KOMMERSIELLA

Sjöleden 9 / Fryksta / Kil

Storslagen fastighet med naturskönt läge och fantastisk utsikt över sagolika Fryken!

Utgångspris
5 750 000 kr
Driftkostnad
123 700 kr/år
Fastigh.bet
KIL HALSMO 1:33
Bruksarea
650 kvm
Tomtarea
4 705 kvm
Intresseanmälan

Kontakta mäklaren för mer information kring ev visningsmöjligheter.

Anmäl intresse

Fastigheten innefattar tre byggnader och är belägen i en fantastiskt och lugn miljö, med närhet till Karlstad. Här ligger den gamla och vackra stationsbyggnaden i Fryksta, Kil! Stationsbyggnaden kom att uppföras som Sveriges första mellan åren 1851-1853 under ledning av byggmästaren och riksdagsmannen Nils Andersson efter ritningar av löjtnant Claes Adelsköld som inspirerats av italiensk arkitektur. Omsluten av praktfull natur reser sig den storslagna fastigheten om ca 360 kvm, högt beläget med underbar utsikt över sagolika Fryken. Grönskande, parkliknande trädgård och ytterligare en fastighet i bra skick samt en till byggnad för event och kulturarrangemang är ett axplock av vad som erbjuds. Huvudbyggnaden från 1850-talet genomgick en genomgripande renovering år 1978 samt 2006 och löpande framåt där man med varsam hand förädlade och kompletterade de redan imponerande kvadraten med genomtänkta lösningar. Här finner du vackra kakelugnar, eleganta välvda fönster, spatiösa sällskapsytor med enastående ljus och rymd. Möjligheterna är här oändliga för att förverkliga just din dröm i hjärtat av Värmland. I dagsläget bedrivs här konferens, Bed & Breakfast och vandrarhem och här finns även en del i Huvudbyggnaden som utgör säljarnas bostad. Vid den pampiga entrén möts du av en underbar veranda där du kan luta dig tillbaka och koppla av i både vår-, sommar- och höstsolen. Denna utomhusoas erbjuder sol hela eftermiddagen och kvällen och plats för flera sittgrupper. Trädgården bjuder även på flertalet mysiga uteplatser, alla med fin utsikt över parken och sjön.

Huvudbyggnaden är i två plan och består idag av 11 rum och kök. På bottenplanet finner vi bl.a. fyra sovrum, varav två rum hör till Bed and Breakfast samt koferensen, kontor, allrum och kök och badrum och wc. Här finns även den mysiga och rymliga matsalen med ett underbart ljusinsläpp och vacker utsikt mot sjön. En trappa upp från hallen finner vi bl.a. fyra rymliga sovrum, sällskapsdel, dusch och wc samt mycket god förvaring i sidovindar och linneförråd. Annexet (vandrarhemmet) är en byggnad uppförd 1978 som innehåller fyra uthyrningsrum, stort sällskapsrum med pentry, matsal, förråd, tvättstuga, duschrum, wc samt ett rum med egen ingång som med fördel kan göras om till en lägenhet. Byggnaden som kallas Forskningsstationen har ett fantastiskt läge vid Frykens strand med kvällsol. Lokalen har en scen för musik och teater och kan lätt ändras till andra evenemang och för fest. 50 sittande eller 75 stående gäster får plats. Lokalen används även för bröllop, släktträffar och nationaldagsfiranden. Huvudbyggnaden och Annexet värms upp av luft/vattenvärmepumar och fastigheten är även ansluten till fiber.

Området kring Fryksta är väldigt populärt med endast 100 meter till badplats och nära till småbåtshamn, granne med naturen och ett flertal stall samt Freja -och Clara Elf Jernvägsmuseum. Ett stenkast från fastigheten ligger Kils slalombacke och det är ca 4 km till Kils Golfklubb och Restaurang. Det är även nära till Frykstahöjden, motionsanläggning med bl.a el-ljusspår konstsnö på vintern. Till Frykenbadens Camping är det 3 km. I närområdet finns även mysiga vandrings -och cykelleder. Kommunikationerna med buss är goda och det är ca 4 km till Kil centrum och från tågstationen tar tåget till Karlstad C 12 minuter. Till centrala Karlstad är det 24 km och till Karlstad Airport är det ca 13 km.

Bilder
Sponsrade länkar
 • Upplev bostaden genom virtuell verklighet på mobilen

  För att se VR - fyll i ditt mobilnummer nedan, så får du ett sms med en länk. Surfa sedan in på sidan och sätt mobilen i ett VR-set.

Visa alla 61 bilder
Vill du se hur värdet utvecklas på din bostad?
Prova vår smarta tjänst Värdeindikatorn
Sponsrade länkar
Inspiration
Fakta
Fakta

Beskrivning
Huvudbyggnaden
 • Byggnadstyp:
  Övrig
 • Byggnadens area:
  360 kvm
 • Byggnadsår:
  1851
 • Teknisk beskrivning
  Fasad: Puts och träpanel. Fönster: 2- och 3-glasfönster. Tak: Skiffer -och falsat plåttak. Stomme: Timmer och reglar. Bjälklag: Trä. Grundläggning: Krypgrund/Källare.

  Renoveringar:

  2011 - Ny kompressor i värmepump (inköpt 2008)
  2012 - Södra gaveln ny puts
  2016 - Fiber
  2016 - Helrenovering av tjänstebostaden: badrum, väggpanel, taklister och parkettgolv
  2016 - FTX-ventilationssystem
  2017 - Bytt ut matjord och växter i alla rabatter
  2017 - Nybyggnation av WC och dusch på övre plan
  2017 - Inre hall: Tak, panel, elcentral med jordfelsbrytare och geotimer
  2017 - Extra diskmaskin och marmorbänk kök
  2018 - Byte av fläktmotor värmepump
  2018 - Två nya hängrännor, en med värme och nytt stuprör
  2019 - Renovering veranda och fasad
 • Byggnadsbeskrivning
  Huvudbyggnaden är idag ett kulturhistoriskt minnesmärke vad gäller exteriör och stomme. Byggnaden totaltrenoverades 1978 och har därefter genomgått flera renoveringar under 90-tal samt 00-talet. Mycket har funnits inom husets väggar. Stinsen har bott här. Glada fester under tiden det var pensionat som enligt uppgift ofta besöktes av Selma Lagerlöf. På 70-talet blev det ett centrum för miljöforskning. Nu är det Konferens, Bed & Breakfast och Vandrarhem, men även bostad för säljarna. I den anrika Huvudbyggnaden finns 4 dubbelrum och ett familjerum, två modernt utrustade konferensrum i gammal mysig stil. Säljarnas bostad består av två sovrum, vardagsrum, hall med egen entré samt badrum och ett stort, fint kök.

  Rumsbeskrivning:

  Entré - Den inbjudande och trevliga hallen öppnar upp och välkomnar både boende och gäster med ljusa väggar och plastmatta på golvet och målade väggar. Entrén leder vidare till den inre hallen där det finns goda avhängningsmöjligheter, garderob samt wc utrustad med handfat och toalett. Inre hallen har plastmatta på golvet och pärlspont på väggarna.

  Matsal - Stor och social matsal med plats för många matgrupper samt fina avställningsytor. Här ligger ett laminatgolv och väggarna är målade i ljus kulör. Rummet har även otroligt vacker utsikt mot trädgården och Fryken. Möjlighet att dela av till två rum.

  Konferensrummet Freja - Från matsalen når du ett fint konferensrum med plastmatta på golvet och ljust målade väggar. Rummet har plats för 6-8 personer. Här finns även vacker kakelugn (möjligt att få eldningsbar) och rummet vetter mot parkeringen i söder.

  Kontor/Teknikrum - Från konferensrummet når du ett mindre rum som idag används som kontor. Här ligger en plastmatta på golvet och väggarna är målade.

  Dubbelrum Fryken - Rymligt sovrum med gott om plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord samt övrig möblering. Två fönster skänker extra ljus till rummet. Plastmatta på golv samt ljust målade väggar. Rummet har även den en vacker kakelugn (möjligt att få eldningsbar).

  Kök - Välutrustat och rymligt kök med stilrena materialval. Elegant inrett med vit skåpsluckor med fina vitrindelar samt snygg marmorbänkskiva samt bänkskivor i ek och stänkskydd i marmor och vitt kakel. Maskinell utrustning: kyl, kombinerad kyl/frys, ugn, spishäll, fläkt samt två diskmaskiner. Trevlig köksö, perfekt till förvaring och som avlastningsyta. Skafferi med förvaring och frys.

  Entréhall i säljarens bostad - Hallen erbjuder god förvaring i två garderober. Här ligger det ett laminatgolv och väggarna är målade.

  Sovrum i säljarens bostadsdel - Väl tilltaget sovrum med gott om plats för dubbelsäng, sidobord och annat önskat möblemang. Mycket goda förvaringsmöjligheter i flera garderober. Parkettgolv och målad pärlspont.

