Om du drömmer om fritidshus-livet är du inte ensam. Det gäller att ha koll på vad man köper - även när man köper ett litet enkelt fritidshus. Vi bjuder på några tips om vad du ska tänka på vid ett köp av fritidshus.
Många kanske tänker att det inte är lika stor sak att köpa fritidshus som att köpa ny permanentbostad. Men även här gäller det att vara noggrann och inte göra något förhastat.
Renovering?
Tänk efter hur mycket tid du vill lägga på renoveringar och underhåll. Fritidshus kräver ofta mer tid och engagemang än man tror. Gå igenom besiktningsprotokollet noga. Kolla även om det finns möjligheter att bygga ut eller bygga gäststuga på tomten.
Vill du jobba från stugan?
Fritidshusets syfte har förändrats mycket det senaste året. Många har vant sig vid att arbeta hemifrån och vill fortsätta med hemmajobb på deltid även efter pandemin. Det ger en möjlighet att åka till fritidshuset både oftare och under längre perioder. Men nya vanor ställer nya krav på fritidshuset. Till exempel har en snabb internetuppkoppling med fiber blivit viktigare. Hur ser de möjligheterna ut för fritidshusen du kollar på?
Sophämtning, el, vatten och avlopp
Sophämtning kan ofta vara dyrare i fritidshusområden. Kolla med mäklaren om det finns kommunalt vatten och avlopp, eller om det planeras. Om du vill vistas året om i ditt fritidshus behöver du även kolla upp om det finns vatten under vinterhalvåret.
Samfällighet
Är fritidshuset en del i samfällighet, det kostar också pengar årligen. Det är bra att kolla upp vad det innebär att vara med och vilka planer finns framöver.
Kolla upp kollektivtrafik
Närhet till allmänna kommunikationer som bussar är också värdefullt, eftersom det gör att barn, släktingar eller vänner kan ta sig ut på egen hand.
Lär känna området
Om du letar fritidshus i ett för dig okänt område är det bra att lära känna det innan du köper. Även om du inte kommer spendera lika mycket tid där som i ditt hem vill du inte få oväntade överraskningar. Därför är det smart att till exempel kolla upp om det går att bada i sjön, om det låter mycket från tågrälsen där borta, eller om det finns servitut som innebär att en vandringsled går längs tomten.
Fritidshus köps, precis som villor, i befintligt skick och det är du som köpare som ansvarar för att besiktiga huset. På visningen bör du noga kontrollera alla synliga ytor i huset och även använda luktsinne och hörsel för att upptäcka eventuella fel. Var uppmärksam på tak, våtrum, vvs-installationer och riskkonstruktioner som krypgrunder och vindar – finns det fuktfläckar eller mögeldoft? Kontroll av elen ingår normalt sett inte i husbesiktningen, men kan beställas extra. Vi rekommenderar att du anlitar en behörig besiktningsman.