Hemkunskap

Ljusinsläpp

I Sverige har vi stort behov av att maximera dagsljus då det stora delar av året är mörkt. Frågan är dock hur vi ska göra för att få ut så mycket dagsljus som möjligt under en dag, är det bara att stoppa in så många stora glaspartier som möjligt i de utrymmen som finns eller hur ska man tänka egentligen?


Ljus på verkar oss mycket och det gäller att ta tillvara på det ljus som är gratis. Calle Smedshammar arkitekt SAR/MSA och partner på arkitektkontoret DAP guidar oss med ljus och lykta i denna djungel.

Calle Smedshammar (Foto: Bobo Olsson)

Vilka ingredienser krävs för det perfekta ljusinsläppet – takfönster, stora glaspartier eller högt sittande fönster eller en kombination av dessa varianter?
Det finns inget perfekt ljusinsläpp. Det beror på person och situation. Det viktiga är att man tänker igenom vad man vill i varje enskild situation. I vissa rum är det utsikten som får styra storleken på fönstret. Samtidigt måste man tänka på att stora glas som är utsatta för mycket ljus kan behöva en lösning för solavskärmning. En annan sak att tänka på om man vill ha stora glaspartier är hur det kan kännas nattetid. Ligger rummet på markplan kan det kännas otryggt under kvällstid.


Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

I vilket rum tycker du att det är viktigast att ha mest ljusinsläpp?
Vanligtvis brukar man resonera att de sociala ytorna är de rum man vill ha mest utsikt ifrån och det är där man är som minst privat. Det kan dock vara bra att försöka undvika lågt stående sol in i middagsdelar och vardagsrum.

Foto: Åke E:son Lindman.

 

Foto: Anna Roström

Vad är det för skillnad på det ljus som ges av glaspartier, takfönster och högt sittande fönster?
Stora fönster får rum att bada i ljus. Mindre fönster kan ge intressanta ljusbilder/ljuskatter i rummet. Exempelvis kan ett lågt sittande fönster vid golv skapa ett intressant och annorlunda ljus.

Foto: DAP

Vad är viktigt ur en arkitektonisk synvinkel med hur man placerar fönster för att få till ett bra ljusinsläpp?
Att inte ljusidéer slår ut varandra. Exempelvis maximeras effekten av ett släpljus på en vägg från ett takfönster ifall du undviker ett ljusinsläpp från sidan. Man mår bra av olika typer av ljus. Dvs även fast de flesta tycker om mycket ljus, kan det vara skönt att känna att ljusförhållanden och insynsgraden varierar i ett hus.

 

DAP är en design- och arkitektbyrå som arbetar med allt från fastighetsutveckling till möbeldesign. DAP grundades 2007 och har sitt huvudkontor i Stockholm. De samarbetar med partners och leverantörer i hela världen. Läs mer om DAP.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.