Västanå 121
Västanå 121
Helena Zetterberg, ansvarig mäklare i Härnösand
Har du frågor om denna bostad?

Välkommen att kontakta mig!

Helena Zetterberg

Ansvarig mäklare

Till salu

Västanå 121

Utgångspris

1 650 000 kr


Utgångspris

1 650 000 krViksjö— Härnösand

Västanå 121


Till salu
Utgångspris
1 650 000 kr

Viksjö— Härnösand

Unikt tillfälle att förvärva en herrgård från slutet på 1700-talet!

Vi hälsar dig med glädje välkommen till Västanå herrgård! Herrgården är belägen mitt i vackra Västanå, strax väster om Härnösand. Denna magnifika byggnad uppfördes redan 1792 som bostad åt brukspatronen vid Västanå järnbruk. Sedan början på 1970-talet har den varit privatbostad och nu är det dags för en ny ägare att ta över.

Vi välkomnas in den rymliga hallen med det stora köket till vänster, rakt fram ligger det pampiga vardagsrummet och till höger ligger matsalen. Här finns även ett arbetsrum och fem sovrum samt duschrum och wc-rum. Byggnaden är bara inredd som bostad på entréplanet. Övre plan är oinrett men här går att få till minst tre sovrum till för den som har behov av det. På entréplan är det generös takhöjd i alla rum, många vackra spegeldörrar är bevarade och det är generös storlek på alla rum!

I den stora härliga trädgården på drygt 10 000 kvm växer bland annat flera äppelträd, syrener, svarta och röda vinbär, krusbär och rabarber. Den vackra linden i mitten på uppfarten till huset är troligen omkring 70 år gammal. Det är gott om vegetation mot vägen som skydd mot insyn och det finns gott om plats för barnens lek och bus.

Uppvärmning sker genom jordvärmeslingor och värmepannan byttes ut 2022. Plåttaket lades på i början på 2000-talet. Under senaste året har laminatgolv lagts, med isolering under, i nästan alla rum på entréplan.

Västanå ligger ca 35 km väster om Härnösand och ca 45 km norr om Sundsvall. Strax intill fastigheten ligger Västanåfallet som är ett av landets högsta vattenfall med en sammanlagd fallhöjd på över 90 meter. Västanåfallet är ett omtyckt utflyktsmål och området är idag ett fint strövområde med kulturhistoriska lämningar och en vacker naturmiljö vilket är en av anledningarna till att området blivit naturreservat. Vattnet och fallhöjden nedanför själva fallet har utnyttjats för vattenkraft under järnbrukets tid, och var en av förutsättningarna för brukets tillkomst. Dagens miljö med det brusande vattenfallet, minnena från brukstiden och naturen utgör verkligen en plats för rekreation. I närheten finns även Mjällådalens naturreservat med många fina vandringsleder och mycket att upptäcka!

Hoppas vi ses på en trevlig visning!


Utgångspris
1 650 000 kr
Boarea/biarea
230/50 kvm
Driftkostnad
36 604 kr/år
Tomtarea
10 765 kvm
Rum
8 rum (5 sovrum)


Aktuella visningar


Torsdag 01 augusti 17:15 — 18:00

Anmälan krävs

Anmälan krävs
Boka

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.

Om din bostad:
Genom att klicka på knappen godkänner du vår personuppgiftsbehandling och allmänna villkor.

Upptäck med smarta digitala verktyg
Rumsbeskrivning

01
Kök

Mycket rymligt kök med en praktisk köksö för extra arbetsyta och förvaring. Här finns även gott om plats för ett stort matbord där hela familjen får plats. Den maskinella utrustningen består av bänkspis med ugn, fläkt och kombinerad kyl/frys. Laminatgolv och målade väggar.


02
Vardagsrum

Stort och luftigt vardagsrum där den pampiga öppna spisen ger härlig karaktär till rummet. Här får en stor soffgrupp plats utan problem samt annat möblemang efter önskemål. Laminatgolv och målade väggar.


03
Sovrum

Intill vardagsrummet ligger ett sovrum med plats för säng, skrivbord och byrå om önskemål finns. Här finns en inbyggd garderob. Laminatgolv och målade väggar.


04
Matrum

Rymligt matrum med gott om plats för ett matbord för minst 10 middagsgäster. Plastmatta på golvet och målade väggar.


05
Arbetsrum

Arbetsrummet ligger intill köket och mellan två sovrum. Här finns två inbyggda garderober och en klädkammare. Laminatgolv och tapetserade väggar.


06
Sovrum

Intill arbetsrummet mot östra gaveln ligger det största sovrummet. Här får dubbelsängen gott om plats och förvaring finns i två garderober med överskåp. Innanför sovrummet ligger duschrummet. Laminatgolv och målning av väggarna är påbörjade.


07
Duschrum

Duschrummet erbjuder duschplats i en ny duschkabin, toalett och tvättställ. Träklickgolv (med klinkergolv under) på golvet och målad väv samt tapet på väggarna.


08
Sovrum

Mellan kontoret och vardagsrummet finns ett sovrum med klädkammare. Här får en dubbelsäng plats om önskemål finns. Laminatgolv och tapetserade väggar.


09
Sovrum

På västra gaveln finns ett sovrum med plats för säng, skrivbord och bokhylla om önskemål finns. Innanför sovrummet ligger även pannrummet. Laminatgolv och tapetserade väggar.


10
Sovrum

Intill köket ligger ett litet sovrum med plats för säng, garderob och en byrå om önskemål finns. Laminatgolv och väggarna är målade med en fondtapet uppsatt.


11
Hall

Välkommen in i den mycket rymliga hallen! Här finns gott om plats för ytterkläder och skor. Det finns även förvaring i form av en klädkammare. Från hallen når man wc-rummet och trappan till övre planet. Laminatgolv och målade väggar.


12
Wc-rum

I hallen finns ett wc-rum som är utrustat med toalett och tvättställ. På golvet ligger träklickgolv (med klinkergolv under) och målade väggar.


13
Pannrum

I pannrummet finns värmepannan för jordvärmeanläggningen och tvättmaskinen. Pannrummet ligger innanför sovrummet på västra gaveln.


Fakta

01
Beskrivning
Boarea

230 kvm (Boareauppgifter enligt lantmäteriet)

Huset är 25 m långt och 12,5 m brett. Vinden är inte inredd till bostadsyta men det finns tre rum som kan göras i ordning.

Biarea

50 kvm

Tomtarea

10 765 kvm

Rum

8 (5 sovrum)

Fastighetsbeteckning

HÄRNÖSAND VÄSTANÅ 3:37


02
Byggnadssätt
Byggnadstyp

Villa i ett plan med oinredd övervåning

Byggnadsår

1792

Kommentar, byggnad

Vatten tas från en vattenreservoar från Eksjön som ligger ovanför Västanåfallet. Det är sex hushåll som delar på vattnet. Avloppet är enskilt och det slamtöms varje år enligt turlista. Den 2 juli 2024 har Härnösands kommun via samhällsförvaltningen inspekterat avloppet på fastigheten och gjort bedömningen att avloppet är i bristfälligt skick och behöver ersättas med ett nytt.

Standardpoäng

23

Grund

Huggen sten

Stomme

Trä och timmer

Bjälklag

Trä

Fasad

Stående träpanel

Takbeklädnad

Plåt

Fönster

Enkla fönster med innanfönster

Ventilation

Självdrag

Skorstenstyp

Murad skorsten

Kommentar, skorsten

Den öppna spisen är inte använd på många år och behöver kontrolleras av sotaren innan användning kan ske. Uppgifter från Härnösands Sotningsdistrikt 2024-06-19. Bra att veta är att det finns ett spjäll monterat i toppen av skorstenen för att minska kallras ner i den öppna spisen. Säljaren har påbörjat en nyinstallation av en vedspis i köket. Innan den tas i bruk måste den godkännas av sotaren.

Vatten

Enskilt vatten året om

Avlopp

Avloppsbrunn, enkammare på 2 kbm

Uppvärmning

Värmepanna med jordvärmeslingor, 600 m

El, stammar

Det finns en elledning från huset till jordkällaren men den har aldrig använts. Det finns även en elledning på vinden som aldrig har använts. Huvudsäkringarna sitter på vinden och säkringen för pannan sitter i pannrummet. Belysningen i pannrummet regleras med en stickkontakt. Elen till spisen är tvåfas.

Huvudsäkringar

16 A

Renovering omarbetning etc

Säljaren har utfört följande större renoveringar och förbättringar under 2023 och 2024:
• Nya laminatgolv inklusive isolering (alla rum utom kammare, men det finns kvar material för att göra det). PVC-matta är lagd i ett rum.
• Målat väggarna i köket, entrén, vardagsrum och fd matsalen.
• Några dörrkarmar och golvlister målade.
• Ny färg och dekorativ stenlook på eldstaden i vardagsrummet inklusive nytt eldstadsgaller.
• Ny duschkabin och trägolv lagt i duschrummet.
• Trägolv lagt på gästtoaletten.
• Köksspis (vedeldad): bara ställt upp och anslutning förberedd (ingen accept från sotaren ännu).
• Köksskåp målade.
• Frys inbyggd i ett av skåpen.
• Köksfläkt uppsatt.

Tidigare ägare har utfört:
2022 Ny värmepanna, Thermia, installerad.
2020 Nytt kylskåp.
Ca 2015 båda gavlarna målades.
I början av 2000 lades nytt plåttak.
Ca 2000 målades entrésidan och fasaden mot trädgården.

En omfattande renovering av byggnaden gjordes i mitten på 50-talet.

Fel och brister

Följande brister finns noterade:
Elementet i pannrummet tycks inte fungera och därför bör inte dörren till pannrummet stängas helt på vintern.
En sättningsskada finns i golvet i västra sovrummet (sovrummet intill pannrummet). Där har golvet sjunkit med omkring 3 cm.
Oljetanken på 8 kbm finns kvar och den ligger nergrävd i marken utanför västra gaveln.
Det finns hål i stensättningen runt grunden till huset.
Fästet i golvet till den fasta delen av ytterdörren är trasigt.


03
Energideklaration
Sammanställning

Energideklaration ej utförd


04
Uteplats
Beskrivning, uteplats

På verandan invid entrén är det mysigt att sitta och blicka ut över trädgården. I trädgården finns även flera fina platser att sitta och njuta på beroende om man vill sitta i solen eller ta igen sig i skuggan.


05
Bilplats/Övriga byggnader
Övriga byggnader

Det finns ett förråd i trädgården för gräsklipparen och trädgårdsredskap. I trädgården finns även en stor jordkällare.

Beskrivning, parkering

Det finns gott om plats för flera bilar på den runda uppfarten framför huset.


06
Tomt/Servitut
Tomtarea

10765 kvm (Tomtareauppgifter enligt Lantmäteriet)

Beskrivning, tomt

Den stora trädgården på drygt 10 000 kvm erbjuder gott om plats för barnens lek och bus. Här finns gott om äppelträd, syrener, svarta och röda vinbär, krusbär och rabarber. Den vackra linden i mitten på uppfarten till huset är troligen omkring 70 år gammal. Mot vägen är det gott om vegetation som skydd mot insyn.

Rättigheter förmån

Officialservitut: vattentäkt, Officialservitut: vattenledning, Officialservitut: vattenledning

Rättigheter last

Officialservitut: vattenledning, Officialservitut: vattenledning


07
Övrigt

Historia om Västanå järnbruk: (källa: Länsstyrelsen)
Järnbruket grundades 1744 av köpmannen Daniel Danielsson Krapp. Järnbrukshanteringen kom igång två år senare. I mer än 150 år var bruket ett centrum för näringslivet i Viksjöbygden. År 1805 uppgick bruksbefolkningen till 205 personer. Här tillverkades förutom stång-, band- och bultjärn även städ, sågaxlar och sågblad, liksom spik och jordbruksredskap. Råmaterialet var tackjärn som kom sjövägen till Härnösand från Nora, Linde och Norberg i Mellansverige.
Bruket ägde även stora skogsarealer och många hemman. Dessa bidrog till att bruket överlevde även de tider när det ekonomiska läget för järnhanteringen var sämre. Bruket ägde också kvarn, tröskverk, vattensåg, tegelbruk och garveri. Herrgården, som fortfarande finns kvar, uppfördes år 1792 av brukspatronen Johan Rothof.
Under senare delen av 1800-talet kom nya metoder inom järnhanteringen och mindre bruk som Västanå lades ner. Arbetet med järnet upphörde 1867 efter ett stort antal ägarbyten. Många äldre byggnader revs därefter, redan i slutet av 1800-talet. Av dessa återstår bara stengrunder. Den gamla smedjan från 1700-talet, "blåsverkshuset", vid fallets nedre del finns fortfarande kvar. Även vattenrännan och vattenhjulet till blåsverkshuset är återställda.