  Kontor (möjligt sovrum) i säljarens bostadsdel - Fint kontor med härligt ljusinsläpp från två stora fönster. Här finns gott om plats för soffa, skrivbord och andra möbler. God förvaring i flera garderober. Parkettgolv och målade väggar med fin fondtapet.

  Vardagsrum i säljarens bostadsdel - Rummet är ett öppet och lättmöblerat rum med parkettgolv och ljusa väggar. Här erbjuds mycket dagsljus, härliga umgängesytor och en värmande öppen spis med insats.

  Badrum i säljarens bostad - Badrummet som är renoverat 2016 är utrustat med dusch, handfat med kommod, skåp, handdukstork och wc. Vita väggar möter svart -och vitrutig våtrumsmatta.

  Övre plan:

  Övre hall - Den övre hallen bjuder på en sällskapsdel med plats för soffa och tv samt en del med plats för skåp och bokhyllor. Från hallen nås bl.a. sidovindarna, linneförråd och städförrådet. Här finns fina takfönster som släpper in mycket ljus.

  Duschrum - Detta duschrum har våtrumsmatta på golvet och våtrumstapet på väggarna. Här finns toalett, handfat samt dusch.

  Dubbelrum Mårbacka - Ett fint möblerat och rogivande rum med plats för dubbelsäng. Målade väggar och plastmatta på golv. Fantastiskt fina, välvda fönster och vacker utsikt.

  Dubbelrum Nils Holgersson - Ett fint rum med plats för dubbelsäng och plats för skrivbord samt förvaring. Detta rum har målade väggar och plastmatta på golvet. Rummet har en vacker kakelugn (ej eldningsbar).

  Sällskapsrum - Två rum finns i anslutning till dubbelrummen med plats för bord och stolar,

  WC - Från övre hallen nås en nyrenoverad gästtoalett, här ligger en snygg våtrumsmatta på golvet och väggarna är målade. Här finns en toalett samt handfat med kommod.

  Duschrum - Nyrenoverat separat duschrum med en fin våtrumsmatta på golvet och våtrumstapet på väggarna.

  Familjerum Apertin - Detta rum är ett stort och mysigt rum med plastmatta på golvet och målade väggar. Rummet har ett mycket fint och rikt ljusinsläpp, plats för flera sängar och garderob.

  Dubbelrum Gösta Berling - Underbart rum med härligt ljusinsläpp från två stora fönster. Här finns gott om plats för dubbelsäng och övrigt möblemang. Plastmatta på golv och målade väggar.
 • Uppvärmning, kylning och ventilation
  Luft/vattenvärmepumar samt braskamin.
  FTX-system installerat.
 • Vatten och avloppstyp
  Kommunalt V/A.
 • Internet:
  Fiber.
 • Energideklaration
  Utförd datum: 2016-04-21
  Status: Energideklaration är utförd
  Energiklass: D
Annexet
 • Byggnadstyp:
  Övrig
 • Byggnadens area:
  160 kvm
 • Byggnadsår:
  1978
 • Teknisk beskrivning
  Fasad: Träpanel. Tak: Tegel. Fönster: 3-glasfönster. Stomme och bjälklag: Trä. Grundläggning: Krypgrund.

  Renoveringar:

  2017 - FTX-ventilationssystem installerat
  2018 - Ny spis och diskbänk
  2018 - Väggskåp i tvättstuga och snickarbod
  2018 - Nytt duschrum och HWC
  2018 - Ny elcentral i kök med jordfelsbrytare, geotimer
  2018 - Byte till ljudisolerade innerdörrar
  2019 - Ramp för tillgänglighetsanpassning
  2019 - Ny entré södergavel
  2019 - Sänkt innertak med spotlights i antikboden
  2020 - Ny kyl/frys
  2020 - Ny torktumlare
  2020 - Gång med marksten för tillgänglighetsanpassning
  2020 - Vindskivor
 • Byggnadsbeskrivning
  I vandrarhemmet finns fyra dubbelrum, ett frukostrum och ett bra utrustat nyrenoverat kök för självhushåll. Två av rummen, entré, toalett och dusch är tillgänglighetsanpassade. Här finns även en del som kan göras om till lägenhet med egen ingång från gaveln. Trevlig uteplats med plats för bord och stolar finns i anslutning till den entrén. I Annexet finns även en stor, fin tvättstuga, pannrum och en liten hobbydel med hyllor och bänkar samt elcentral.

  Rumsbeskrivning:

  Privata entrén - Entré med plastmatta på golvet och målade väggar. Praktiskt förråd i anslutning av hallen.

  Tvättstuga - Tvättbestyren hanteras enkelt i denna rymliga tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, många skåp och bänkytor samt ho.

  Allrum (potentiell blivande lägenhet) - Detta sociala och fina rum har plats för både soffa och säng. Rummet har ljusa väggar och plastmatta på golvet. Här finns en egen entré från gaveln och goda möjligheter att få till ett badrum och kök då det är förberett med el och V/A.

  Hygienutrymme - Stort rum med utmärkt förvaring via flera garderober samt tvättställ. Här nås ett handikappanpassat duschrum våtrumsmatta på golvet och våtrumstapet på väggarna. Utrustat med handfat, wc samt dusch. Fönster släpper i ljus. Det finns även ett separat duschrum i anslutning till dessa rum.

  Gästentré - Trevlig entré via ramp med plastmatta och vitmålade väggar. Goda avhängningsmöjligheter.

  Sällskapsrum - Stort gemensamt sällskapsrum som är byggnadens givna samlingspunkt – ett öppet och ljust rum. Här finns även ett pentry med spis, ugn, fläkt och kombinerad kyl och frys.

  WC - Från sällskapsrummet nås en WC, utrustad med toalett och handfat.

  Matsal - Matsal i anslutning till pentryt med fin utsikt mot sjön och plats för stort matsalsbord.

  Uthyrningsrum - Det finns fyra uthyrningsrum som alla har plats för två sängar samt mindre möbel.
 • Uppvärmning, kylning och ventilation
  Luft/vattenvärmepump.
  FTX-system.
 • Vatten och avloppstyp
  Kommunalt V/A.
 • Energideklaration
  Status: Energideklaration är beställd
Forskningsstationen
 • Byggnadstyp:
  Övrig
 • Byggnadens area:
  130 kvm
 • Byggnadsår:
  1978
 • Teknisk beskrivning
  Fasad: Träpanel. Tak: Tegel. Fönster: 2-glasfönster. Stomme: Trä. Grundläggning: Platta på mark med källardel.

  Renoveringar:

  2018 - Ny kyl
  2018 - Infravärme med timer
  2018 - Panel på innerväggar och luckor till källartrapp
  2019 - Akustikanpassning
  2020 - Trädäck med lucka över gammal brunn
 • Byggnadsbeskrivning
  Fantastiskt läge vid Frykens strand med kvällsol. Lokalen har en scen för musik och teater och kan lätt ändras till andra evenemang och för fest. 50 sittande eller 75 stående gäster får plats. Lokalen används även för bröllop, släktträffar och nationaldagsfiranden. Ca 30 kvm är varmisolerat och under denna del finns ett källarutrymme. Här finns även ett vedförråd som två jordkällare.

  Forskningsstationen byggdes på 1980-talet för miljöforskning av Statens institut för Vatten- och Luftforskning, IVL. Bassänger, både innomhus i kylrum och utomhus under bar himmel, fylldes med fiskar och andra organismer. IVL övergick ganska snart till ett privat ägarskap, Miljöforskargruppen och slutligen till Ångpanneföreningen, ÅF. När miljöforskningen avvecklades 2005 användes byggnaden primärt som förrådsbyggnad till Sköna Rum Fryksta. Nuvarande säljare har dock förädlat fastigheten och erbjuder nu populära event.

  Rumsbeskrivining:

  Scen - Stort rum där det idag finns en liten scen samt plats för publik. Rummet möbleras även upp med bord och stolar vid firanden som fester och bröllop, Avhängningsmöjligheter för ytterkläder finns samt trappa ner till källardelen.

