Parkgatan 52

Parkgatan 52

Slutpris

900 000 kr


Kyrkerör— Falköping

Parkgatan 52


Slutpris
900 000 kr

Kyrkerör— Falköping

Kavlåsstugan ett stycke historia i parkmiljö

Mitt i hjärtat av lummiga parken Plantis finner ni Kavlåsstugan med en härlig och kreativ historia med välbevarade originaldetaljer. Exakt vilket år stugan uppfördes är okänt men tidigaste uppgifterna är att stugan användes som skolsal för Kavlåsbarnen i början av 1800-talet. Efter 1815 användes stugan som arbetarbostad vid ett alunbruk under Kavlås på Övertorp i Varv. Under vägbygget mellan Skövde och Tidaholm i början av 1950-talet stod stugan i vägen för bygget och donerades då till Falbygdens Hembygds-och Fornminnesförening och under 1957 var stugan uppförd igen på nuvarande plats i parken. Denna stuga verkade som permanentbostad ända fram till 1977 då konstnären John “Jönn” Liedholm förverkligade sina alster. På senare år har stugan används till caféverksamhet och lokaluthyrning. En stuga som andas historia och pryds av Jönns vackra, bevarade handmålade väggar, gedigna plankgolv, två dekorativa öppna spisar, äldre kalstensgolv, synliga takbjälkar m.m.

Den inbjudande entréhallen har pardörrar ut mot både fram- och baksidan av stugan och golvet är av kalksten och gedigna, breda plankor. I entréhallen finns också en lucka upp mot kallvinden som går att inreda för extra utrymme. Till vänster om entrén ligger den stora salen med plats för flera bord där vi också finner den dekorativa öppna spisen som har en självklar centrerad plats i rummet och går att nyttja vid kyligare dagar. Innanför stora salen ligger två mindre rum som också kan användas till ytterligare serveringsutrymme. Från entrén till höger ligger först ett passagerum och en gästtoalett med handfat och wc. Vidare når man köksdelen som är utrustat med pentry och diskmaskin som leder vidare till ett genomgångsrum med trappa ner till källarplan. Muséedelen är uppdelat på två rum varav ett med öppen spis. Man når rummen via genomgångsrummet vid köket eller direkt från entréhallen. Rymligt källarplan med gott om förvaringsutrymme. Separat ingång finns till källaren men man kan också nå den direkt inifrån huset.

Under senare år har Plantis fått sig ett ordentligt lyft med nybyggd restaurang, minigolfbana, upprustning av amfiteatern och välvårdad lekplats. Ett statsmärke som varje Falköpingsbo har minnen knutna till. Nyttjanderätt av trädgård finns för möjlighet till utomhusservering.

Byggnaden får idag användas som hotell eller restaurangbyggnad enligt taxeringsuppgifter, privatbostad är ej aktuellt.

Välkommen att boka dig på visning!


Driftkostnad
27 435 kr/år
Fastigh.bet
FALKÖPING HÖDER 7
Tomtarea
380 kvm
Såld
2021-06-24

Mäklarhuset Falköping

Denna lokal på Parkgatan såldes av oss 2021-06-24. Se alla våra försäljningar i Falköping samt även på Parkgatan.

Boka värdering

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.