Guider & Tips

Handpenning för bostadsrätt och hus


Ämnen


Dela

Har du äntligen hittat din nya bostad och kommit överens om alla villkor med säljaren? Då ska du betala en handpenning. Men hur mycket är handpenningen på? Och när ska den betalas? Här går vi igenom allt du behöver veta.
Vad är handpenning?

Handpenning är en del av köpeskillingen (försäljningspriset som säljare och köpare har kommit överens om) och den första inbetalningen du gör när du köper en bostad. Den fungerar som en typ av försäkran för både dig och säljaren att affären kommer genomföras. Handpenningen kan vara en del av kontantinsatsen som är den summa du själv behöver ha kontant vid ett bostadsköp. När handpenningen för hus eller bostadsrätt är betald innebär det att du har resterande del av köpeskillingen kvar att betala, vilket görs i samband med tillträde till bostaden. 

När betalar jag handpenning?

Handpenningen betalas oftast när ni signerar kontraktet, det vill säga när både du och säljaren har kommit överens om köpeskillingen och andra villkor för försäljningen. När handpenningen är betald är affären i princip låst och ingen part kan dra sig ur utan ekonomiska konsekvenser.

Tänk på! Betala inte handpenningen innan du har fått ditt bolån godkänt av banken. Ett lånelöfte är inte bindande och du vill vara säker på att du får det lån du behöver för att kunna köpa bostaden.

När betalas handpenning ut till säljaren?

Handpenningen för hus och bostadsrätt betalas oftast ut till säljaren inom 1 vecka från det att köpekontraktet har signerats.

Om köpet inte går igenom på grund av att säljaren inte uppfyller sina åtaganden återbetalas handpenningen till köparen. Om köparen däremot inte uppfyller sina åtaganden kan säljaren ha rätt att behålla handpenningen.

Hur mycket ska jag betala i handpenning?

Storleken på handpenningen varierar men ligger vanligtvis på 10% av köpeskillingen oavsett om du köper ett hus eller en bostadsrätt. Detta belopp kan förhandlas och kan i vissa fall vara lägre, exempelvis om köpeskillingen är väldigt stor.

Vi tar ett exempel: Om du köper en bostad för 3 000 000 kronor och ska betala en handpenning på 10 procent blir handpenningen 300 000 kronor.

Vad är det för skillnad på handpenning och kontantinsats?

Handpenning och kontantinsats är två olika delar av betalningen vid köp av en bostad. Handpenning är den första betalningen du gör kontant till säljaren och är en del av köpeskillingen. Kontantinsatsen är den del av köpeskillingen som du själv måste finansiera, utan hjälp av ett bostadslån. Enligt svensk lag måste du kunna finansiera minst 15 procent av köpeskillingen själv.

Handpenningslån för hjälp med handpenningen

Det finns ibland möjlighet att ta ett så kallat handpenningslån för att finansiera handpenningen vid köp av en bostad om du exempelvis har pengar låsta i din nuvarande bostad. Detta är ett separat lån från ditt bolån och du tecknar det med banken där du har ditt nuvarande bolån eller med den bank där du kommer ha ditt nya bolån. Handpenningslånet betalar du sedan tillbaka när du får tillträde till din nya bostad. För att få ett handpenningslån behöver du uppfylla vissa krav så prata med banken för att se om du har möjlighet att ta ett.

Mäklarhuset finns vid din sida

Att köpa en bostad är en stor investering och processen kan vara komplicerad. Med Mäklarhuset vid din sida kan du känna dig trygg med att allt går rätt till. Våra duktiga och erfarna mäklare kan hjälpa dig genom varje steg på vägen - från att hitta ditt nya hem till att förstå komplexa begrepp som handpenning och kontantinsats.

Vi erbjuder personlig service och rådgivning som är anpassad till dina unika behov och önskemål. Kontakta oss idag för en trygg och framgångsrik bostadsaffär.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa