Nytt hem

Guide: Så väljer du rätt mäklare inför försäljningen


Ämnen


Dela

Att välja mäklare är ett av de absolut viktigaste besluten i hela försäljningsprocessen. Som säljare lägger du hela ansvaret kring affären i mäklarens händer. Här får du veta vad du ska tänka på inför valet av mäklare.

Att sälja din bostad kan vara ditt livs affär. Då gäller det att alla pusselbitar är på plats. Därför är valet av mäklare viktigt – och beslutet kan vara nyckeln till en lyckad försäljning. Träffa helst flera olika mäklare för att skapa dig en bild av hur försäljningen kommer att gå till och välj sedan den mäklare som du får bäst förtroende för och som förstår dina behov – välj inte bara utifrån vem som värderar din bostad högst eller har lägst arvode. På ditt och mäklarens första möte går ni igenom din boendesituation, dina önskemål, dina ekonomiska förutsättningar och tittar närmare på din bostad.

 • Ställ många frågor
  När du träffar en mäklare första gången så är det ett säljmöte från mäklarens sida, därför är det viktigt att vara väl förberedd. Vad tycker du är en rimlig värdering av din bostad? Vilka slutpriser har liknande bostäder i området? Hur går visningarna till? Hur ska budgivningen genomföras?

 • Mäklararvodet
  Olika mäklare och mäklarfirmor har olika sätt att ta betalt. Det kan röra sig om ett fast arvode, om en procentsats på försäljningspriset eller om ett fast pris med en viss procent på det som överstiger förväntat försäljningspris. Stirra dig inte blind på mäklararvodet. Utan tänk istället på vad du får ut av just den mäklaren du väljer. Fastighetsmäklaren är en expert och ofta skicklig på att se och tala för olika möjligheter med bostaden. Du betalar nämligen inte bara för mäklarens tjänster vid försäljningen - utan dessutom för kunskap, erfarenhet, kontaktnät och trygghet genom bostadsaffären. Du får också en person som finns till hands för rådgivning genom hela processen.

 • Visningen – ta reda på allt kring den
  Ett smart tips är att gå på några av mäklarnas visningar. Då får du snabbt en bild av hur de kommer genomföra visningar och skapa intresse för din bostad.

 • Hur kommer bostaden att marknadsföras?
  Ta reda på hur fastighetsmäklaren planerar att marknadsföra bostaden och om det finns några kanaler som är bättre än andra. Marknadsföringen av bostaden är a och o för att nå potentiella spekulanter. Att synas är otroligt viktigt när det kommer till en lyckad affär. Fråga vilka tjänster som ingår och vilka som går att lägga till.

 • Finns potentiella köpare?
  Kolla gärna om mäklaren redan har ett register på spekulanter som kan vara intressanta för just din bostad.

 • Läs rekommendationer
  Gå på rekommendationer. Fråga vänner och bekanta och kolla på nätet, till exempel reco.se eller hittamaklare.se där många mäklare har recensioner. Genom att läsa mäklarens omdömen från tidigare kunder får du både en bild av vad mäklaren är riktigt bra på och en uppfattning om eventuella egenskaper som inte matchar dina förväntningar. Mäklare med många omdömen kan ofta vara mer transparenta eftersom de låter alla tidigare kunder få lämna sitt omdöme och inte bara väljer ut de bästa. Det gör att du som säljare kan känna dig trygg med valet och att mäklaren värdesätter alla sina kunder.

 • Är mäklaren registrerad?
  Du kan själv kolla detta hos Fastighetsmäklarinspektionen där du också kan få information om mäklaren har fått någon eventuell disciplinär påföljd.

 • Viktigt med personkemi
  Det handlar inte enbart om att hitta någon som kan sälja ens bostad till högsta möjliga pris. Förutom kompetens och erfarenhet vill man också känna förtroende för mäklaren på ett personligt plan. Det finns ett värde i att hitta en mäklare som man kan och vill ha nära kontakt med under en ganska intensiv period. 

Skriva förmedlingsuppdrag

Vid det här laget har du förhoppningsvis fått en bra bild av de olika mäklarnas erbjudanden och vad som ingår i arvodet. När du har valt mäklare är det dags att upprätta ett uppdragsavtal, ett kontrakt mellan mäklaren och dig som säljare. Detta ska göras innan förmedlingsarbetet får påbörjas. I förmedlingsuppdraget ska det bland annat framgå vilken provision och ersättning som ska utgå samt löptid för uppdraget och eventuell ensamrätt. När mäklaren och samtliga ägare av bostaden skrivit på förmedlingsuppdraget har startskottet gått för kanske ditt livs största affär. Lycka till med din bostadsförsäljning! 

 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.