Med ett lånelöfte från din bank står du redo inför bostadsköpet. På så sätt vet du på förhand hur mycket du kan låna till en bostad och hur högt du kan gå i budgivningen den dagen drömbostaden dyker upp. Men vad innebär ett lånelöfte? Vad kollar banken på? Här får du reda på allt du behöver veta om lånelöften.
Om du ska ta ett bostadslån så är det viktigt att du förstår hur ett lånelöfte fungerar. Det minskar risken för missförstånd och misstag, som kan leda till att du inte kan köpa din drömbostad. Här går vi bland annat igenom vad ett lånelöfte är för något, hur länge det gäller och vad bankerna tittar på när du ansöker.
Ett lånelöfte är en bekräftelse från banken om hur stort bolån du kommer att kunna få inför ditt bostadsköp. Lånelöftet är individuellt för dig och baseras på din nuvarande inkomst och ekonomiska situation samt hur många ni är som ansöker om lånelöftet.
Tidsperioden för lånelöftet skiljer sig mellan olika banker och långivare. I regel brukar löftet sträcka sig mellan 3 och 6 månader. Om din ekonomi förändras efter att vi har godkänt din låneansökan behöver du kontakta oss. Skulle det ta längre tid för dig att hitta en ny bostad kan du alltid ansöka om att få en förlängning.
Banken gör en bedömning av din betalningsförmåga med hjälp av kreditupplysning från Upplysningscentralen (UC AB) för att se om du har några betalningsanmärkningar. De gör även en så kallad boendekalkyl där de värderar din inkomst, dina omkostnader, din anställningsform och eventuella övriga skulder för att se om du har råd med ett bolån av den storleken du ansöker om.
I regel tittar banken på:
Lånelöftet är ett preliminärt besked vilket betyder att det inte är juridiskt bindande varken för dig som låntagare eller för långivaren. Lånelöftet är bara ett förhandsbesked över hur stort bolån du kan få.
Om din ekonomiska situation ändras under tiden som ditt lånelöfte är giltigt måste du informera detta till banken. Det kan nämligen förändra deras riskbedömning. Om du har gått ner i lön, så kan det resultera i att du inte får låna lika mycket pengar som ni tidigare kommit överens om.
Nej, ett lånelöfte är enbart ett intyg på att banken kan gå med på att låna ut pengar utifrån de uppgifterna du har förmedlat i lånelöftet. När du har vunnit en budgivning gör du en ansökan om bolån hos din bank för den specifika bostaden som du ska köpa. Detta gör du innan du skrivet ett köpeavtal. Du ska också komma överens med långivaren om ränta, räntebindningstid och eventuell amortering.
Genom vårt samarbete med Nordea kan vi hjälpa dig med en rad finansiella tjänster för dig som söker ny bostad. Klicka här och fyll i dina kontaktuppgifter, på nästa sida så ringer en person från Nordea upp dig inom en dag.