Landshövdingevägen 10 / Södra Sunderbyn / Luleå

Norrbottensgård uppförd 1600-tal, är du svag för tidigare sekelskiftens estetik?

Slutpris
4 500 000 kr
Boarea/biarea
176/80 kvm
Driftkostnad
32 003 kr/år
Tomtarea
6 205 kvm
Rum
5 rum (3 sovrum)
Såld
2019-12-23
Bostaden är såld!

Denna villa på landshövdingevägen såldes av oss 2019-12-23. Se alla våra försäljningar i Södra Sunderbyn samt även på landshövdingevägen

Om du går i säljtankar och bor i närheten av Södra Sunderbyn är du varmt välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri värdering.

Boka värdering

Tänk att bo i en av Sunderbyns äldsta gårdar, en mycket vacker Norrbottensgård som är uppförd så långt tillbaka i tiden som 1600-tal. Här har präster, läkare och högre militärer bott och på 1800-talets början var det Landshövdingens bostad, därav adressen. När man ser den stenklädda matkällaren som finns bevarad så kan man nästan se köttstycken hänga i krokar i taket och ana festligheter som skett här. Nuvarande familj har ägt huset sedan 1842, den har gått i arv i flera generationer.

OBS! Endast förbokade visningar, klicka "Intresseanmälan" och ange alla kontaktuppgifter!

Gården är i välbevarat gammalt skick till stora delar, naturligtvis har det hänt en del saker genom åren som fått förändras men i stort så är huset i original. Öppet, ljust, härligt med höga spröjsade fönster, generös takhöjd, vackra kakelugnar samt tjocka plankgolv i original. Boytan fördelas sig på ett stort, luftigt lantkök med bra förvaringsmöjligheter, rejäl köksbänk, höga skåp och gott om plats för matbord och stolar, dessutom mjölkskåp som tronar vackert i ett hörn. Ett luftigt allrum i husets mitt med massor av ljusinsläpp och vacker, rundad kakelugn. Två sovrum på bottenplan samt ett stort på vindsplan, fyller sin funktion. Och så har vi den stora, tjusiga salen i husets andra ända med riktigt generös sällskapsyta och stor kakelugn hörnplacerad. Gården har två separata ingångar, den i mitten kan man använda för att släppa in gästerna vidare till salen. Två badrum, varav den ena litet men funktionellt med toalett, dusch och det andra i inredd del på vindsplan med badrum och bastu.
Norrbottensgården står på en insynsskyddad, stor och lummig trädgårdstomt med bärbuskar, vackra björkar, stora gräsytor, många soltimmar med bästa läge dygnet runt! Rymlig, lång ladugårdslänga med byggyta ca 230 m².
Denna gård passar utmärkt för dig som vill ut på landsbygden. Här bor du naturnära, ostört och sjönära med älven inom gångavstånd. Mycket trevlig bya-idyll med avskildhet men ändå grannar runt om på lite avstånd.

Vill du veta värdet på din bostad?

Om du funderar på att sälja och vill veta vad din bostad är värd, kontakta oss för en fri muntlig värdering. Du förbinder dig inte till någonting i samband med värderingen.

Genom att klicka på knappen Kontakta mig så skapas ett konto och du godkänner användarvillkoren och personuppgiftspolicyn

mySafety hjälper dig med självrisken
Erbjudande: Kostnadsfri självriskreducering på din hemförsäkring
Med mySafety Självriskreducering får du ersättning på upp till 10 000 kr för betald självrisk vid t.ex. brand, inbrott och vattenskador.
Ta del av erbjudandet genom att fylla i formuläret och boka en kostnadsfri värdering.
Området

Södra Sunderbyn – familjevänligt område

Södra Sunderbyn är ett tätbebyggt område och betraktas därför mer som en stadsdel trots att byn är ett delområde tillhörande landsbygdsdelen Sunderbyn där även Norra Sunderbyn, Hammaren, Sunderbyns tätort, Bränslan, Mattisberg, Nordanträsk, Bodvallen, Knösen och Sunderby sjukhus ingår.

Närservice och fritid

I byn finns en liten Nära Dej-matbutik, samt Sunderbyns Restaurang & Café och Pizzeria Quinto. I Gammelstad finns ett litet centrum med livsmedelsaffär, banker, pizzeria, hamburgergrill och populärt badhus. Behöver man storhandla så är det inte långt till Luleås handelscenter Storheden med matvarubutiker, klädbutiker och mer därtill. För barnen finns även ett Leos Lekland och 360 Trampolin Center. Sunderby SK har verksamhet inom ishockey, fotboll, skidor, innebandy och basket med tillgång till bl.a. sport – och ishall. Här har man närhet till fina badplatser vid älven med stränder i bästa sydväst-läge. Skoter och skidor på isen, samt elljusspår och löpslingor i skogen är andra trevliga friluftsaktiviteter här.

Barnomsorg & utbildning

Toppenområde starkt förknippat till uttrycket "Alla vi barn i Sunderbyn". Många av dem som vuxit upp här under 70-80-90-talet flyttar tillbaka när de bildat familj. Området är barnrikt med sina fem förskolor: Arealen, Hammaren, Kläppen, Kläppbacken och Storskiftets förskola. Det finns två kommunala grundskolor: Sunderbyskolan (F- års 6) och Kråkbergsskolan (åk 7-9). Luleå gymnasieskola ligger i centrum. För mer information se kommunens hemsida, https://www.lulea.se/utbildning--forskola.html. Sunderby folkhögskola grundades 1826 i Boden men ligger sedan 1910 i Södra Sunderbyn. Skolan erbjuder långa och korta kurser under både dag- och kvällstid samt på distans. Här kan man bl.a. läsa allmän kurs, studiemotiverade folkhögskolekurs, etableringskurs samt kurser inom såväl konst som spelutveckling. I verksamheten ingår även ett konstgalleri, en restaurang samt en hotell – och konferensanläggning som är öppna för allmänheten.

Kommunikation

Området trafikeras av stadsbussar från Luleå lokaltrafik, linje 1 & 2. Även Länstrafiken på Bodenvägen som ligger strax utanför området.

Historia

Sunderbyn var tidigare känt för sortering av timmer som flottades i älven. Många av namnen på gatorna som finns här härstammar från den tiden. Anläggningen som låg på Grundet kallades för "gallringen" och det namnet återkommer i Gallringsvägen. Andra namn som hör till denna verksamhet är Bomvägen och Sorteringsvägen. Sunderbyns historia kan spåras tillbaka i tiden i 500 år. Från början fanns här endast några få bönder i byn och dessa bodde mestadels runt Kråkberget, samma berg där nuvarande Sunderby Folkhögskola ligger. 1899 började ett tegelbruk, Mariebergs tegelbruk, byggas i Södra Sunderbyn. Bruket var redan från början hotat av konkurs men klarade sig trots denna motgång ända tills den slutligen stängdes 1967. Bruket har utöver detta även gett upphov till den huvudled som går genom hela Sunderbyn, Hammaren och Gammelstad: Mariebergsvägen.

Liknande bostäder i närheten

Hemmaliv


Tips, inspiration och erbjudanden.
Allt för ditt nuvarande eller blivande hem.