Ägarlägenhet är ett relativt nytt sätt att äga sin bostad. Här kan du läsa mer om boendeformen och vad som skiljer en ägarlägenhet från en bostadsrätt och vilka för- och nackdelar som finns. I guiden nedan reder vi ut de vanligaste frågorna.
Ägarlägenheter blev en ny boendeform 2009 och innebär ett ägande på samma sätt som en villa. I stora delar av Europa är ägarlägenheter betydligt vanligare än i Sverige. När du köper en ägarlägenhet innebär det att du äger din lägenhet – på riktigt. Du har i stort sett samma frihet som när du bor i villa eller radhus, även om du bor i ett flerbostadshus. Ägarlägenheten räknas som fast egendom och den som äger lägenheten har lagfart på bostaden. Lägenheten är en del i en samfällighet, där de som äger gemensamt får sköta underhållet av till exempel yttertak, fasader, trapphus och förråd. Man betalar en avgift till samfällighetsföreningen för de utgifterna. Vill du hyra ut lägenheten kan du göra det utan att ansöka om tillstånd.
Vid köp av en bostadsrätt så innebär det att du köper nyttjanderätt där du får bo på obegränsad tid förutsatt att du respekterar bostadsrättsföreningen stadgar och ordningsregler. Du som har en bostadsrätt äger alltså en andel i bostadsrättsföreningen tillsammans med dina grannar. Som bostadsrättshavare har du underhållsansvaret inom bostaden medan föreningen ansvarar för fastigheten i stort.
Ägandelägenheter är i regel dyrare vid inköp jämfört med bostadsrätter och kan dessutom vara svårare att sälja eftersom dem är långt ifrån lika eftertraktade som bostadsrätter är. Däremot betalar du oftast mer i månadsavgift i en bostadsrätt jämfört med en äganderätt där månadskostnaden är ganska låg.
En ägarlägenhet kan bildas i nyuppförda byggnader eller tillbyggnader ovanpå redan uppförda byggnader, alternativt i kontorslokaler som byggs om till bostadshus. I vissa fall kan ägarlägenheter bildas redan innan huset är färdigställt. För att en ägarlägenhet skall bildas måste en ansökan om densamma göras av en behörig person. Behörig är den som är ägare till den markfastighet som skall delas upp till ägarlägenhetsfastigheter. Bildandet sker genom att en del av den redan befintliga fastigheten avstyckas. För att lantmäterimyndigheten skall kunna bilda en ägarlägenhet måste emellertid vissa förutsättningar vara uppfyllda:
Fördelar
Nackdelar