  Rum med pentry och WC - Isolerad del med plastmatta på golvet och målade väggar. Litet pentry med skåp och diskho. WC utrustat med toalett och handfat,
  Rum som är möblerbart med t.ex. soffa och bord. Här finns även en kyl samt frys.
 • Uppvärmning, kylning och ventilation
  Ej uppvärmt.
  El finns.
 • Vatten och avloppstyp
  Kommunalt V/A.
 • Energideklaration
  Status: Energideklaration ej utförd
Bilplats/Övriga byggnader
 • Beskrivning, parkering
  Stor parkering i anslutning till byggnaden med plats för flertalet bilar samt. Elstolpar finns.
  Även möjlighet till parkering vid cafeét ca 100 m bort.
Tomt/Servitut
 • Tomtarea
  4705 kvm (Tomtareauppgifter enligt lantmäteriet)
 • Rättigheter last:
  Ledningsrätt: Starkström
 • Inskrivna servitut och övriga gravationer
  Fryksta, Vattenskyddsområde (Beslutsdatum: 20180814, Registreringsdatum: 20190609), Fryksta f d Järnvägsstation, Byggnadsminne (Beslutsdatum: 19751027)
 • Planbestämmelser
  Fryksta Station, Stadsplan (Beslutsdatum: 19840503), Halsmo 1:33(fryksta Station Mm), Detaljplan (Beslutsdatum: 20061221, Registreringsdatum: 20070619)
Övrigt
 • Enligt detaljplanen som måste någon typ av verksamhet bedrivas i fastigheten. Det är tillåtet att bo där vilket säljarna gör idag men inte att göra om till endast bostad. Gällande Forskningsstationen så är den inte tillåten att bo i.
  Huvudbyggnad: Användning anpassade till byggnadens kulturvärden, dock ej bostad.
  Annex: Hotell och vandrarhem

  Kontakta ansvarig mäklare för mer information.
Ekonomi

 • Taxeringsvärde
  1 104 000 kr (Fastställt avseende år 2019)
 • Byggnadsvärde:
  1 008 000 kr
 • Markvärde:
  96 000 kr
 • Typkod
  321 Hyreshusenhet, bostäder och lokaler
 • Uppvärmning:
  75 000 kr/år
 • Försäkring:
  24 400 kr/år
 • VA och Renhållning:
  23 700 kr/år
 • Sotning:
  600 kr/år
 • Total driftkostnad:
  123 700 kr/år
 • Fastighetsskatt/-avgift
  9 864 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 133 564 kr/år)
 • Beskrivning av kostnader
  Kostnad för uppvärmning inkluderar även el.
 • Upplåtelseform:
  Äganderätt
 • Pantbrev
  Det finns 3 pantbrev om totalt 3 050 000 kr.
Ekonomi
Taxeringsvärde
1 104 000 kr (Fastställt avseende år 2019)
Byggnadsvärde :
1 008 000 kr
Markvärde :
96 000 kr
Typkod
321 Hyreshusenhet, bostäder och lokaler
Uppvärmning :
75 000 kr/år
Försäkring :
24 400 kr/år
VA och Renhållning :
23 700 kr/år
Sotning :
600 kr/år
Total driftkostnad :
123 700 kr/år
Fastighetsskatt/-avgift
9 864 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 133 564 kr/år)
Beskrivning av kostnader
Kostnad för uppvärmning inkluderar även el.
Upplåtelseform :
Äganderätt
Pantbrev
Det finns 3 pantbrev om totalt 3 050 000 kr.
Karta & platser
Använd kartan
X
Närliggande platser & landmärken
 • Restauranger
  Frykenbadens Camping
  2,14 km
  Apertin Herrgård Hotell & Konferens AB
  2,43 km
  Kils Hotell & Restaurang
  2,61 km
  Kils grillhus
  2,66 km
  Kil Ros Restaurang
  2,69 km
 • Skolor
  Lundens förskola
  1,6 km
  Mons Backe Förskola
  2,12 km
  Lövängens förskola
  2,14 km
  Kils Brukshundsklubb
  2,59 km
  Pretak
  3,14 km
 • Mataffärer
  Coop Kil
  2,71 km
 • Kommunikationer
  Kils kyrka
  913 m
  Hannäsvägen
  1,27 km
  Kronbacken
  1,69 km
  Kil Runnevål
  1,82 km
  Kil, Viksta by
  1,95 km
 • Tågstationer
  Kil
  2,7 km
  Fagerås
  6,34 km
Klicka på platserna i listan för att se förhållandet gentemot objektet.
Platser





 • Vatten
 • 89 m
 • 1 min
 • 1 min
 • 1 min
 • Tågstation - Kil
 • 2,7 km
 • 8 min
 • 17 min
 • 51 min
 • Hållplats - Kils kyrka
 • 913 m
 • 4 min
 • 12 min
 • 34 min
Kontakta mäklaren

Här finns tillfälle att ställa en fråga direkt till mäklaren om det är något mer du vill veta om objektet. Under kontorstid kan vi utlova snabb respons.

Genom att klicka på knappen Ställ fråga så skapas ett konto och du godkänner användarvillkoren och personuppgiftspolicyn