Lau Annex 242

Lau Annex 242


Lau - Sydöstra Gotland— Ljugarn— Gotland

Lau Annex 242



Lau - Sydöstra Gotland— Ljugarn— Gotland

Fd. Lau Valskvarn!

Strax intill kyrkan i Lau ligger dessa två fastigheter med f.d. Lau Valskvarn!

Försäljningslokaler eller likande möjligheter och kanske till och med ett helt nytt hotell!
Fastigheter med många möjligheter och en anrik historia som nu är dags att få ett nytt kapitel skrivet. Byggnaden på fastigheten 1:3 har 5 våningar och högst upp är det milslång utsikt. Gamla kvarnhjul finns kvar tillsammans med nästan hela maskinparken för att "mala". På fastigheten 1:4 finns det ett spannmålslager i en byggnad om 5 våningar samt f.d. verkstad med garage och loft. Fiber finns till fastigheten 1:3. Vatten och avlopp saknas. Tomtarea 1:3 - 2 483 m² + 1:4 - 5 155 m² = Totalt 7 638 m².
Fastigheterna är taxerade som lantbruksenhet, bebyggd enbart med ekonomibyggnad (typkod 122). I och med att fastigheterna är belägna i Lau socken som är glesbygd krävs förvärvstillstånd och därför kan endast fysisk person köpa.

Lau Valskvarns historia startar 1921 då en väderkvarn byggd 1896 vid Smiss i Alskog flyttas och byggs upp på Laus Backar. Med elekticitetens intåg i Lau blir väderkvarnen omodern och rivs när den nya kvarnen står klar. Ruinrester vittnar om var den stod. 1941 byggs den första delen av Lau Valskvarn på nuvarande plats av Ragnar Jakobsson, delar av väderkvarnen finns kvar i kvarnen än idag.

Bottenvåningen murades av kalksten och allt trävirke var gotländskt kärnvirke som fernissades. Ragnar var mycket teknisk och noggrann med materialvalet och det är hans livsverk vi nu ser. Ragnar byggde ständigt ut kvarnen och utökade verksamheten. Med tiden blev Lau Valskvarn en av Gotlands större och var känt för sitt mjöl med goda bakegenskaper. Här hade man även sidoverksamheter som cykelverkstad samt försäljning av cyklar.
På senare år producerades även KRAV-produkter så som dinkelmjöl och flingor. Verksamheten upphörde 2006 och kvarnen användes sedan som förråd och lager.

Nu är det dags för den gamla kvarnen att få nya ägare som kan skriva ett nytt kapitel i dess historia.


Tomtarea
7 638 kvm
Fastigh.bet
GOTLAND LAU ANNEX 1:3 och 1:4
Objekttyp
Övrigt
Såld
2021-07-06

Mäklarhuset Gotland

Denna gård på Lau Annex såldes av oss 2021-07-06. Se alla våra försäljningar i Ljugarn samt även på Lau Annex.

Boka värdering

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.