Nytt hem

Flytta ihop – sälja eller köpa först?


Dela

Unga vuxna flyttar lika ofta som fotbolls-VM äger rum1. Var fjärde år bär flyttlasset av. För många innebär flytten ett första boende som sambopar. Eller en större bostad för livets nästa steg. Att flytta är ett stort och ofta utmanande steg. Här är sakerna att tänka på i både sälj- och köpprocessen.

De unga är bostadsmarknadens motor. Under 2021 stod unga vuxna för nästan hälften av alla landets flyttar. Viktiga livshändelser – universitetsutbildning, det första jobbet, att bli sambos – innebär att flyttlasset går ofta.

En egen bostad är det första stora steget. För många är nästa stora steg att flytta ihop och bli sambos. Hur ska man gå till väga? Vad ska man tänka på? Och vad är egentligen bäst – att sälja eller att köpa först? Jonas Mattsson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Bromma/ Solna/ Sundbyberg ger sina tips och råd.

Tips när ni flyttar ihop: Förbered båda försäljningarna – sälj lägenheten med störst prisosäkerhet först

I många fall innebär ett första gemensamt boende tre bostadsaffärer. Två mindre bostäder ska säljas och en större bostad ska köpas. Och en hel del logistik behöver gå ihop.
- Sälj den ena lägenheten och bo kvar i den andra, under tiden ni letar. Börja med att sälja den lägenheten mest störst osäkerhet kring prisnivå först. Det är först när ni har ett nytt objekt inom räckhåll som ni bör sälja den andra lägenheten, förklarar Jonas.

Ett sätt att hantera och få ihop detta mellanläge är att förbereda försäljningarna så att respektive lägenhet är redo att gå ut på marknaden snabbt. Jonas Mattson fortsätter:
- Var ute i god tid. Kontakta mäklare för båda lägenheterna och se till att ni snabbt kan komma ut på marknaden. Då säkerställer ni de bästa förutsättningarna för en enkel och smidig process.

Boka en kostnadsfri värdering och ta reda på vad din bostad är värd! Tillsammans gör vi ditt drömboende till verklighet där vi hjälper dig hela vägen!

Tips om timing: Minimera risken att tvingas sälja – köpa först kan vara ett alternativ

I fallen man flyttar från en mindre till en större lägenhet är logistiken mindre komplex. Här finns olika tillvägagångssätt, som lämpar sig väl beroende på hur länge man bott i den nuvarande bostaden.
- Att köpa först – om man har den möjligheten – gör att man både kan köpa utan press och vet var man hamnar. Det är en bra strategi om man ägt den nuvarande bostaden i flera år, och är mindre beroende av det exakta slutpriset. Det är också ett alternativ på en stabil marknad, där man har en bra indikation på vad man får för den befintliga bostaden, förklarar Jonas. 

I situationer där man ägt den nuvarande bostaden under kortare tid, då marknaden är osäker eller då man själv känner oro – kan det vara bättre att sälja först. Jonas Mattson fortsätter:
- Det är en bra approach i de fallen man vill få bort riskmomenten. Man vet på kronan hur mycket man har att köpa för i ett nästa steg. Och man kommer aldrig hamna i en sits där man tvingas sälja sin nuvarande bostad. Samtidigt kan man hamna i en situation präglad av köppress. Vilket gör att man måste vara aktiv i – och tajma – båda processerna.

Kontakta mäklare tidigt – oavsett flyttsituation

I ung ålder kommer flyttarna titt som tätt. De allra flesta hinner inte ens bo 1 500 dagar i respektive lägenhet. Sen bär flyttlasset av på nytt. Men oavsett vilken bostadssituation man befinner sig i, finns några allmängiltiga tips.
- Oavsett vilken situation ni befinner er i, se över hela processen. Ta bådas preferenser, ekonomi och bostadssituation i beaktning. Säkerställ lånelöftet med banken och enas kring er maxbudget. Var aktiva i att kontakta mäklare tidigt – och visa att ni är på tårna. Då kommer mäklaren ta hand om er. Det finns en mängd objekt som aldrig kommer upp på bostadssajterna som många scrollar igenom. Och en mängd objekt som knappt hinner fotas. I många fall kan en mäklare vara bryggan mellan försäljning och nästa drömboende.

Jonas Mattsson
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Bromma / Solna / Sundbyberg

 
1 SCB: Flyttar inom Sverige (27 december 2021)


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.