Västanå 121

Västanå 121

Slutpris

1 350 000 kr


Viksjö— Härnösand

Västanå 121


Slutpris
1 350 000 kr

Viksjö— Härnösand

Unikt tillfälle att förvärva en herrgård från slutet på 1700-talet!

Nu finns ett unikt tillfälle att förvärva en herrgård från slutet på 1700-talet. Herrgården är belägen mitt i vackra Västanå, strax väster om Härnösand. Denna magnifika byggnad uppfördes redan 1792 som bostad åt brukspatronen vid Västanå järnbruk. Sedan början på 1970-talet har den varit privatbostad och nu är det dags för en ny ägare att ta över.

Vi välkomnas in den rymliga hallen och till vänster ligger det rymliga köket, rakt fram det pampiga vardagsrummet och till höger matsalen. Här finns även ett bibliotek, kontorsrum och fyra sovrum samt duschrum och wc-rum. Byggnaden är bara inredd som bostad på entréplanet och vinden är oinredd men där finns tre rum att göra i ordning för den som vill.

Stor härlig trädgård med bland annat äppelträd, syrener, svarta och röda vinbär, krusbär och rabarber. Den vackra linden i mitten på uppfarten till huset är troligen omkring 70 år gammal. Det är gott om vegetation mot vägen som skydd mot insyn och det finns gott om plats för barnens lek och bus.

Uppvärmning sker genom jordvärmeslingor och värmepannan byttes ut 2022. Plåttaket lades på i början på 2000-talet.

Västanå ligger ca 35 km väster om Härnösand och ca 45 km norr om Sundsvall. Strax intill fastigheten ligger Västanåfallet som är ett av landets högsta vattenfall med en sammanlagd fallhöjd på över 90 meter. Västanåfallet är ett omtyckt utflyktsmål och området är idag ett fint strövområde med kulturhistoriska lämningar och en vacker naturmiljö vilket är en av anledningarna till att området blivit naturreservat. Vattnet och fallhöjden nedanför själva fallet har utnyttjats för vattenkraft under järnbrukets tid, och var en av förutsättningarna för brukets tillkomst. Dagens miljö med det brusande vattenfallet, minnena från brukstiden och naturen utgör verkligen en plats för rekreation.

Anmäl dig till en visning redan idag!


Boarea/biarea
230/50 kvm
Driftkostnad
43 926 kr/år
Tomtarea
10 765 kvm
Rum
8 rum (5 sovrum)
Såld
2023-07-20

Mäklarhuset Härnösand

Denna villa på Västanå såldes av oss 2023-07-20. Se alla våra försäljningar i Viksjö samt även på Västanå.

Boka värdering

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.