Hemkunskap

Flyttexperten: Så väljer du rätt elavtal


Ämnen


Dela

Att flytta kan vara både svårt och tidskrävande. En stor utmaning, särskilt i dessa tider, är att ordna allt kring elen. Vi bad Jörgen Lidvall, flyttexpert hos Mäklarhusets samarbetspartner Flyttsmart, att dela med sig av sina bästa tips, när flyttlasset går.

Ska du flytta? Då är du inte ensam. Hela 1,4 miljoner svenskar flyttar varje år och får därmed en lång checklista att bocka av. En hel del behöver ordnas innan flyttlasset går: från packning och städning till att göra flyttanmälan, ordna med avtal och abonnemang och kanske renovera den nya bostaden. Inte konstigt att det kan kännas svårt att hålla koll på allt.

- Folk googlar eller frågar vänner och bekanta, men det är ändå vanligt att man missar något viktigt. Det är här vi på Flyttsmart kommer in i bilden. Vi hjälper våra användare att få allt gjort: enkelt, tryggt och helt kostnadsfritt. Men har man några frågor kan man alltid ringa eller chatta med oss, berättar Jörgen. 

En vanlig missuppfattning

Just nu får Flyttsmart många frågor som handlar om el – ett område som ofta upplevs som extra krångligt. Förutom att hitta ett nytt prisvärt alternativ måste man också komma ihåg att säga upp sitt gamla avtal i tid, för att undvika dubbla elräkningar. Dessutom behöver man både ett elnätsavtal, så att elen når fram till bostaden, och ett elhandelsavtal, för den löpande elförbrukningen. 

- Många känner inte till att de behöver två olika avtal. Elnätsavtalet tecknar man med den aktör som äger elnätet i området, men när det gäller elhandelsavtalet finns det hundratals elbolag att välja bland i Sverige. Vi gör det lättare för våra användare genom att presentera de bästa alternativen, se till att alla avtal som krävs kommer på plats och att de som inte behövs längre sägs upp i tid, förklarar Jörgen.

Fast eller rörligt? 

En annan fråga som är högaktuell är om man ska välja ett fast eller rörligt elhandelsavtal, och vad som är skillnaden. Med ett fast avtal betalar man samma pris för elen under hela avtalsperioden, vanligtvis ett eller flera år, vilket gör det lättare att förutse sina elkostnader. Ett rörligt avtal innebär att priset på elen följer marknadspriset och kan variera från månad till månad. 

- Som marknaden ser ut just nu rekommenderar jag att man väljer ett rörligt elhandelsavtal. Det har även varit mest förmånligt historiskt sett. Sen finns det också en variant som heter timpris, vilket kan vara ett bra val för den medvetna konsumenten. Men då måste man vara beredd att planera in energikrävande aktiviteter som tvätt, disk och matlagning när elpriset är lägre, säger Jörgen. 

Priset är inte allt

En flytt är ett utmärkt tillfälle att se över sin hushållsekonomi, men det finns förstås även andra faktorer att ta hänsyn till när man väljer avtal och abonnemang till sin nya bostad. Har man tid och ork kan man spendera många timmar på att göra research och läsa på om olika alternativ, men även här erbjuder Flyttsmart en genväg. 

- Vi kvalitetssäkrar alla våra leverantörer, för att garantera att vi bara erbjuder schyssta alternativ. När det gäller elbolag har vi valt ut aktörer som passar olika preferenser och kundbehov och i dagsläget samarbetar vi med Fortum, Göta Energi, Skellefteå Kraft och Vattenfall. Det kostar förstås aldrig mer att teckna ett avtal via oss än direkt hos leverantören och ibland kan vi till och med erbjuda ett bättre pris, avslutar Jörgen.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa