Guider & Tips

Ägarlägenheter - Så funkar boendeformen


Ämnen


Dela

Ägarlägenhet är ett relativt nytt sätt att äga sin bostad. Här kan du läsa mer om boendeformen och vad som skiljer en ägarlägenhet från en bostadsrätt och vilka för- och nackdelar som finns. I guiden nedan reder vi ut de vanligaste frågorna. 

Vad skiljer en ägarlägenhet från en bostadsrätt?

Ägarlägenheter blev en ny boendeform 2009 och innebär ett ägande på samma sätt som en villa. I stora delar av Europa är ägarlägenheter betydligt vanligare än i Sverige. När du köper en ägarlägenhet innebär det att du äger din lägenhet – på riktigt. Du har i stort sett samma frihet som när du bor i villa eller radhus, även om du bor i ett flerbostadshus. Ägarlägenheten räknas som fast egendom och den som äger lägenheten har lagfart på bostaden. Lägenheten är en del i en samfällighet, där de som äger gemensamt får sköta underhållet av till exempel yttertak, fasader, trapphus och förråd. Man betalar en avgift till samfällighetsföreningen för de utgifterna. Vill du hyra ut lägenheten kan du göra det utan att ansöka om tillstånd. 

Vid köp av en bostadsrätt så innebär det att du köper nyttjanderätt där du får bo på obegränsad tid förutsatt att du respekterar bostadsrättsföreningen stadgar och ordningsregler. Du som har en bostadsrätt äger alltså en andel i bostadsrättsföreningen tillsammans med dina grannar. Som bostadsrättshavare har du underhållsansvaret inom bostaden medan föreningen ansvarar för fastigheten i stort. 

Funderar du på att sälja? Boka en kostnadsfri värdering och ta reda på vad din bostad är värd! Tillsammans gör vi ditt drömboende till verklighet där vi hjälper dig hela vägen!

Kostnaden för boendet

Ägandelägenheter är i regel dyrare vid inköp jämfört med bostadsrätter och kan dessutom vara svårare att sälja eftersom dem är långt ifrån lika eftertraktade som bostadsrätter är. Däremot betalar du oftast mer i månadsavgift i en bostadsrätt jämfört med en äganderätt där månadskostnaden är ganska låg. 

När och hur kan man bilda en ägarlägenhet?

En ägarlägenhet kan bildas i nyuppförda byggnader eller tillbyggnader ovanpå redan uppförda byggnader, alternativt i kontorslokaler som byggs om till bostadshus. I vissa fall kan ägarlägenheter bildas redan innan huset är färdigställt. För att en ägarlägenhet skall bildas måste en ansökan om densamma göras av en behörig person. Behörig är den som är ägare till den markfastighet som skall delas upp till ägarlägenhetsfastigheter. Bildandet sker genom att en del av den redan befintliga fastigheten avstyckas. För att lantmäterimyndigheten skall kunna bilda en ägarlägenhet måste emellertid vissa förutsättningar vara uppfyllda:

 •  Ägarlägenhetsfastigheten  sammanhållen enhet av minst tre ägarlägenheter

 • Lägenheten ska besitta alla standardfunktioner som krävs för att få kalla en lägenhet för en lägenhet. Till exempel vatten, avlopp, el, fasad/yttertak och eventuellt trapphus.

 • Ägarlägenheter ska enbart vara en bostadslägenhet, inte delas upp i två lägenheter när man köpt den.

 • Affärslokaler får inte delas in i ägarlägenhetsfastigheter om de inte samtidigt byggs om till bostadslägenheter.

 • Ägarlägenhetsfastigheten får inte under de senaste åtta åren ha använts som bostadslägenhet.

 • Ägarlägenhetsfastigheten skall ingå i en enhet om minst tre sådana fastigheter.

 • Ägarlägenheter kan inte bildas genom ombildning av redan befintliga lägenheter, såsom bostadsrätts- eller hyresrättslägenheter.

Fördelar- och nackdelar med ägarlägenhet


Fördelar:
 • Du äger din lägenhet

 • Låga fasta utgifter

 • Du styrs inte av en bostadsrättsförenings stadgar och regler. Det kan dock finnas regler som samfällighetsförening kommit överens om.

 • Du kan hyra ut lägenheten till vem du vill, enligt lagen om uthyrning av egen bostad.

 • Du få sälja en ägarlägenhet till vem du vill.

 • Vid köp en ägarlägenhet betalar du, precis som vid ett småhusköp, 100 % av värdet på bostaden.

 • Du behöver inte tillstånd för att bygga om och renovera bostaden. Du måste dock självklart ta hänsyn till bärande väggar, gemensamma avloppsstammar och så vidare.

 • Fördelningen av kostnader för vatten, el och uppvärmning sker efter förbrukning. Du slipper alltså risken att du betalar för andras förbrukning.

Nackdelar
 • Det finns få ägarlägenheter på bostadsmarknaden.

 • I Sverige är fortfarande intresset lågt för ägarlägenheter och detta kan göra det svårt att sälja en ägarlägenhet.

 • Priset (köpeskillingen) på en ägarlägenhet är högre än för en bostadsrätt.

 • Vid ett köp av en ägarlägenhet kan det tillkomma höga kostnader för stämpelskatt vid ansökan om lagfart och inteckningar för att kunna ta ut pantbrev.


 

Vanliga frågor och svar ägarlägenheter

 
 
Vad är skillnaden mellan bostadsrättslägenheter och ägarlägenheter?

När du köper en ägarlägenhet innebär det att du äger din egen lägenhet. Har du en bostadsrätt äger du bara rätten att bo i bostaden. Bostadsrättsföreningen äger fastigheten.

Måste lagfart sökas vid köp av ägarlägenhet?

Ja, eftersom du blir den nya ägaren av lägenheten så måste lagfart sökas. Detta sker på exakt samma sätt som vid köp av fristående bostad.

Kan jag sälja lägenheten till vem jag vill?

Du som ägare av en ägarlägenhet behöver inte ha någon förenings granskande eller godkännande.

Kan jag hyra ut lägeheten till vem jag vill?

Du kan hyra ut din lägenhet utan att ansöka om lov.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa