Bredgatan 5 / Sveaparken 14

Bredgatan 5 / Sveaparken 14

Slutpris

7 750 000 kr


Centralt— Örebro

Bredgatan 5 / Sveaparken 14


Slutpris
7 750 000 kr

Centralt— Örebro

En unik villa i en unik miljö!

Välkommen till en fastighet utöver det vanliga med ett utav Örebro stads bästa läge. Här erbjuds du som köpare många alternativ - Boende - generationsboende - kontor i bostaden - uthyrning - Du bestämmer!. Flytta in och bo in dig innan du går vidare med ev renoveringsplaner utav ytskikt.
Sveaparken 14 byggdes år 1954 och har sedan dess varit i samma familj ägo. Villan är idag på ca 300 kvm och är fördelad på 10 rok varav 6 sovrum. Vardagsrum med bibliotek på hela 70 kvm. Biytan om ca 108 kvm utgör källaren och är fördelad på gillestuga, hobbyrum, torkrum, matkällare samt wc med dusch. Källaren har separat ingång. Den uppvuxna trädgården är uppdelad i tre delar, dels en inre (innanför muren), dels en yttre (innanför högt träplank) och en del mot Sveaparken. Villan värms upp genom bergvärme kompletterat med el.

Fastigheten har av kommunen rödmärkts (http:77karta2.orebro.se/kulturmiljoninventering/text/B V%C384xthuset%2015 1.htm). Det innebär bl.a att det som är bygglovspliktigt exteriört ska Stadsantikvarien rådfrågas om vid en ev renovering. Följande beskrivning motiverar varför:
En mycket välbevarad 1950-talsvilla av hög arkitektonisk kvalitet, ritad av Tore Gardefelt. Byggnadens ursprungliga originella och varierade funktionalistiska formspråk är mycket väl bibehållet. En komposition av två vinklade byggnadsvolymer, där materialen gult tegel, rå betong, glas, puts, trä och blå skivor har satts samman på ett djärvt sätt, även för 1950-talets förhållanden. Ett framträdande drag är de annorlunda vinklarna på vissa fasader och den formgjutna betongmuren mot gatan.
En mycket välbevarad villa av god arkitektonisk kvalitet och med 1950-talets utvecklade funktionalistiska stil intakt. Byggnaden har en spännande och ovanlig utformning med två sammankopplade byggnader av olika karaktär - den ena i två våningar med gul tegelfasad och i vinkel mot den en envåningsdel med närmast orangerikaraktär: en glasad fasad mot innergården och för övrigt slutna putsade fasader. I de flesta fönsteraxlarna bryts det gula teglet av med partier av blått skivmaterial med smala trälister, vilket bidrar till att ge huset dess lätta karaktär. Glasfasaden vänder sig mot en avskild privat gård som mot gatan omsluts av en formgjuten betongmur, med vissa släpp som är försedda med trägaller, dock i vinklar som förhindrar insyn i den privata gården.
Den högre byggnadens andra våning inrymmer den privata delen med sovrum och bad, medan bottenvåningen har de mer offentliga rummen som kök, matsal och hall. "Orangeriet" inrymmer bibliotek samt vardagsrum och uteplats med öppen spis. Ett litet växthus är kopplat till uteplatsen framför den glasade väggen.
Ursprungliga balkonger - en utkragande och en fransk - med ursprungliga smidesräcken. Den östra entrén har ett rostfritt räcke i avvikande karaktär, sent tillkommet.

Badrum/WC i övre plan är nyrenoverat 2016 och uppdaterats till dagens krav gällande våtutrymmen. Vidare har matsal och nedre hall fått nya tapeter och omålat tak. Grovkök har fått nytt golv med ny golvbrunn, väggarna målade. Gästrum med WC renoverats (också till dagens krav). Taket i köket är nymålat. Lilla tamburen har fått nytt golv och målning.
Fastigheten är besiktigad samt energideklarerad. Välkommen att anmäla intresse till visning.


Boarea/biarea
300/108 kvm
Driftkostnad
41 500 kr/år
Tomtarea
1 115 kvm
Rum
10 rum (6 sovrum)
Såld
2020-03-16

Mäklarhuset Örebro

Denna villa på Bredgatan 5 / Sveaparken 14 såldes av oss 2020-03-16. Se alla våra försäljningar i Örebro

Boka värdering

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.