Vallby Lidingby 8 / Vallby Lidingby / Enköping

Komplett hästgård om ca 15,5 hektar

Utgångspris
10 000 000 kr
Boarea
300 kvm
Totalareal
15,5196 ha
Rum
9 rum (4 sovrum)
Fastigh.bet
ENKÖPING LIDINGBY 4:1
Objekttyp
Hästgård
Inriktning
Hästgård
Bolån för dig utan fast anställning
Ansök hos Bluestep Bank
Intresseanmälan

Kontakta mäklaren för mer information kring ev visningsmöjligheter.

Anmäl intresse Budgivning
Läs mer om budgivning

Komplett hästgård om ca 15,5 hektar med utmärkt arrondering och med naturskönt läge mitt i Mälardalen, ca 6 km söder om Enköping och knappt en timme med bil från Stockholm. Vackert och rymligt boningshus med anor från 1700-talet. 2-planshuset med traditionellt byggnadssätt med 6-delat plan har 9 rum och kök varav 4 sovrum (möjlighet till fler) och med en boarea om ca 300 kvm. Mangårdsbyggnaden och den 8-kantiga paviljongen har en fin utsikt över ägorna och hagarna! Vi kan stolt presentera denna hästgård som med en markareal om 15,5 hektar som möjliggör en hållbar och funktionell hästhållning för att fylla stallets alla 13 boxar. I stallet finns även spolspilta, sadelkammare och tvättrum. Stallet om ca 210 kvm är byggt i vinkel med ladugården (ca 300 kvm) med lika stor höskulle. Ridhuset om 18 x 43 meter och med läktare för ca 45 sittande åskådare. Belyst uteridbana / paddock om 30 x 60 meter med bra ridunderlag samt en iordningställd trav-/ridbana om ca 1 kilometer på fastigheten. Fina hagar i varierande storlekar och bra betesmark samt mycket fina ridvägar i området. Gjuten gödselplatta. Flertal ekonomibyggnader, bl a en isolerad och uppvärmd maskinhall/verkstad om 300 kvm samt entresolplan om 100 kvm. Därutöver gästhus/pannrum, garage, uthus, f d smedja, f d hönshus/vedbod och skjul. Fiberanslutning. Renovering av gården och flertal av byggnaderna har skett senaste åren. Till fastigheten följer en andel i samfällighet vid Kolarvik (gång- och cykelavstånd, ca 2,5 km) med brygga, sandstrand och båtplats. Fiskevatten, småviltsjakt och ev möjlighet till älgjakt.

Bilder
Sponsrade länkar
Välkommen till Vallby Lidingby 8
Ladugård och stall (ridhuset skymtar bakom)
Stall med 13 boxar, sadelkammare, spolspilta och tvättrum.
Ridhus
Ridbana
Verkstad
Uthus
Gästrum / pannrum
Paviljong
Interiör paviljong
SANDSTRAND, BRYGGA & BÅTPLATS
Till fastigheten följer en andel i samfällighet vid Kolarvik (ca 2,5 km från gården). Här finns brygga, sandstrand och möjlighet till båtplats.
Visa alla 56 bilder
Vill du se hur värdet utvecklas på din bostad?
Prova vår smarta tjänst Värdeindikatorn
Sponsrade länkar
Fakta
Fakta
Beskrivning
Byggnadssätt
 • Byggnadsår:
  1700
Objekttyp/areal
 • Objekttyp:
  Hästgård
 • Inriktning:
  Hästgård
 • Övrigmark:
  1,9 ha
 • Åkermark:
  8,5 ha
 • Betesmark:
  5 ha
 • Småhusmark lantbruk:
  0,1 ha
 • Totalareal:
  15,5 ha
Småhusbyggnad lantbruk - BONINGSHUS
 • Typ av byggnad:
  2-plan
 • Byggnadsår:
  1700
 • Värdeår:
  1929
 • Taxeringsvärde byggnad:
  1 546 000 kr
 • Standardpoäng:
  25
 • Rum:
  9 rum, varav 4 sovrum
 • Boarea:
  300 kvm
 • Boareauppgift enligt:
  Uppmätning
 • Beskrivning, rum
  BONINGSHUS ANNO 1700-tal
  Vackert och rymligt boningshus med anor från slutet av 1700-talet. 2-planshuset med traditionellt byggnadssätt med 6-delat plan har 9 rum och kök varav 4 sovrum (möjlighet till fler) och med en boarea om ca 300 kvm. Bostaden har flertal fungerande eldstäder, antika spegeldörrar samt enormt vackra och nyslipade massiva trägolv. Vissa av golven är breda ektiljor som är kilformade (titta gärna lite extra på golvet i matsalen och vardagsrummet om du kommer på visningen). I ett av sovrummen på övre plan är furugolvet originalgolv från husets ursprung. En liten pärla är även glasverandan på övre plan med originalfönstren från slutet av 1700-talet.

