Dvärgbacken 1 / Dalarö / Haninge

Unikt tillfälle! Anrika Kommendantbostaden på Dalarö äntligen till salu!

Slutpris
8 350 000 kr
Boarea/biarea
139/32 kvm
Driftkostnad
35 804 kr/år
Tomtarea
603 kvm
Rum
7 rum (4 sovrum)
Såld
2017-08-27
Bostaden är såld!

Denna villa på Dvärgbacken såldes av oss 2017-08-27. Se alla våra försäljningar i Dalarö samt även på Dvärgbacken

Om du går i säljtankar och bor i närheten av Dalarö är du varmt välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri värdering.

Boka värdering

Varmt välkomna till den iögonfallande Kommendantbostaden som är beläget i hjärtat av charmiga Dalarö! Fastigheten är en av ortens verkliga pärlor och med byggår från 1778 tillhör huset en av Dalarös äldsta byggnader.

Kommendantbostaden har en ståtlig herrgårdsliknande prägel och är uppförd i Karolinerstil med säteritak, en unik stil för Dalarö. Dess nuvarande form är från 1808 men delar av 1700-talshuset finns bevarat, omgivet av en fantastisk prunkande trädgård. Här finns hela fem kakelugnar, två vedspisar och ytterligare bevarade kakelugnar som kan monteras upp. De två äldsta ugnarna tros vara daterade redan tidigt 1700-tal. Huset har genomgående underbara och tidstypiska detaljer såsom munblåsta fönsterglas, vackra beslag och inte minst en helt slående utsikt över skärgårdens glittrande hav och aktiva båtliv.

Fastigheten har en väl detaljerad, dokumenterad historia och dess kulturhistoriska värde har nyligen uppmärksammats av historikern Christopher O’Regan i SVT:s populära TV-serie "Det sitter i väggarna". Från början uppfördes huset av sjökapten Blom och Kommendantbostaden blev hem åt Dalarö Skans Kommendant Alexander Falkman 1810. På den tiden var huset mangårdsbyggnad i en större gård som omfattade hela kvarteret kättingen. Huset byggdes i samband med att Smådalarö gård uppfördes och det är debatterat om samma material och arkitekter användes - och om finansieringen kanske i själva verket kom från sjökaptenens påstådda piratpengar. 1950 förvärvar Stockholms prestigefyllda stadsarkitekt Nils Sterner huset och efter sin död gick huset i arv till hans barn. (Se bifogat dokument för komplett ägarhistoria).

Huset är disponerat på tre plan. På entréplan finner man hall, kök, matsal, vardagsrum, sovrum, tvättstuga och WC. Här finns även utgången till den fantastiska uteplatsen som har en andlös utsikt över hav och skärgård. På andra våningen finns ytterligare två sovrum, ett allrum, WC med dusch och bastu samt ett arbetsrum som kan göras om till ytterligare ett sovrum. Högst upp finns vindsvåningen med högt i tak där endast fantasin kan sätta gränser för utformningen. Här finns även ett inrett pigrum som är ett idealiskt extrarum med vacker vy och kamin redo för sommargästerna. Större delen av huset är i sin originalform, och bland annat kakelugnar och spegelväggar finns beskrivna i dokument från tidigt 1800-tal.

Fastigheten är belägen i centrala Dalarö som är ett levande samhälle med alla bekvämligheter som man kan behöva. Ett stenkast bort finns bland annat havet och badbrygga, bageri, lanthandel, fiskaffär, inredningsbutik och två av byns populära restauranger. Det är även nära till en mycket välsorterad livsmedelsbutik och lokala sjömacken med post och bensinstation - som båda har öppet året om. För den båtintresserade finns båtplats i kanalen samt så finns möjligheter för större båtar i den näraliggande marinan.

Ett sannerligen unikt tillfälle att förvärva denna historiska och ståtliga fastighet. Bokade visningar endast, varmt välkommen med ert intresse.

Vill du veta värdet på din bostad?

Om du funderar på att sälja och vill veta vad din bostad är värd, kontakta oss för en fri muntlig värdering. Du förbinder dig inte till någonting i samband med värderingen.

Genom att klicka på knappen Kontakta mig godkänner du användarvillkoren och personuppgiftspolicyn

Tips & inspiration