Bygg & fixa

Mer plats– Mäklarhusets bygglovsguide

Läget på huset är perfekt, men kanske behöver du bygga ut eller om för att få plats med allt du drömmer om. Här är en lista över vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsbefriat!

Börja med att ta reda på om du behöver bygglov. Det är stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden i din kommun som bestämmer detta - dels utifrån plan- och bygglagen, dels utifrån områdets detaljplan om sådan finns att ta hänsyn till. Generellt kan man dock säga att följande ombyggnader kräver bygglov:

 • Tillbyggnader som ökar volymen på en byggnad, hit räknas även utgrävning av källare och i vissa fall balkong.
 • Uppförande av nya byggnader (som inte är friggebodar på max 15 kvm eller ett så kallat Attefallshus på max 25 kvm).
 • Förändring av en byggnads användning, t ex bygga om garaget till bostadsyta.
 • Bygga murar eller plank.
 • Flytta bärande väggar inomhus.
 • Ändra utseendet på huset väsentligt. Alltså nya typer av fönster, ny typ av fasad, nytt tak, fler än två takkupor och färgsättning som skiljer sig markant från hur huset såg ut tidigare.
 • Sätta upp skyltar och ljusanordningar.

Så går du till väga

Kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun och fråga dem vad som gäller för din bygglovsansökan. Det finns ofta väldigt bra information på kommunens sajt. När du ansöker bygglov behöver du fylla i en speciell blankett och även bifoga ritningar över ditt tänkta bygge.

TIPS! Bästa tiden att söka bygglov är från november till mars – då kan kanske lovet vara så att man kan börja bygga när tjälen gått ur jorden.

Mer yta – utan bygglov

Det finns en hel del undantag till punkterna ovan. Så länge du håller dig inom 4, 5 meter från tomtgränsen.

 • Uteplatser, skärmtak, friggebod och även murar, plank och uthus är tillåtna projekt inom denna gräns med vissa restriktioner: mur eller plank får inte vara högre än 1,8 meter och måste byggas inom 3,6 meter från huset, men inte närmare tomtgräns än 4,5 meter. Att bygga ett skärmtak över uteplatsen går utmärkt, så länge det inte är större än 15 kvm.
 • Beroende på hur reglerna är i det område du bor kan det mycket väl vara tillåtet att göra fasadförändringar, måla om och bygga upp till två takkupor utan bygglov.
 • Om din fastighet ligger på landsbygden är reglerna lite mer generösa. Här kan du få både bygga till och bygga en komplementbyggnad utan bygglov.
 • Friggebodar får byggas i bostadshusets närhet som tillsammans får ha högst 15 kvm byggnadsyta. Maxhöjd till taknock 3 meter.
 • Ett komplementbostadshus på upp till 25 kvm får uppföras utan bygglov – men du måste göra en bygganmälan.

Mer information hittar du på din kommuns hemsida eller på Boverket

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.