Från mitten på 1950-talet och till i början på 1970-talet var herrgården i skogsbolaget SCAs ägo och tjänstgjorde som kontor till dem. 1972 såldes den till nuvarande ägare och har varit privatbostad sedan dess.

Fastigheten kommer att säljas med friskrivningsklausul vilket innebär att den som köper fastigheten bör undersöka den noggrant före köpet. Efter köpet godtar köparen fastighetens skick och avstår därmed alla framtida anspråk mot säljaren beträffande eventuella fel och brister i fastigheten.


Ekonomi

01
Taxeringsvärde

331 000 kr (Fastställt avseende år 2021)

Byggnadsvärde

265 000 kr

Markvärde

66 000 kr

Typkod

220 Småhusenhet, bebyggd

Värdeår

1929

Renhållning

3 400 kr/år

Årlig elförbrukning

15050 kWh/år

Hushållsström

31 679 kr/år

Slamtömning 1 gång/år enligt turlista

1 525 kr/år

Sammanlagd driftskostnad

36 604 kr/år

Fastighetsskatt/-avgift

2 483 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 39 087 kr/år)

Beskrivning av kostnader

Uppgifter om elförbrukningen är lämnade av EON 2024-06-28:
Elförbrukningen är 15 050 kWh/år vilket avser hushållsel och uppvärmning. Elförbrukningskostnaden är 6 095 kr/år (räknat på 0,405 kr/kWh), energiskatt är 8 052 kr och kostnad för16 Ampere säkring är 13 506 kr, myndighetsavgifter är 68 kr och elöverföringsavgift är 3 958 kr vilket ger en total elkostnad om 31 679 kr/år. Villaförsäkring ingår ej.

Uppgifter om renhållning samt slamtömning är lämnade av HEMAB 2024-06-18.

Uppstår några kostnader för vattnet så delas även den kostnaden mellan grannarna. Kommunen sköter plogningen av vägen fram till parkeringen vid Naturrum.

Antal personer i hushållet

2

Upplåtelseform

Äganderätt

Pantbrev

Det finns 3 pantbrev om totalt 104 000 kr.

Boendekalkyl

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.


Dokument

Ekonomi
Taxeringsvärde
331 000 kr (Fastställt avseende år 2021)
Byggnadsvärde
265 000 kr
Markvärde
66 000 kr
Typkod
220 Småhusenhet, bebyggd
Värdeår
1929
Renhållning
3 400 kr/år
Årlig elförbrukning
15050 kWh/år
Hushållsström
31 679 kr/år
Slamtömning 1 gång/år enligt turlista
1 525 kr/år
Sammanlagd driftskostnad
36 604 kr/år
Fastighetsskatt/-avgift
2 483 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 39 087 kr/år)
Beskrivning av kostnader
Uppgifter om elförbrukningen är lämnade av EON 2024-06-28:
Elförbrukningen är 15 050 kWh/år vilket avser hushållsel och uppvärmning. Elförbrukningskostnaden är 6 095 kr/år (räknat på 0,405 kr/kWh), energiskatt är 8 052 kr och kostnad för16 Ampere säkring är 13 506 kr, myndighetsavgifter är 68 kr och elöverföringsavgift är 3 958 kr vilket ger en total elkostnad om 31 679 kr/år. Villaförsäkring ingår ej.

Uppgifter om renhållning samt slamtömning är lämnade av HEMAB 2024-06-18.

Uppstår några kostnader för vattnet så delas även den kostnaden mellan grannarna. Kommunen sköter plogningen av vägen fram till parkeringen vid Naturrum.
Antal personer i hushållet
2
Upplåtelseform
Äganderätt
Pantbrev
Det finns 3 pantbrev om totalt 104 000 kr.
Boendekalkyl
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

Kalkyl
Räkna på ditt nya boende och boka en kostnadsfri värdering av din befintliga bostad.

