Spröjsade fönster, burspråk, Carl Larsson och ett vackrare hem för alla. Kring förra sekelskiftet mellan 1890 – 1910 förekom många olika byggnadsstilar parallellt men den stil som fått kraftigast genomslag är jugend. Här är detaljerna kring den tidens ”ljust och fräscht”!
Kring 1900 pågår inflyttningen för fullt från landsbygd till storstäderna, där alla industrier och jobb finns. Bostadsförhållandena är rätt eländiga och bostadsbristen akut, Sverige är vid denna tid ett av Europas fattigaste länder som många vill emigrera ifrån. För att råda bot på den massiva utvandringen startas egnahemsrörelsen som blir viktig för planering och bostadsbyggande. Staten ger förmånliga bostadslån för att stimulera folk att bygga egna hem. Plötsligt kan även arbetare skapa sig en egen täppa och för medelklassen och de mer förmögna växer de första villaområdena upp.
Teknikens under får sina första genombrott med spårvägar, vatten och avlopp samt gas och elektricitet. Med det rinnande vattnet flyttar badrummen in i hemmen där badkar på lejontassar och kakelplattor i dimensionen 15X15 blir en vanlig syn. Även köken drar nytta av vatten och avlopp och uppgraderas därmed väsentligt. Släta köksluckor med beslag i mässing eller porslinsknoppar blev vanligt. En platsbyggd serveringsgång en självklarhet.
Många olika byggnadsstilar trängdes i Sverige under 1900-talets första decennium, men den mest dominerande byggnadsstilen är jugend. Stilen var något helt nytt och kom som en motreaktion på allt det gamla, mörka och murriga. Gardiner revs ned, ljus släpptes in och naturen inspirerade med sina svängda linjer och böljande former i både inredning och arkitektur. Jugend var inte bara en byggnadsstil, det var en filosofi som skanderade ”Vackrare hem åt alla”. Konstnärsparet Carl Larsson och hans fru Karin inspirerade till att skapa ett öppet hem med lätta möbler och plats både för barn och vuxna. Typiskt för jugendstilen är de spröjsade fönstren och de böljande fasaderna med rundade burspråk och dekorationer i form av slingrande växter.
Om du vill veta lite mer om ditt hus kan du försöka få tag på originalritningar via antingen bostadsrättsföreningen eller stadsbyggnadskontoret.
Bland annat: Så byggdes villan. Svensk villaarkitektur från 1890–2010. Björk, Cecilia, Lars Nordling & Laila Reppen. Stockholm 2009.