Nytt hem

Gotlandsmäklaren: ”En kort resa, långt bort”


Ämnen


Dela

Håkan Ericsson är gotlandskännare och gotlandsbo och dessutom Mäklarhusets fastighetsmäklare på Gotlandskontoret. Behöver vi säga att han älskar Gotland? Semesterfirarna blev pendlare under pandemin. Nu väljer många att bli permanenta gotladsbor. Håkan Ericsson berättar varför.
Vilka är det som söker sig till Gotland?  

- Många upptäcker att de trivs bra med närhet till allt och att det är ett annat tempo. Det har också blivit enklare att pendla mellan Gotland och Mälardalen när båtarna går regelbundet. På tre timmar är du över och under tiden kan du jobba eller äta en bit mat. Många är här på helgerna och de som har provbott här på det sättet upplever att de vill flytta hit permanent. Särskilt nu när fiber är utbyggt över hela ön.

Varför tycker du att man ska söka sig till Visby?

Håkan Ericsson, fastighetsmäklare, Visby- Det finns en atmosfär här med Visby som tilltalar. Det finns en närhet och en annan trygghet. Ungarna kan cykla till skola, fritidsaktiviteter och kompisar. Det är en liten stad men ändå finns det ett utbud här som inte finns i andra städer i liknande storlek. Pulsen från midsommar och några månader framåt gör att restauranger och caféer kan hålla öppet även på vinterhalvåret. Det finns också ett rikt kulturliv. Och så är det inte långt till Stockholm, det tar bara tre timmar.

Var ska man bo på Gotland? 

- Hälften bor i Visby men det finns också andra trevliga och populära samhällen som Klintehamn och Slite bara tre mil från Visby. Strukturen finns där med bra bussförbindelser och det är nära till bad och golf. Hemse är ett annat populärt samhälle, fem mil från Visby. Många här gillar naturen och har en tanke att leva lite grönare. Man har hund, lamm och häst. Många har även höns under sommaren.

Vilka områden är intressanta för fritidsboende och pendlare?

- Det är väl egentligen tre områden som är mest populära. Fårö med sina fina sandstränder lockar många fritidsboende. Toftastrand 1,5 mil norr om Visby lockar också med närhet till bad och golf. Tack vare att det finns kommunalt vatten utbyggt är det fler och fler som bosätter sig där och prisbilden är också ganska hög. Sedan har vi Ljugarn på sydöstra Gotland. Det är strandnära och här finns puls, kulturliv, restauranger och cafeer. Burgsvik och Östergarnslandet är också populära orter men de har inte samma utbud och inte heller samma kommunikationer. 

Som barnfamilj, vilka orter ska man då titta på? 

- Först får man fundera på om det är i Visby eller på landsbygden man vill bo. Men framförallt kan det vara bra med hyfsat nära skola och kommunikationer. I Klintehamn, Slite och Hemse finns förskola upp till årskurs 9. Det finns fem skolor utanför Visby som har upp till årskurs 9 på ön. Och det finns två gymnasier i Visby. Men det finns inga områden som jag inte rekommenderar!

Finns det några nyproduktionsområden som är intressanta? 

- Projekten för nyproduktion är slutsålda och har inflyttning i år. De ligger utanför muren med gångavstånd in till Visby. Men i södra Visby finns det några bostadsområden som är detaljplanerade men det kommer nog att dröja fem till tio år innan de står klara.  

Hur funkar det egentligen under Almedalsveckan? 

- Almedalen är en trevlig och gemytlig vecka. Det är roligt, allt lever upp. Husen innanför murarna öppnar upp och innergårdarna blir tillgängliga. Många hyr ut sina bostäder för att underlätta sin ekonomi. Även bostadsrättsföreningar hyr ut sina innergårdar till utställare och organisationer.

Har priserna gått upp eller ner för bostäder på Gotland? 

- Pandemin drev upp priserna. De senaste fem åren har det gått upp hela tiden fram tills för ett år sedan. Det senaste året har det gått ner ca 5–10 procent och det har stabiliserat sig där. Så fortfarande får man betala mycket för ett hus på Gotland jämfört med liknande regioner.

Vad har du själv för förhållande till Gotland? 

- Jag är uppväxt här och som vuxen inser jag vad jag har. Dels Visby som är häftigt som stad innanför muren. Men också den skiftande naturen. Allt från klapperstenstränder och martallar i norr till det bördigare södra Gotland med både lövskog och jordbruk. Det finns mycket att uppleva! Och dessutom är vi med i solligan, att det är en solsäker plats har betydelse och är ingen skröna. Det är helt enkelt ett klimat som tilltalar. Som någon sa, att komma till Gotland är en kort resa, långt bort, avslutar Håkan Ericsson.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa