Hemkunskap

BETONG - en levande trend

Att inreda med betong verkar vara en trend som är här för att stanna. Den grå färgen och den rustika strukturen är fortfarande helt rätt för vårt skandinaviska sinne gällande sparsmakad stilren inredning och design. Arkitektkontoret DAP har tagit fasta på att inreda samt bygga med betong, Calle Smedshammar Arkitekt SAR/MSA och Partner på DAP förklarar varför betong är härligt att använda i inredning och att bygga med.

Betong är vackert med många användningsområden och möjligheter. När man använder betong kan man tänka på att det inte är något precist byggmaterial. En av betongens fina egenskaper är att det har ett levande uttryck med tydlig patina och materialkänsla. Det ska därför användas med dessa karaktärsdrag i åtanke.

Calle Smedshammar (Foto: Bobo Olsson)

Idag nu när materialitet och patina eftersträvas allt mer kan betong med fördel användas i inredning som golv, vägg och takyta även som bänkar och bänkskivor, det ger ett sobert stilrent intryck.

Nya japanska badet på Yasuragi, ritat av arkitektkontoret DAP. Foto: DAP

Med sin neutrala kulör passar betong lätt in med andra material och färger exempelvis kakel, trä, metall eller målade ytor. De vackra grå tonerna i betongen mjukas upp av trä och andra naturmaterial. Vackert, stilsäkert och elegant på samma gång. Växter och läder är exempel på annat som passar väldigt bra ihop med betong – dessa skapar tillsammans en härlig kontrast.

Om du har ett soffbord i betong gör det sig extra fördelaktigt om du placerar vackra gröna växter på detta. Varför inte lägga ett fårskinn på en vacker enkel betongpall?

Privat villa ritat av arkitektkontoret DAP. Foto: Åke E:son Lindman.

DAP är en design- och arkitektbyrå som arbetar med allt från fastighetsutveckling till möbeldesign. DAP grundades 2007 och har sitt huvudkontor i Stockholm. De samarbetar med partners och leverantörer i hela världen. Läs mer om DAP.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.