  ENTRÈPLAN
  Entréhall
  Imponerande stor entréhall med klinkersgolv. Ingång till helkaklad gästtoalett.

  Kök
  Stort, härligt lantkök med massivt, nyslipat trägolv. Vita, profilerade köksluckor (delvis vitrin) samt köksbänkar i exklusiv granit. Vacker och fungerande vedspis samt vitmålad murkåpa.
  Vitvaror: Induktionhäll (2018), kyl och frys i rostfritt utförande (2018), diskmaskin i rostfritt utförande (2018). Inbyggd ugn i rostfritt utförande (ca 2009) samt inbyggd mikrovågsugn i rostfritt utförande (ca 2009).

  Matsal
  Vackert trägolv i ektiljor (kilformade) samt vitmålad pärlspont resp blommig tapet. Det vackra trätaket är original.

  Vardagsrum
  Hela entréplan har mycket fina sällskapsytor och vardagsrummet är det största rummet. Nyslipat ekgolv samt panel resp tapeter. Bjälkar i taket ger fin karaktär åt rummet. Öppen spis.

  Bibliotek
  Golv i massiv furu med inlägg av teak, väggar med panel respektive tapeter. Skolspis Ankarsrum Viking.

  Allrum
  Allrum med massivt furugolv med inlägg av teak samt tapeter. Öppen spis. Specialutrymme med golvlucka som fungerar som matkällare. Alltid en kall dryck att tillgå!

  ÖVRE PLAN

  Övre hall
  Nu går vi upp! Nyslipad trappa i furu och vitmålade räcken och staket. Stor övre hall som ger rymd & luft. Furugolv och gula tapeter.

  Glasveranda & balkong
  En liten pärla! Glasverandans fönster är originalfönster från 1700-tal. Slipat furugolv samt målad panel på väggar. Utgång till balkong som vetter mot gårdsplan.

  Allrum
  Stort allrum med furugolv och tapeter i gul nyans.

  Sovrum 1
  Rymligt sovrum med nyslipat furugolv samt ljust gula tapeter. Inbyggda garderober.

  Sovrum 2
  Sovrum med laminatgolv, vitmålade väggar och garderob.

  Sovrum 3
  Sovrum med nyslipat originalgolv i furu (kilformat) från husets byggnation.

  Sovrum 4 / Klädkammare
  Sovrum som har använts som klädkammare. Rummet har ljusinsläpp från två väderstreck och är över 11 kvm och kan användas som sovrum/gästrum eller kontor om så önskas. Grått laminatgolv och vitmålade väggar.Flertal garderober. Taklucka upp till vinden.

  Badrum 1 (ingång från sovrum 1)
  Megastort badrum som även känns som en relaxavdelning. Dusch, toalett, elburen handdukstork samt bubbelbadkar för två personer. Kommod med dubbla tvättställ och badrumsskåp med god förvaring. Golv i klinkers resp ekgolv (stav) och tapet på väggar.

  Badrum 2
  Badrum med duschkabin, toalett och kommod med tvättställ, högskåp, garderob/linneskåp. Vattenburen handdukstork. Våtrumsmatta samt kakel på väggar. Tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare.

  VIND
  Vindsplan som är möjligt att inreda till ytterligare ett boendeplan. Finns mindre fönster i 4 väderstreck. I dag är vinden endast golvad i mitten.


  Boningshuset har taxerat byggår 1909, men byggnaden är ursprungligen från slutet av 1700-talet enligt uppgift. Boningshuset är tillbyggt i omgångar.

  Boarea om ca 300 kvm är uppmätt med lasermätare. Om köpare anser areauppgifter vara av väsentlig betydelse rekommerderas köpare anlita fackman för korrekt uppmätning av area.
 • Byggnadssätt
  Stomme: Tilläggsisolerad
  Bjälklag: Trä
  Skorstenstyp: Murad skorsten
  Fasad: Stående träpanel
  Takbeklädnad: Tegeltakpannor
  Fönster: 3-glas med fasta spröjs
 • Renovering/Omarbetning:
  2019
 • Vatten och avlopp
  Vatten: Borrad brunn samt spets. Filter insatt.
  Avlopp: 3-kammarbrunn med infiltration
 • Uppvärmning och el
  Uppvärmning: Bergvärme. Vattenburen. Värmepump IVT
  Märke på värmeanläggning: IVT
 • Energideklaration
  Utförd datum: 2018-03-15
  Status: Energideklaration är utförd
  Energiklass: B
  Besiktningsman: Petter Lidén, PL Ingenjörsteknik AB
 • Ventilation:
  Ventilation: Självdrag
Ekonomibyggnad
 • Taxeringsvärde byggnad:
  316 000 kr
Gemensamhetsanläggningar
 • Enköping Sycklinge Ga:1
Tomt/Servitut
 • Tomtarea
  15,5196 ha (Tomtareauppgifter enligt lantmäteriet)
 • Rättigheter last
  Avtalsservitut: Kraftledning, nätstation - Se beskrivning, Avtalsservitut: Kraftledning - Se beskrivning, Avtalsservitut: Kraftledning - Se beskrivning, Avtalsservitut: Kraftledning - Se beskrivning, Avtalsservitut: Kraftledning - Se beskrivning, Officialservitut: Avlopp, Officialservitut: Vattenledning
 • Inskrivna servitut och övriga gravationer
  Avtalsrättighet Kraftledning, Avtalsrättighet Kraftledning, Avtalsrättighet Kraftledning, Avtalsrättighet Kraftledning, Avtalsrättighet Kraftledning
 • Samfällighet:
  Enköping lidingby s:1
 • Samfällighet:
  Enköping lidingby s:2
Övrigt
 • RIDHUS MED LÄKTARE
  Ridhus 43 x 18 meter med ridmått om 17x42,3 meter. Underlag med fiberduk, bärlager, grus samt övre lager med kabelflies respektive kutterspån. Mycket gott underlag som har fått mycket gott betyg av både ryttare och tränare som tränat/tävlat i hoppning på hög nivå. God takbelysning med 10 ljuspunkter jämnt fördelade över ridbanan. Ljusinsläpp från tre väderstreck (ej från söder för att slippa störande solkatter på ridbanan). Två portar intill ridhuset varav en har inbyggd dörrentré.
  Läktare med entré från utsidan. Plats för ca 45 sittande åskådare. Under läktaren finns förrådsutrymme. Plåttak och träfasad. Ridhuset byggdes ca år 2000.

  UTERIDBANA / PADDOCK
  Uteridbana / paddock i direkt anslutning till stall och ridhus. Ridmått om ca 30x60 meter och trästaket runt om. Runt om ridbanan finns fyra elstolpar med belysning. Ridbanan är dränerad och dikad. Uppbyggd med fiberduk, bärlager och sand.

  RID / TRAV / GALOPP-BANA 1 KM
  Iordningställd uteridbana om ca 1 km på fastigheten. En fantastiskt bra träningsmöjlighet oavsett vilken disiplin inom hästverksamhet man är inriktad på; trav, galopp, dressyr, hoppning eller fälttävlan.

  STALL med 13 boxar, spolspilta, sadelkammare och tvättrum
  Ett fint, praktiskt och isolerat stall med totalt 13 boxar (mått på samtliga boxar - se planlösning stall). Påkostad inredning från Myrby Stallinredning. Automatiska vattenkoppar och foderkrubba i samtliga boxar. Nya fönster till samtliga 13 boxar. Nyrenoverad sadelkammare med grått klinkersgolv och vitmålade väggar och elradiator. Stallet är tilläggsisolerat 2017. Nya isolerglas och nya fönstergaller. Stallets takhöjd är ca 2,70-2,80 meter. LED-belysning i hela stallet. Tvättrum med varm- respektiv kallvatten och varmvattenberedare (iordningsställt 2019).
  Vattnet till vattenkopparna är cirkulerande samt även förberett för tempererat vatten.
  Grund: Gjuten betongplatta. Fasad: Träpanel. Tak: Plåt. Area invändigt: ca 210 kvm.

  LADUGÅRD OCH HÖSKULLE
  Ladugården om ca 300 kvm används idag till förvaring. I ladugården i direkt anslutning till stallet finns ytterligare sadelkammare inredd med 9 avdelade platser. Stort och praktiskt foderutrymme på höskullen. Körbro upp till höskullen. Tak: Plåt. Fasad: Timmer / trä.

  GJUTEN GÖDSELPLATTA
  Gjuten gödselplatta i direkt anslutning till stallet. Mått: ca 12 x 12 meter.

  HAGAR OCH BETESMARK
  Fin betes- och jordbruksmark om ca 5 hektar. Fina hagar, ca 9 st, i varierande storlekar runt om gården. Elstängsel.

  AREAL 15,5 HEKTAR
  Uppskattad fördelning av markareal:
  ca 5 ha betesmark
  ca 8,5 ha åker
  ca 1,9 ha gårdscentrum
  1000 kvm småhusmark

  Taxerad areal: 155 196 kvm

  Finns möjlighet att förvärva ytterligare areal. Kontakta mäklaren.

  TAXERINGSVÄRDE
  Uppskattat taxeringsvärde om ca 500 000 kr för åkermarken och ca 90 000 kr för betes/hagmark. Kontakta mäklaren för ytterligare information.

  INTECKNINGAR / PANTBREV
  Pantbrev 982 500 kr.

  DRIFTSKOSTNADER
  Uppvärmning och hushållsel
  Nuvarande ägare har haft en årsförbrukning om ca 20 000 kWh. Årsförbrukningen avser hela fastigheten med boningshus, verkstad, stall, ridhus etc.
  Nuvarande ägare har säkring om 63 Ampere från elnätsleverantör Vattenfall.

  Vatten och avlopp: ca 900 kr/år.
  Försäkring: 12 000 kr (avser 3 fastigheter)
  Renhållning/sophantering: 2 879 kr/år. Avser mulljakt med grön tunna om 190 liter och brun tunna 140 liter med tömning varannan vecka.
  Samfällighet: 3360 kr/år. Denna summa kommer troligtvis att regleras nedåt då avstyckning av fastigheten skett och samfällighetsandelen är mindre. Minsta belopp för samfällighet är 1200 kr.


  MASKINHALL / VERKSTAD
  Uppvärmd och isolerad maskinhall / verkstad om ca 300 kvm samt entresolplan om 100 kvm. Maskinhallen har vikport samt två, stora motordrivna portar. God belysning och elförsörjning. Entresolplanet har kontor samt förrådsdelar.
  Grund: Gjuten betongplatta. Tak: Plåttak (isolerat med gips på insidan). Fasad: Plåt. Uppvärmning: Pannrum med varmluftspanna och 3 kbm oljetank.
  Egen väg leder fram till maskinhallen.