Området
Viksjö i härnösand

Viksjö

I lantliga Viksjö bor du vackert beläget drygt 3,5 mil väster om Härnösand, med pendlingsavstånd till både Härnösand och Sundsvall.
I området finns vackra Västanåfallet, fina fiskemöjligheter i strömmande vatten och skogstjärnar..


01
Fördelar med området
Ridning Glesbebott Lugnt Landsbygd Fiske Badstrand Jakt Bussar

02
Förskolor och skolor

I Brunne skola ungefär två mil bort går barn i årskurs 1 - 6 samt att det finns en förskoleklass. Det finns en stor skolgård som bjuder in till lek och rörelse med skogen på gångavstånd. Det finns ett fritidshem, Stigsjö Förskola. Brunne skola har en egen kock som lagar skolmaten. På skolan går ungefär 130 elever.


03
Sport och fritid

Stigsjö IP som ligger ungefär två mil bort och består av flera fotbollsplaner samt en fin parkering. Vid fotbollsplanen på Stigsjö IP finns ett elbelyst motionsspår som vintertid görs i ordning för längdskidor.


04
Kommunikation

Till och från Viksjö kan du ta dig till och från med buss eller bil. Buss nr 511 trafikerar området med regelbundna turer.


05
Närområde

I Viksjö hittar du en liten matbutik som också driver en mysig loppis och en liten restaurang med bland annat hamburgare! Strax bortanför Viksjö finns också en fin badstrand med grillplats och parkering. Men den stora turistattraktionen är förstås Västanåfallet där det på sommaren även finns ett museum med fik.

Västanåfallet är ett av landets högsta vattenfall med en sammanlagd fallhöjd på över 90 meter. Västanåfallet är ett omtyckt utflyktsmål. Området är idag ett fint strövområde med kulturhistoriska lämningar och en vacker
naturmiljö och det är en av anledningarna till att området blivit naturreservat. Vattnet och fallhöjden även nedanför själva fallet har utnyttjats för vattenkraft under järnbrukets tid, och var en av förutsättningarna för brukets tillkomst. Dagens miljö med det brusande vattenfallet, minnena från brukstiden och naturen utgör verkligen en plats för rekreation.


Använd kartan
X

Platser

Västanå Rest House

154 m


Mat & Nostalgi i Viksjö

4,88 km


Su`s Thaimat & Bärodling AB

13,96 km


Mats Dahne

22,46 km


Sibylla Älandsbro

22,5 km


Ljustorps förskola

13,24 km


Stigsjö förskola

14,27 km


Resursskola 1-6

14,34 km


Brunne skola

14,39 km


Tempo

24,04 km


Stora Coop Härnösand

28,15 km


Coop Timrå

28,19 km


Coop

28,56 km


Härno kiosk & tobak

28,56 km


Nordanå

924 m


Viksjö fd Affären

4,19 km


Tunbodarna

4,85 km


Övre Sörgården väg 718

5,24 km


Viksjö Skansen

5,79 km


Timrå station

28,05 km


Kramfors ReseC

28,28 km


Härnösand Central

28,29 km


Sundsvall Västra station

38,98 km


Västeraspby stn/Höga Kust flp

39,03 km


Alla avståndsberäkningar sker automatiskt och baseras på data från OpenStreetMap

Avstånd
Närområdet
Avstånd
Med bil
Med cykel
Till fots

 • Lokalt centrum
  4,11 km
  8 min
  19 min
  1 tim 4 min
 • Sjö
  1,98 km
  13 min
  44 min
  -
 • Vatten
  136 m
  1 min
  1 min
  3 min
Alla avståndsberäkningar sker automatiskt och baseras på data från OpenStreetMap

Har du några frågor?

Är det något mer du vill veta om bostaden? Saknar du lånelöfte eller vill du boka en kostnadsfri värdering? Kontakta Helena eller Tove!

Mäklarhuset Magazine

Tips, inspiration och erbjudanden.
Allt för ditt nuvarande eller blivande hem.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kontakta mäklare
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.