövningar. Men redan 1871 fanns ett uthus av timmer med tegeltak på fastigheten vilken inrymde ett fähus och en vedbod.

Fastigheten har beteckningen Q - värdefull byggnad.
I kommunens lovbeslut har bostaden lägenhet på 1 trappa och utställningslokal i entréplanet enligt Bygglovsenheten Vaxholms kommun 2017-08-21.

Bostaden är belägen mitt i Vaxholms stadskärna bland butiker, mysiga caféer och restauranger. Bostaden ligger granne med Vaxholms vackra rådhus som genom sin charmiga klang påminner oss om tiden. Fortfarande idag hör man de 3 signalerna från Vaxholmsbåtarna som går för back för att ta fart genom vattnet vidare in till stan. Ångbåtarna började att gå redan 1836 men först 1851 etablerades dagliga turer.
Idag tar man sig in till innerstan med båt på ca 1 timme. Tar man bil eller buss så tar det ca 45min.


Boarea/biarea
140/20 kvm
Driftkostnad
32 118 kr/år
Tomtarea
182 kvm
Rum
7 rum (1 sovrum)
Såld
2017-09-21

Mäklarhuset Varberg

Denna villa på Skolgatan såldes av oss 2017-09-21. Se alla våra försäljningar i Vaxholm samt även på Skolgatan.

Boka värdering

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.