Nytt hem

Gör plats för hemmakontoret – inredningstrenderna att ha koll på inför visning


Dela

Före våren 2020 var det inte ofta man såg skrivbord i folks hem när man gick på visningar. Ett drygt år senare har skrivbordet blivit den hetaste inredningstrenden och idag är det snarare regel än undantag att göra plats för ett hemmakontor. Det obligatoriska, och frivilliga, distansarbetet har förändrat bostadens funktion och med det också skapat nya inredningstrender. Här är sakerna du ska tänka på när du inreder – och säljer – din bostad. 

Med allt fler timmar tillbringade i bostaden ställs nya krav på funktion och harmoni. Hemmakontorets framfart och etablering har dels inneburit att en eller flera arbetsplatser ska få plats i bostaden. Det har också ställt högre krav på avskildhet. När gränsen mellan privat- och arbetsliv suddas ut, behöver vi tänka om när det kommer till bostadens funktionalitet och inredning, berättar Malin Airas, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Stockholm Södermalm. 

- Den största inredningstrenden just nu är att en arbetsplats ska få plats i bostaden. Det spelar ingen roll om man jobbar hemifrån en eller fem dagar i veckan, arbetsplatsen som del av bostaden kommer hänga kvar ett tag. Det är viktigt att tänka på inför visning, oavsett hur din arbetssituation ser ut, säger Malin Airas.

Flexibilitet och kreativitet har blivit två nyckelbegrepp att förhålla sig till under det senaste året. När bostaden ska fylla rollen som både boende och arbetsplats behövs både flexibla lösningar och en hel del kreativitet. Det gäller både möbler och platsbyggda delar av bostaden.

- Försök hitta möbler som kan fylla fler syften än ett, då ökar användningsområdena utan att för mycket plats tas upp. Se över varenda kvadratmeter. En stor hall kan exempelvis vara ett perfekt ställe för en skrivbordsplats. Ett stort sovrum kan i många fall delas upp till två rum. Med små justeringar och medel kommer man ofta väldigt långt.

För den som går i säljtankar och gör sig redo för visning finns det en handfull trender att förhålla sig till. En enkel, men viktig, tumregel är att säkerställa en röd tråd genom bostaden. Att skapa harmoni mellan rummen och ytorna är a och o för att skapa både hemma- och arbetsro. 

Malins 5 trendspaningar – tänk på detta inför visningen

 1. Arbetsplats ett måste

  - Gör plats för hemmakontoret! Det kan vara i hallen, köket, sovrummet, eller vardagsrummet. Om bostaden har fler rum, bör du även försöka göra plats för två arbetsplatser i avskilda rum. Det blir annars svårt att sitta i möte samtidigt som sin partner, säger Malin.

 2. Flexibla möbler

  - Försök inreda med möbler som kan fylla flera syften och som matchar flera delar av bostaden. En snygg kontorsstol kan även fungera till matbordet. En ergonomisk fåtölj kan vara en vardagsrumsmöbel och en arbetsplats. Det skapar ett bättre flow i bostaden och behöver inte bli så dyrt.

 3. Grönt är skönt

  - Jag och mina kollegor har aldrig sett så mycket grönt hemma hos folk som nu. Växter inger en levande och harmonisk känsla, vilket kanske är ännu viktigare nu när vi spenderar mer tid hemma. Ett par växter och blommor skapar liv och höjer intrycket av bostaden.

 4. Från öppen planlösning till separata rum

  - VI kunde se början på skiftet – från öppen planlösning till separata rum – redan innan coronapandemin. Det har blivit tydligare nu, när avskildhet och egentid blir viktigare. Det skapar förutsättningar för att tydligare kunna skilja på arbetsdagen och fritiden.

 5. Jordnära färger

  - Jordnära färger är fortsatt ett vinnande koncept, tack vare dess allsidighet men också att de inger ett lugn vilket blir viktigt när vi är hemma mycket. Men var inte rädd för att bryta av med lite häftigare färger inför visning. Dova blåa nyanser och den rosa-röda paletten har blivit väldigt populärt. Försök bryta av, men behåll en röd tråd.


Malin Airas

Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Stockholm Södermalm


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa