Bygg & fixa

Förbättra läget med insynsskydd


Ämnen


Dela

Hur trevligt det än är med grannar och socialt umgänge kan det ibland vara skönt med en vrå där man kan koppla av ostört. Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som ger just det lugn och ro som många av oss längtar efter att uppleva hemma i den egna täppan. Det finns en rad lösningar som tillfälligt eller permanent löser problemet på ett praktisk och snyggt sätt. Här bjuder vi på några enkla tips! 

Blomlådor eller vikväggar

De allra enklaste insynsskydden kan du köpa på byggmarknaden eller kanske skapa själv. Avlånga blomlådor med tillhörande spaljé kan skapa en avskärmad och härlig uteplats. Kanske väljer du att sätta dem på hjul?

Ett snabbt slut på såväl nyfikna blickar som ihärdig vind är flyttbara vikväggar. De finns flera snygga skärmar av träribbor, flätad pil eller bambu på marknaden. Tänk bara på att stora väggar lätt blir vindfång, så se till att förankra dem ordentligt under blåsiga dagar!

Markisväv eller utdragbara skärmar

Behöver du minska blåsten och insynen mellan spjälorna på altan- eller balkongräcket är markisväv med öljetter som knyts fast en bra lösning. Du kan sy skydden själv eller måttbeställa, men det går också att hitta färdiga. Sök på nätet efter ”vindskydd balkong”.   

Det finns också smarta rullgardinliknande lösningar av kraftig polyester, som vid behov kan dras ut från en kassett som fästs i husväggen – eller med stolpar i altangolvet. 

Med en pergola på däcket får du en härligt ombonad känsla. Häng upp draperier av tunt tyg på exempelvis en vajer, och du får ett elegant insynsskydd – vid behov.

Häck, staket, plank eller mur

Vill du lösa insynsproblemet en gång för alla, kan du plantera växter eller sätta upp ett staket, plank eller att anlägga en mur. 

En välskött häck är en snygg tomtavgränsning, men tyvärr kan det vara en utmaning att skapa tät grönska året om i Sverige – som dessutom ger det insynsskydd du vill ha. En vacker spaljé med slingrande murgröna kan vara en lösning, snabbväxande tujor en annan.

Staket, plank, mur - ibland bygglov

För permanenta tomtavgränsningar eller insynsskydd behöver du ofta ha bygglov. 

Definitionen för vad som är vad är dock ganska luddig. Därför gör du bäst i att höra med din kommun om vad som gäller där just du bor. Ett vanligt staket behöver normalt inte bygglov – däremot ett plank eller mur. Generellt är det konstruktion, beständighet och utseende som avgör om du behöver bygglov – snarare än vilket material avgränsningen är byggd av. 

Enligt Boverket behöver du inte bygglov för att anlägga en skyddad uteplats med mur eller plank inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus. Muren eller planket får då inte vara högre än 1,8 meter.

Ligger din fastighet utanför detaljplanerat område och utanför sammanhållen bebyggelse behöver du oftast inte bygglov för murar eller plank.

Tala med grannarna

Det är alltid en god idé att fråga eller informera dina grannar om du ska anlägga ett insynsskydd. Din nya, privata plats bakom tujahäcken kan betyda att grannarna förlorar sin högt värderade kvällssol.

Om uteplatsen, planket eller muren placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från berörda grannar. Se till att få deras godkännande skriftligt! Tänk på att det kan uppstå problem den dag grannarna säljer huset och de nya ägarna inte gillar lösningen.

Ger grannarna inte sitt medgivande måste du söka bygglov. Då får byggnadsnämnden avgöra om du får bygga.

Bullerplank

Bor du i en- eller tvåbostadshus och är besvärad av oljud från omgivningen vill du kanske överväga att sätta upp ett bullerplank. Dessa plank reducerar och reflekterar störande ljud och säljs ofta i färdiga sektioner. Vissa modeller kan du montera själv, men det är viktigt att planket är högt, långt, rätt placerat och monterat för att få den önskade ljudabsorberande effekt du är ute efter.  

Källa Boverket.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.