  GÅRDSPLAN
  Gården har en fin stenmur när man kör upp till huset samt nygrusad gårdsrundplan med rundel. Mangårdsbyggnaden har ett högt, fint läge med utsikt över hagar, stall, uteridbana och maskinhall. Bra avstånd med hästhållningen från huset - inte för nära och inte för långt bort!

  VÄGAR
  Egen väg upp till gårdsplan samt separat väg till maskinhall, stallar och ridhus.

  GÄSTHUS / PANNRUM
  Byggnad med ena delen inredd som gästrum samt bastu (f d dusch- och tvätt). Enklare, äldre inredning och med betonggolv. Den andra delen är pannrum med värmepump IVT (11kW), separat varmvattenberedare samt även en vedpanna med ackumulatortankar (används ej i dagsläget). Från pannrummet leder en kulvert in till boningshuset. Ny kulvert från 2017 med cirkulation på varmvattnet. Nya fönster 2019. Tilläggsisolerat.

  UTHUS
  Vid gårdscentrum står det timrade uthuset som idag används som förråd för trädgårdsmaskiner, cyklar etc. Ena delen har dubbla portar och betonggolv. Andra delen har jordgolv. Loge med trägolv.
  Fasad: Timmer / trä. Tak: tegeltakpannor. El indragen.

  GARAGE
  Till vänster vid vägen som leder upp till huset finns garaget.
  Grund: Betongplatta. Fasad: Träpanel. Tak: Plåt. Oisolerat.

  GARAGE
  Mellan huset och ridbanan finns det andra garaget.
  Fasad: Träpanel. Tak: plåt.

  F D HÖNSHUS / VEDBOD
  F d hönshus med betongplatta samt avdelad del för vedbod med jordgolv.
  Fasad: Timmer / trä. Tak: Plåt. Ej uppvärmning.

  F D SMEDJA
  F d smedja med renoveringsbehov.
  Fasad: träfasad. Tak: tegeltakpannor

  LUSTHUS / PAVILJONG
  Fint lusthus med högt, fint läge vid bostadshuset och med underbar utsikt över ägorna. Interiört betonggolv samt väggar och tak i furupanel. 8-kantig design på huset samt en uteterrass runt hela paviljongen.
  Grund: Betonggolv. Tak:papp. Fasad: Liggande träpanel.

  MAGASIN
  Vid vägen står ett äldre magasin i 1 1/2-plan. Trägolv. På övre plan står en gedigen trämangel.
  Grund: Torpargrund. Fasad: timmer/träpanel Tak: Plåt.

  SKJUL
  Bakom maskinhallen finns ett enklare skjul med plåttak och plåtväggar.

  SANDSTRAND, BRYGGA & BÅTPLATS
  Till fastigheten följer en andel i samfällighet vid Kolarvik med sandstrand, brygga och båtplats.
  Beläget i Kolarvik med cykel- och gångavstånd om ca 2,5 km från fastigheten.

  JAKT OCH FISKE
  Fiskevatten, småviltsjakt och ev möjlighet till älgjakt.

  LÖS EGENDOM, INVENTARIER OCH MASKINER
  Finns möjlighet för blivande köpare att förvärva lös egendom, inventarier och maskiner från säljaren. Kontakta mäklaren för ytterligare information.

  FOTOGRAF
  Anna-Lena Strindberg, Diakrit
Ekonomi
 • Taxeringsvärde
  8 684 000 kr (Fastställt avseende år 2017)
 • Byggnadsvärde:
  1 862 000 kr
 • Markvärde:
  6 822 000 kr
 • Typkod
  120 Lantbruksenhet bebyggd
 • Upplåtelseform:
  Lantbruk
 • Boendekalkyl
  Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.
Området
 • OMRÅDE
  Hästgården är naturskönt beläget ca 6 km söder om Enköping - lantligt men ändå nära staden. Enköping är en vacker, idyllisk stad vid Mälaren. Staden har en aktiv stadskärna med butiker, restauranger och caféer. Stadsträdgården är vida berömd för sin artrikedom och utformning och Enköping är berömt för sina vackra, blomstrande parker. I dag har Enköping över 40 000 invånare och är ständigt ökande i både befolkning och antal företag. Trots att det är en liten stad finns allt man behöver, stadsbibliotek, biograf, simhall, idrottshus, sjukhus, väl fungerande föreningsliv och aktiva sportklubbar för både unga som lite äldre.

  RIKT HÄSTOMRÅDE
  Enköpings kommun är ett hästrikt område med flertal stora ridanläggningar med tränare upp till professionell nivå. I kommunen finns olika grenar representerade; allt från hoppning, dressyr, fältritt, trav etc. I trakten runt Vallby finns flertal hästgårdar. Lokala veterinärklinker, bl a Lötsberga Veterinärklinik i Löt, Grillby samt även närhet till flertal välrenommerade hästkliniker, t ex Ulltuna i Uppsala, Mälardalens Hästklinik i Strängnäs och Strömsholms veterinärklinik.


  SVERIGES NÄRMASTE STAD
  Uttrycket Enköping - "Sveriges närmaste stad" myntades 1965 av Bahco Verktygs dåvarande reklamchef Bertil Danielsson, vilken upptäckte att ingen annan stad i landet hade så många städer inom så litet avstånd - närmare bestämt 38 städer inom ca 12 mils radie.
 • Kommunikationer
  UTMÄRKTA KOMMUNIKATIONER
  Idag bor ca 1/3 av Sveriges befolkning inom en radie om 15 mil. I Enköping har vi väl utvecklade kommunikationer. Tåg till Stockholms central på drygt 40 minuter och till Västerås ca 15 minuter. Enköping har precis som London och New York 3 internationella flygplatser inom 1 timmes restid; Arlanda, Bromma och Västerås.

  BILAVSTÅND från gården:
  Enköping: ca 6 km
  Grillby: 1,2 mil (av- och påfart till E18).
  Jakobsberg: ca 5 mil
  Stockholm: ca 7 mil
  Uppsala: ca 5 mil
  Västerås: ca 4 mil
Sponsrade länkar
Karta & platser
Använd kartan
X
Närliggande platser & landmärken
 • Restauranger
  Fagerudd Konferens AB
  3,42 km
  Bresse Krog HB
  3,6 km
  Italia
  6,1 km
  Bistro A Enköping
  6,37 km
  ICE
  6,44 km
 • Skolor
  Gånsta Förskola
  5,43 km
  Åkersbergs förskola
  5,62 km
  Föräldrakooperativet Lärkan
  5,84 km
  Robinson Skola AB Fria Skolor i Enköping
  5,84 km
  Bergvretenskolan
  6 km
 • Kommunikationer
  Sycklingevägen
  846 m
  Hånningby
  1,08 km
  Kroby
  1,27 km
  Lidehäll
  1,36 km
  Kolarvik Sjöängsvägen
  2,26 km
Klicka på platserna i listan för att se förhållandet gentemot objektet.
Platser

 • Vatten
 • 2,44 km
 • 8 min
 • 11 min
 • 43 min
 • Hållplats - Sycklingevägen
 • 846 m
 • 2 min
 • -
 • 17 min
Kontakta mäklaren

Här finns tillfälle att ställa en fråga direkt till mäklaren om det är något mer du vill veta om bostaden. Under kontorstid kan vi utlova snabb respons.

Genom att klicka på knappen Ställ fråga godkänner du användarvillkoren och personuppgiftspolicyn

Följ oss i sociala medier